به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ آیین گشایش مجتمع حل اختلاف امامزادگان عینعلی و زینعلی صبح امروز یکشنبه 2 مرداد در محل این بقعه متبرکه برگزار شد.
مهدوی؛ معاون دادگستری استان تهران و رئیس مجتمعهای حل اختلاف تهران در این مراسم گفت: شورای حل اختلاف استان تهران در 60 مجتمع در کل استان با تعداد اعضا و کارکنان شورا که حدود 4 هزار نفر هستند در قالب 650 شعبه شورا فعالیت دارد. ماهانه حدود 70 هزار فقره، وارده شورای حل اختلاف تهران میشود که معادل یک پنجم پرونده وارده شوراهای حل اختلاف در کل کشور است.
وی افزود: طبق قانون، شورای حل اختلاف دارای دو نوع صلاحیت است؛ یکی صلاحیت صدور رأی است که یک سلسله دعاوی در حیطه شوراست و دیگری صلاحیت سازشی است. فلسفه اصلی شوراهای حل اختلاف بر مبنای صلح و سازش است بر همین مبنا، سیاست کلی شورا بر این بوده که شعبات ویژه صلح و سازش را داشته باشیم.
وی افزود: این کار از اوایل سال 99 آغاز شد که با 25 شعبه ویژه صلح و سازش در دادسرای تهران مستقر بودیم و در برخی شهرها و زندانها این شعب ویژه استقرار یافت تا اینکه در سال 1400 با انتصاب آقای القاصیمهر به ریاست دادگستری کل استان تهران، دو دستورالعمل صادر شد؛ در اولی 14 نوع دعاوی قابل گذشت احصا شد و دستورالعمل دیگر هم برای استقرار شعب ویژه صلح و سازش تصادفات صادر شد. قبلاً هم دستورالعملی در زمان رئیس وقت دادگستری کل استان تهران صادر شده بود که اینها را چراغ راه قرار دادیم.
مهدوی ادامه داد: جمع شعبه ویژه ما در سطح استان 214 شعبه است که در دادسرا و زندان و اصناف و مجتمعهای اختلاف مستقر هستند.
وی تأکید کرد: در سال 1399 که توسعه حل اختلاف آغاز شد رتبه تهران 30 کشوری بود که در سال 1400 با 24 رتبه ارتقا، رتبه 6 کشوری را به خود اختصاص داد همچنین برای 51 نفر از محکومین به قصاص رضایت قطعی و برای بیش از 3 هزار زندانی جرایم مالی رضایت اخذ شد. در 4 ماه نخست سال 1401 هم تعداد 44761 فقره پرونده های موضوع ماده 11 از ورودی کاسته شده است و با سازش قطعی مختومه شد.
وی ادامه داد: در بحث تصادفات به استثنای تصادفات فوتی و رانندگی بدون گواهینامه، در همین 4 ماهه نخست امسال 7111 فقره پرونده قبل از ارجاع به مراجع قضائی در شعبات حل اختلاف با ایجاد سازوکار صلح و سازش مختومه شد و شکات دیه خود را از طریق دیه گرفتند؛ بیمهها هم در این باره همکاری خوبی داشتند.
رئیس مجتمعهای حل اختلاف استان تهران با بیان اینکه حتی یک شاکی که از روند پرونده خود شکایت داشته باشد به ما مراجعه نکرده است، افزود: در 4 ماه نخست سال جاری 12 قصاص با صلح و سازش به اخذ رضایت منجر شد و بیش از هزار نفر بدهکاران مالی آزاد شدند.
مهدوی اظهار کرد: در امامزادگان عینعلی و زینعلی شعبه آزمایشی ایجاد کردیم که رفته رفته استقبال از آن بیشتر شد.؛ چندی قبل تعداد پرونده وارده به این شعبه به بیش از 200 مورد رسید که 70 درصد آن با صلح و سازش مختومه شد. در نظر گرفتیم به دلیل موقعیت خاص این حرم در بین مناطق 2 و 5 این شعبه را به مجتمع تبدیل کنیم که در آن 8 شعبه فعالیت خواهد داشت. یک شعبه برای پروندههای پزشکی، یک شعبه برای پروندههای قصاص، سه شعبه برای 14 دعاوی قابل گذشت و دو شعبه هم برای صدور رأی.
