نمایندگان متقاضی تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفظ نباتات، تاکید کردند که ترک فعل در انجام وظایف در راستای حفظ سلامت و امنیت غذایی جامعه و نگرانی از تاثیر سموم کشاورزی بر سلامت مردم از مهم ترین اهداف این تحقیق و تفحص است.
به گزارش خبرآنی، معصومه پاشائی بهرام در جلسه علنی امروز (سه شنبه) مجلس و در جریان بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد رد تقاضای تحقیق و تفحص از وزارت جهاد کشاورزی در مورد عملکرد سازمان حفظ نباتات، به عنوان نماینده متقاضی این تحقیق و تفحص، بیان کرد: بحث ما سلامت و امنیت غذایی جامعه بوده و مجلس در حوزه نظارتی در قبال مردم وظیفهای بالاتر از تأمین سلامت و امنیت غذایی ندارد. نمایندگانی که به دنبال ساخت و تجهیز بیمارستان هستند باید توجه کنند مهمتر از درمان، پیشگیری بوده و غذای آلوده به سموم آفتکشها علت بسیاری از سرطانها است که آمار آن هر روز در کشور ما رو به افزایش است.
نماینده مردم مرند و جلفا در ادامه تصریح کرد: آیا آفتی در جایی از جهان بوده است که سریع وارد کشور ما نشده باشد؟ سالانه درگیر چندین نوع آفت هستیم و گاها از حوزه کشاورزی عبور کرده و وارد جنگل های ما میشود و برای مهار آنها مجبوریم میلیاردها تومان هزینه کنیم در حالی که با یک نظارت خوب و قوی میتوانیم هزینههای درمان، حفظ نباتات و پوشش گیاهی را کم کنیم لذا این تحقیق و تفحص یکی از مهمترین مواردی است که با سلامت مردم درگیر است.
وی در ادامه تاکید کرد: بحث ما ترک فعل در انجام وظایف حاکمیتی در راستای حفظ سلامت و امنیت غذای جامعه است. در همین راستا یکی از وظایف سازمان حفظ نباتات کنترل سموم است. بیش از ۹۵ درصد آفتکشهای شیمیایی استفاده شده در باغات و مزارع و گلخانهها از کشورهای دیگر وارد میشود و سازمان حفظ نباتات بر اساس وظایف قانونی باید در خصوص منبع و کیفیت و مسائل فنی آفتکشها قبل از ورود عمل کند.
وی افزود: در حال حاضر کشاورزان به راحتی از مسیرهای مختلف سموم مجاز و غیرمجاز را تهیه و استفاده میکنند، فروش آفت کشهای شیمیایی با وجود عدم ثبت برند در حال فروش بوده و با حمایت غیرمستقیم سازمان حفظ نباتات به بهانه تأمین سموم مورد نیاز کشور انجام شده است. برنامههای کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی در باغات از حمایت کافی مسئولان سازمان حفظ نباتات در سالهای اخیر برخوردار نبوده است و سطح استفاده از روش کنترل بیولوژیک کاهش چشمگیری داشته است. در همین راستا با ورود آفتهایی نظیر سوسک سیبزمینی و مگس میوه مدیترانهای باغات ما را تحت تأثیر قرار داده است.
پاشایی در ادامه تصریح کرد: به دلیل عدم نظارت بر باقی مانده سموم بر میوهها و سبزیجات کشور، صادرات محصولات با مشکل مواجه شده است. ترک فعل و عدم انجام وظایف به بهانه واگذاری وظایف مهم و تخصصی سازمان حفظ نباتات به بخش خصوصی و کلینیکهای گیاهپزشکی به بهانه اشتغال زایی بدون نظارت کافی یکی از محور های مهم انجام این تحقیق و تفحص است.
همچنین مهرداد ویس کرمی به عنوان نماینده دیگر متقاضی انجام این تحقیق و تفحص، بیان کرد: در بحث سموم کشاورزی نگرانیهای متعددی داریم که مهمترین آن امنیت غذایی و سلامت مردم است. هر ایرانی به طور متوسط در سال نیم کیلو سم مصرف میکند. برخی از سمومی که اخیراً استفاده میشود به طور مسلم مشکل داشته و سرطانزا هستند و شاید علت بسیاری از بیماریهای ناشناخته امروز همین موضوع است. در واقع در حوزه مصرف سم رتبه دهم در جهان را داریم و متأسفانه تدابیر لازم جهت کاهش استفاده از سموم در سازمان حفظ نباتات وجود ندارد.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس در ادامه تصریح کرد: توزیع سموم باید بر اساس نسخه گیاهپزشکی باشد اما سازمان حفظ نباتات آییننامه اجرایی این موضوع را هنوز تهیه نکرده در حالی که قانون مصوب سال ۱۳۹۳ است. همچنین جریانی مانع از تولید سموم سبز کشاورزی شده و همچنین موارد تولیدی نیز حتماً باید از مسیر واردکنندگان در کشور توزیع شود و این امر انحصاری را در کشور ایجاد کرده است. حدود ۴ هزار میلیارد ارز دولتی در یک سال به واردات سموم اختصاص داده شده که نحوه هزینهکرد آن دارای ابهام است. توزیع سموم خارج از سامانه و نبود کنترل و نظارت یکی از موضوعاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نحوه صدور مجوز سموم باید مورد بازبینی قرار گرفته و از تولید سموم سبز کشاورزی حمایت شود. سازمان حفظ نباتات دبیر هیأت نظارت بر سموم بوده و در همین راستا تولیدکنندگان سموم را در بروکراسی پیچیده قرار داده و انگیزه لازم را از آنها سلب کرده است. از طرفی ضریب خودکفایی تولید سموم کشاورزی در کشور تنها ۱۰ درصد بوده که علت آن باید مورد بررسی قرار گیرد.
انتهای پیام