تولیدکنندگان نفت خلیج فارس برای افزایش صادرات گاز دست به کار شدند

تولیدکنندگان نفت و گاز خاورمیانه با مشاهده فرصت برای قراردادهای تامین LNG بلندمدت در اروپا، دست به کار شده اند.

به گزارش خبرآنی، خاورمیانه که بزرگترین منطقه صادرکننده نفت در جهان است، همزمان با رشد تقاضای داخلی و جهانی برای گاز طبیعی در سالهای آینده، به دنبال افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی است.

قطر که یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز طبیعی مایع (LNG) جهان است، سالهاست بزرگترین تولیدکننده گاز در خاورمیانه بوده است در حالی که سایر کشورهای گازخیز منطقه خلیج فارس در زمینه توسعه پروژه های گازی، عقب بوده اند.

اما اوضاع فرق کرده است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی که تولیدکنندگان بزرگ نفت عضو اوپک به شمار می روند، سرگرم کار برای افزایش تولید داخلی گاز طبیعی هستند و پروژه هایی را در کنار پروژه های جذب کربن به منظور کاهش آلایندگیها برنامه ریزی کرده اند. عمان که در اوپک عضویت ندارد اما در گروه اوپک پلاس حضور دارد، تولید بیشتر گاز و توسعه اکتشاف و تولید جدید گاز را دنبال می کند.

نوسان شدید بازار جهانی گاز از زمان حمله نظامی روسیه به اوکراین و پیش بینی تقاضای قوی برای LNG در اروپا که تلاش می کند وابستگی به واردات از روسیه را قطع کند، عوامل مثبتی برای تولیدکنندگان نفت و گاز خاورمیانه هستند که قصد دارند LNG بیشتری صادر کنند.

احیای مجدد تقاضا برای LNG

تقاضا برای گاز غیرروسی در اروپا در سالهای آینده قوی خواهد بود زیرا این بلوک به دنبال یافتن هر چه سریعتر جایگزینی برای واردات گاز روسیه از طریق خط لوله است. خریداران LNG به قراردادهای بلندمدت بازگشته اند تا تامین بلندمدت گاز غیرروسی را تضمین کرده و خود را از افزایش ناگهانی و شدید قیمت محموله های تک در امان نگه دارند.

خاورمیانه که صادرکنندگان بزرگ نفت و گاز آن معمولا قراردادهای بلندمدت را ترجیح می دهند، می تواند نقش بسیار بزرگتری در تامین LNG جهان تا پایان دهه جاری ایفا کند. قطر با اجرای بزرگترین پروژه توسعه LNG جهان، در واکنش خاورمیانه به تقاضای جهانی به LNG پیشتاز بوده است. سایر تولیدکنندگان خلیج فارس هم قصد دارند تولید و صادرات گاز را افزایش داده و مصرف داخلی گاز برای تولید نیرو را افزایش دهند تا نفت بیشتری برای صادرات آزاد شود.

ابرپروژه LNG قطر

قطر سال گذشته پروژه "نورث فیلد ایست" که بزرگترین پروژه LNG جهان است را اعلام کرد. این پروژه ظرفیت تولید سالانه LNG قطر را از ۷۷ میلیون تن، به ۱۱۰ میلیون تن افزایش خواهد داد.  انتظار می رود پروژه مذکور که حداکثر ۲۸.۷۵ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، تولیدش را در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۵ آغاز کند. قطر فاز توسعه دیگری را در میدان گازی شمال که بزرگترین میدان گاز طبیعی جهان است و با ایران مشترک است را دنبال می کند. فاز توسعه دوم، پروژه "نورث فیلد ساوت" خواهد بود که ظرفیت تولید سالانه LNG قطر را از ۱۱۰ میلیون تن، به ۱۲۶ میلیون تن افزایش خواهد داد و زمان آغاز فعالیت آن، سال ۲۰۲۷ تعیین شده است.

شرکت دولتی "قطر انرژی" اخیرا غولهای بین المللی اکسون موبیل، کونوکو فیلیپس، شل، اِنی و توتال انرژیز را به عنوان شرکای خود در پروژه توسعه "نورث فیلد ایست" انتخاب کرده است.

امارات متحده عربی پروژه های توسعه گاز و LNG را پیش می برد

در امارات متحده عربی، شرکت دولتی ادنوک در حال توسعه ناوگان LNG خود در راستای طرحهای استراتژیک برای پشتیبانی از کسب و کار LNG ادنوک و برنامه های رشد مهم این شرکت است.

ادنوک قصد دارد تاسیسات صادرات جدیدی به نام "فجیریه LNG" داشته باشد که انتظار می رود در فاصله سال ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۲۸ عملیاتی شود و شامل یک کارخانه LNG با ظرفیت کلی ۹.۶ میلیون تن در سال است. این شرکت دولتی اوایل امسال قرارداد تامین خدمات طراحی مهندسی نهایی (FEED) برای این تاسیسات را به شرکت "مک درموت" سپرد.

چند روز پیش ادنوک قراردادهای حفاری برای یک پروژه توسعه گاز را اعلام کرد که بخشی از بزرگترین توسعه گاز ترش فراساحلی جهان و بخش مهمی از طرحهای ادنوک برای خودکفایی امارات در تولید گاز است.

علاوه بر همکاری با غولهای بین المللی، ادنوک به اکتشاف برای نفت و گاز بیشتر ادامه می دهد و به تازگی دومین اکتشاف گازی در بلوک فراساحلی ۲ در ابوظبی که توسط اِنی ایتالیا اداره می شود را اعلام کرده است.

عمان به دنبال تقویت گاز بالادستی

عمان هم سرمایه گذاریهای بزرگی در گاز انجام داده و صادرات LNG این کشور به خریداران آسیایی شامل کره جنوبی و ژاپن در نیمه اول سال میلادی جاری، بر مبنای سالانه هشت درصد رشد کرد. این سلطان نشین قصد دارد تولید گاز را توسعه دهد و در حال بررسی ایجاد شرکت جدیدی برای مدیریت داراییهای گازی تا پایان سال میلادی جاری است.

عمان وارد فاز مذاکره مجدد درباره قراردادهای فروش خود می شود که در سال ۲۰۲۵ مهلت آنها به پایان می رسد. با این حال یک منبع آگاه  به شرکت انرژی اینتلیجنس گفت: مدیریت بخش نفت و گاز عمان اخیرا تغییرات مدیریتی زیادی را مشاهده کرده و تیم LNG در وزارت انرژی، نسبتا بی تجربه هستند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، تولیدکنندگان بزرگ نفت در خلیج فارس با پیش بینی افزایش تقاضای جهانی برای LNG در سالهای آینده، اکنون در توسعه گاز بالادستی و برنامه های پروژه صادرات LNG به قطر ملحق می شوند.

انتهای پیام

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.