علی القاصیمهر، رئیس دادگستری کل استان تهران دیگر سخنران این مراسم بود که طی آن از ایجاد فضای فیزیکی مجموعه و تأمین تجهیزات برای فعالیت این مجتمع از سوی هیئت امنای امامزادگان عینعلی و زینعلی قدردانی کرد و گفت: یکی از مسئولیتهای قوه قضائیه طبق قانون اساسی، حل و فصل اختلافات بین مردم است که به توسط دادگاهها و دادسراها و محاکم دعاوی و امروز بخشی از آن توسط شورای حل اختلاف کشور عملیاتی میشود.
وی با تأکید بر اینکه شورای حل اختلاف کشور طبق قانون مجلس از ظرفیت بالایی برخوردار است، گفت: در ایجاد صلح و سازش و ایجاد دوستی بین مردم شاهد هستیم که در سراسر کشور با انتخاب و کمک معتمدین جامعه، اقشار مختلف مشغول خدمت در شوراهای حل اختلاف هستند. این مسئولیت و حل اختلاف مردم از شئون انبیاست و عزیزانی که در این راه قدم برداشتهاند رسالت انبیای الهی را در این دوره انجام میدهند لذا میبینیم که بزرگان ما در هر مقامی که هستند نسبت به این فریضه اهتمام و برای اصلاح امور مردم دغدغه دارند و خدا را شاکریم که دستگاه قضائی از همراهی این عزیزان برخوردار است.
وی افزود: امروز این مجموعه در امامزادگان واحبالتکریم در برخی جرایم مربوط به پزشکی و تصادفات و دعاوی مربوط به قتل و سایر دعاوی که به این مجموعه ارجاع میشود فعالیت دارد.
القاصیمهر ادامه داد: سن اعضای شورای حل اختلاف بالاست و همه از دانش علوم مختلف و تجارب شغلی برخوردار هستند اما آنچه در حوزه صلح و سازش و ایجاد مصالحه بین مردم حائز اهمیت است حضور شخصیت معنوی خود افراد و نفوذ کلام آنهاست. وقتی در این مجموعه عزیزانی مانند سردار رحیمصفوی، سردار رفیقدوست و سردار مؤمنی قدم برداشتند، حضور اینها تأثیرگذار است و مردم استقبال خواهند کرد و با حضور این بزرگان و تلاش رئیس مجتمع، شاهد عملکرد مناسب آن خواهیم بود.
حجتالاسلام صادقی، معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور هم در سخنرانی خود در این مراسم روز مباهله را تبریک گفت و با قرائت آیات مباهله، این آیات را سند دیگری بر افتخارات امیرالمومنین و اهل بیت (ع) دانست و گفت: اصل اول مباحث کلامی ما احتجاج با علم است. پس از بحث علمی، ابزارهایی هم داریم که میتوانیم از آنها برای مهاجههای خود استفاده کنیم و یکی از آنها مباهله است، منتهی طرف حق باید پاکان را به میدان بیاورد تا طرف باطل بپذیرد. در مباهله، پیامبر(ص) علی(ع) را نفس خود معرفی کرد.
وی افزود: در خصوص اختلافات بین مردم و بین مؤمنین چند دستور قرآنی داریم. یکی اینکه مؤمنین باید با هم برادری داشته باشند و اگر اختلافی دارند بین آنها اصلاح کنید. این دستور قرآنی است و اگر کسی بتواند و انجام ندهد، کوتاهی کرده است.
