دکتر مصطفی حاجی نصراله یکی از مسئولان بانک بافت و سلولهای دامی پژوهشگاه رویان در گفتگو با خبرنگار خبرآنی اظهار کرد: پژوهشگاه رویان سالهاست که در زمینه شبیه سازی تحقیقات انجام می دهد.
این متخصص جراحی گفت: در این راستا تحقیقات جدیدی را آغاز کردیم و آن هم شبیه سازی گربه سانان همچون یوزپلنگ و پلنگ است.
حاجی نصراله ادامه داد: شبیه سازی این گونه از حیوانات بسیار سخت و دشوار بوده و در دنیا هنوز این اتفاق پیچیده رخ نداده است لذا در تلاش و بررسی هستیم که به این مهم دست پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه حیوانات شبیه سازی شده امکان زندگی در جنگل را ندارند و باید در باغ وحش نگهداری شوند، افزود: بنا داریم این گربه سانان را شبیه سازی کنیم که طرح زمانبر و هزینه بری است.
این محقق گفت: در این راستا با سازمان محیط زیست تفاهم نامه ای منعقد کردیم که بتوانیم سلول و بافت این حیوانات با ارزش تلف شده را ذخیره سازی و در آینده شبیه سازی کنیم. بر اساس این تفاهم نامه، تخمدان یوزپلنگ به پژوهشگاه رویان انتقال داده می شوند تا علاوه بر نگهداری، تحقیقات لازم در این مسیر انجام شود.
نصراله تاکید کرد: ما علاوه بر ذخیره سازی سلول، پوست و ... یوزپلنگهای ایرانی، تحقیقات را آغاز کرده ایم. در آینده می توانیم با این نمونه ها با توجه به پیشرفت تکنولوژی، تحقیقات جدید هم انجام دهیم.
مسئول بانک بافت و سلولهای دامی پژوهشگاه رویان ادامه داد: تا کنون تحقیقاتی در راستای انتقال جنین یوز به رحم گربه در پژوهشگاه رویان انجام گرفته و همچنان این موضوع ادامه دارد امیدوار هستیم به نتایج خوبی دست بیابیم. باید جنینهای زیادی تولید کنیم تا به مطلوب برسیم.
نصراله با بیان اینکه این تحقیقات هزینه بر است، گفت: در حال حاضر پژوهشگاه رویان روی این موضوع سرمایه گذاری کرده ولی به مرور لازم است ارگان های دولتی برای جلوگیری از انقراض نسل پلنگ و یوز ایرانی حمایتهایی داشته باشند.
وی با بیان اینکه مقوله نگهداری سلول های این حیوانات با ارزش از اهمیت ویژه ای بر خوردار است، گفت: اگر نتوانیم از این سلولها نگهداری کنیم در آینده هم نمی توانیم شبیه سازی را انجام دهیم لذا این تفاهم نامه منعقد شد تا جهت ذخیره سازی سلولهای یوز اقداماتی انجام شود.
این متخصص جراحی تاکید کرد: نکته مهمی که در این تفاهم نامه به آن اشاره شده این است که در انتقال این بافت ها کمتر از ۲۴ ساعت باید دقت کرد زیرا اگر این نمونه درست و در زمان مناسب به پژوهشگاه انتقال داده نشود امکان از بین رفتن وجود دارد.