به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، قاچاق بهعنوان پدیدهای مخرب، تولید و اشتغال را هدف گرفته و در ادامه پیامدهای اجتماعی متعددی را بر جامعه تحمیل میکند؛ از همین رو بسیاری از کشورها با وضع قوانین گوناگون به دنبال کنترل و کاهش این پدیده اقتصادی- اجتماعی هستند.
در ایران نیز از سالیان دور تحرکاتی در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز صورتگرفته است و در نهایت سال 1392 قانون جامع و کاملی در این زمینه مصوب شد. مطابق با این قانون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید اقداماتی را در خصوص مبارزه با این پدیده مخرب با همکاری با نهادهای مختلف صورت دهد.
طلا به دلیل گرانبها بودن همواره موردتوجه سودجویان جهت قاچاق و تقلب بوده است و بهگونهای که تحت تأثیر تقلب، سرمایه بخشی از مردم از بین رفته است. از سوی دیگر قاچاق طلا نیز به سازندگان طلا ضربه وارد کرده و این واحدها با نیمی از توان خود در حال فعالیت هستند. هرچند تا به امروز آمار دقیقی از قاچاق (به و از کشور) طلا منتشر نشده است اما ارقام حکایت از قاچاق دهها تنی این فلز گرانبها دارد.
گفتوگو با واحدهای سازنده نیز بیانگر آن است که در صورت مهار قاچاق میتوان انتظار اشتغال صدها هزار نفر در این حوزه را داشت، عجیب اینجاست که قانونگذار از سال 1392 جهت مقابله با عرضه کالای قاچاق راهکاری را پیشبینی کرده است، اما بهمانند بسیاری از قوانین دیگر موردتوجه مسئولین قرار نگرفته است.
حمیدرضا دهقانی نیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی دررابطهبا روند کلی اقدامات لازم جهت مبارزه با قاچاق طلا بیان کرد: مطابق با ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شناسهدار کردن کالاها و در ادامه آن شناسه رهگیری و الصاق کردن به بعضی از کالاها بهعنوان یکی از اهداف قانون مبارزه با قاچاق کالا بوده که در برخی از گروههای کالایی محقق شده است.
وی ادامه داد: ضوابط تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز دررابطهبا خرید، فروش، حمل و نگهداری (بهصورت تجاری) فلزات گرانبها و گوهرسنگها که شامل طلا، نقره، پلاتین و مصنوعات آنها است باید رعایت شود. این دستورالعمل شامل 6 تقسیمبندی الف: سکه و طلا ب: شمش و طلای آب شده ج: مصنوعات طلا و جواهرات د: ، طلای استخراج شده از معادن کشور ه: گوهرسنگها و: سایر فلزات گرانبها مانند نقره و پلاتین و مصنوعات آنها است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه فروشندگان کالاهای مشمول میبایست موارد ذکر شده در ضوابط فروش تبصره 4 ماده 18 را رعایت کنند، گفت: ضرورت دارد که تمامی فروشندگان اطلاعات فروش خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند؛ ضمن اینکه فروش به مصرفکننده نهایی نیز با ثبت اطلاعات تجاری توسط فروشنده انجام میشود و نیازمند تأیید نهایی اطلاعات خرید از سوی مصرفکننده نیست.
دهقانی افزود: در ادامه فرایند و برای فروش کالاهای مشمول قانون به اعضای زنجیره تأمین باید مشخصات این اعضا از قبل در سامانه ثبت و مورد تأیید قرار گرفته باشد، در غیر این صورت تخلف رخداده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در بخش دیگری از صحبتهای، فروش فردایی طلا و سکه و همچنین فروش آتی در بورس کالای ایران را تخلف عنوان کرد و گفت: بر اساس دستورالعملهای قانونی، خریداران محصول بهاستثنای مصرفکنندگان نهایی باید نسبت به تأیید خریدوفروش خود در سامانه جامع تجارت اقدام کنند؛ تا زمانی که خریدار فروش ثبت شده در سامانه جامع تجارت را تأیید نکرده باشد فروش ثبت شده توسط فروشنده از حیث مقررات این مصوبه بلااثر است.
این مقام مسئول ادامه داد: خرید کالای مشمولی که فروش آن در سامانه جامع تجارت به نام خریدار ثبت نشده تخلف بوده و همچنین خرید از مصرفکننده نهایی که صرفاً اطلاعات آن توسط خریدار تجاری ثبت شده است و نیازمند ثبت اطلاعات از سوی فروشنده یا مصرفکننده نهایی نیست به همین ترتیب تخلف محسوب میشود.
دهقانی نیا در ادامه به دستورالعمل مبارزه با قاچاق کالا و ارز اشاره داشت و گفت: طبق ماده 6 دستورالعمل تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، صورتحساب یا فاکتور برای کالاهای مشمول سند الکترونیکی تأیید شده و ذکر شده در ماده 2 در نظر گرفته میشود و فصل 4 این دستورالعمل در خصوص ضوابط نگهداری بوده که شامل دو ماده قانونی است؛ مالک نگهداری کننده کالای مشمول ملزم به ثبت اطلاعات دارایی خود بر اساس شناسه کالا و اطلاعات مالکیت در سامانه جامع تجارت است و اطلاعات ثبت شده در سامانه باید در هر لحظه با موجودی نگهداری کننده مطابقت کامل داشته باشد.
دهقانی نیا علت اجرایی نشدن این مصوبات را متوجه دو نهاد رسمی کشور دانست و اعلام کرد: هماهنگی، سیاستگذاری و برنامهریزیها دررابطهبا مصوبه طلا با محوریت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام شده است و از این مرحله اجرای مصوبه باید توسط بانک مرکزی و وزارت صمت صورت پذیرد.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پایان با بیان اینکه بانک مرکزی و وزارت صمت در خصوص اولین گام اجرا که شناسهگذاری است تاکنون اقدام خاصی نداشتهاند، گفت: ستاد بهعنوان ناظر گزارش خود را مبنی بر عدم اقدام دستگاهها (با ذکر مصادیق) به مراجع بالادستی نظارتی اعلام و ارائه میکند.
انتهای پیام/