صادقی ادامه داد: قرآن حتی توصیه دیگری میکند و میفرماید، کسانی که گذشت میکنند یا بین مردم صلح و سازش ایجاد میکنند، افرادی هستند که خدا دو بار به آنها اجر میدهد، اجر دنیوی آنها این است که آبرومند میشوند و خدا به زندگی آنها برکت میدهد و دوم، اجر اخروی که معلوم است و پیامبر گفت، بالاترین عمل بعد از ادای واجبات، اصلاح بین دو نفر است.
وی ادامه داد: ستاد ملی و فراقوهای صبر (صلح، بخشش، رضایت) را ایجاد کردیم تا صلحیاران عضو آن باشند برای ایجاد صلح. قرآن میگوید کسانی که بدی را با خوبی جبران میکنند و با زبان یا رزقی که خدا به آنها داده صلح ایجاد کنند، اجر دریافت میکنند البته اینها تکلیف ایمانی است.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف ادامه داد: ما در شوراهای حل اختلاف حقوق نمیدهیم و فقط پاداش جزئی داده میشود اما حقوق نیست و اعضا حتی از جیب خود هزینه میکنند تا بین مردم صلح ایجاد کنند.
وی ادامه داد: در شوراهای حل اختلاف خیلی پیش میآید که حرف بد و بیهوده میزنند که قرآن به مصلحین توصیه میکند به آنها توجه نکنند و زبان آلوده نکنند و سخن نیک بگوید. خیلی مهم است که ما در مسیر آیات قرآن حرکت کنیم. باید طوری عمل کنیم که همراه انصاف و عمل باشد و با این شیوه صلح و سازش ایجاد شود البته در این راه باید شجاعت و قوت و ادب و تواضع رفتار کرد.
صادقی گفت: دو سال قبل متوسط دریافتی کارکنان شورا 500 هزار تومان بود که بعد از آمدن ما تلاش شد و متوسط دریافتی به 3 میلیون تومان رسید که در شهرها متفاوت است. کارکنان شورا قبلاً برای بیمه شدن دو سال باید صبر میکردند که الان روند بیمه شدن بهروز شده است.
وی تأکید کرد: فعالیت شوراهای حل اختلاف الان استانداردسازی شده که بر اساس مدل تعالی تعیین شده است و در آن شاخصهای شفاف و دقیقی از سوی مدیریت مجتمع ارایه میشود. این مدل جهانی است که آن را بومی کردهایم. قبل از ما شوراها با سه شاخص سنجیده میشد که امروز به 239 شاخص رسیده است.
رییس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه افزود: در مجموع 1000 امتیاز برای این شاخصها تعیین شده که الان بهترین استانها به 400 امتیاز میرسند که برای سال بعد باید رشد کنند. در این مسیر نه تنها تهران که کل استانهای کشور در شاخصها رشد کردهاند.
وی افزود: کار دیگری که انجام شده این بود که کل مجموعه کار حل اختلاف را بازمعماری کردیم. با مطالعه علمی دقیق و مشارکت از درون و بیرون و شخصیتهای دانشگاهی، حل مجموعه داوری و میانجیگری و حل اختلاف قوه قضائیه را بازمعماری میکنیم البته بخشی مرتبط با سازمانهای دیگر است که در صورت همراهی کار مردم تسهیل و ارزان و تسریع خواهد شد.
صادقی گفت: در تمام فعالیتها به دنبال افزایش بهرهوری هستیم. قبل از سال 99 تعداد 32 هزار نیرو داشتیم و بیش از 3 میلیون پرونده و الان 29 هزار نیرو داریم و پروندهها حدود 5 میلیون است که به معنای بالا رفتن میزان بهرهوری است. نیروهایی که دیگر توان کار ندارند و باید بازنشسته شوند از چرخه شوراها کم میشوند و نیروهای توانمند باقی میمانند.
صادقی در پایان اظهار کرد: هدف ما این است که شوراهای حل اختلاف و داوری و میانجیگری کاری کنند تا حجم زیادی از پروندهها بیش از طرح در دادسراها حل و فصل شوند. الان میزان صلح و سازش حدود 40 درصد است و هدفگذاری کردیم تا امسال این میزان را به 50 درصد برسانیم.
انتهای پیام/