معاون علمی و فناوری رییسجمهور با بیان اینکه بانکها هنوز مفهوم دارایی غیر مشهود را نمیدانند، گفت: توصیه من این است که قانون جهش دانشبنیان را مطالعه کنید و از مشوقهای بورسی و معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان مطلع شوید.
به گزارش خبرآنی، سورنا ستاری امروز در همایش شرکتهای دانشبنیان و بازار سرمایه با بیان اینکه در فرآیند تغییر روند باید دو اصل را در نظر بگیریم و قبول کنیم، گفت: اصل اول این است که هیچ غول چراغ جادویی برای ایجاد یکباره تغییرات و بهبود شرایط وجود ندارد و اصل دوم ضرورت وجود یک اکوسیستم است.
وی با تاکید بر اینکه معنی واقعی دانشبنیان این است که بخش خصوصی در پژوهش سرمایهگذاری کند و خلاصه مفهوم شرکتهای دانش بنیان، سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است، اظهار کرد: در حالی که ما به اشتباه فکر میکنیم که میتوانیم با پول دولت محصولی را به مردم ارائه دهیم، اما چنین محصولی نتیجه سرمایهگذاری بخش دولتی است و اگر میخواهیم محصولی را به مردم برسانیم، باید بخش خصوصی را ترغیب کنیم تا در اکوسیستم سرمایهگذاری کنند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ادامه داد: زمانی در دانشگاهها قرارداد با صنعت خیانت بود و نه خدمت، چراکه دانشگاهها تنها محل آموزش بودند و دانشگاهها را در دیوارهایی محصور کرده بودیم و جوانان کشور مهمترین سالهای عمر خود را در این سالها در دیوار محصور بودند، اما امروز شاهد حضور دانشگاهها در پارکهای فناوری و انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستیم، به طوری که قدرت دانش باعث سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش شده، به طوری که امروز میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در پارک فناوری پردیس نسبت به دولت ۲۵ به یک است و فقط ۱۲هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در بخش جاری پارک فناوری پردیس شده است.
ستاری با بیان اینکه باید ساختارهایی شکل بگیرد که بخش خصوصی به جای بازار دلار و طلا به سمت پژوهش حرکت کند، اظهار کرد: امروز در ایران سالانه ۴۰۰ هزار لیتر خون به کشورهای اتریش و آلمان صادر میشود تا دو فرآورده به دست بیاید و قیمت یکی از این فرآوردهها یعنی ایمونوگلوبولین وریدی (IVIG) در هر ویال ۲۰۰ دلار است و ایرانیها هر گرم از این ماده را با قیمت بالایی خریداری میکنند، در حالی که مواد اولیه این فرآورده را خود ایران صادر کرده است.
وی افزود: حال اینکه یک شرکت دانش بنیان در کشورمان برای تولید همین فرآوردهها راه اندازی شده است و امسال ۵۰ درصد مصرف از همین شرکت بدست میآید. اما این شرکت به یکی از بانکها مراجعه کرده، مدیران بانک به آنها گفتهاند برای دریافت تسهیلات سند زمین خیابان فرشته را باید به عنوان ضمانت ارائه دهید. این نشان میدهد بانکها هنوز مفهوم دارایی غیر مشهود را نمیدانند.
معاون رییس جمهور با تاکید بر اینکه در اقتصاد نفتی نیروی انسانی و نیروی کار مهم نیست، گفت: مهم تنها همان سولهها هستند و نباید برای اعتماد به جوانان نگاهمان به پدرانشان و جیبشان باشد.
ستاری با بیان اینکه هنر ما و مدیران جذب پول بخش خصوصی در بخشهای پژوهشی است، گفت: توصیه میکنم بر روی صندوقهای جسورانه و فناوری سرمایه گذاری کنید، چراکه تمام مشوقها و امکانات مشوقها در این صندوق دیده شده است.
وی افزود: زمانی وقتی درباره شرکتهای دانش بنیان حرف می زدیم، به ما میخندیدند؛ اما امروز ارزش شرکتهای دانش بنیان در بازار سرمایه بالای ۶۰ هزار میلیارد تومان است و این آینده کشور است و هر کسی که جلوی شرکتهای دانش بنیان بایستد، میبازد. هر چند امروز در برابر شرکتهای دانش بنیان با مقاومت بخش خصوصی سنتی و بخش دولتی مواجه هستیم؛ اما مقاومت در برابر شرکتهای مبتنی بر فناوری غیرممکن است و ثابت کردیم که شرکتهای دانش بنیان برنده هستند. باید توجه داشته باشیم که واتساپ کار خود را با ۵۰ نفر در یک ساختمان کرایهای شروع کرد و امروز دارای سرمایه بالایی است و این قدرت دانش را نشان میدهد.
معاون علمی رئیس جمهور با اشاره به بحث چگونگی ارزشگذاری شرکتهای با دارایی ارزش غیرمشهود، گفت: امروز در کشورمان شرکت مربوط به هوش مصنوعی داریم که دارای دو هزار نیروی انسانی و جوانان برنامهنویس است که این شرکت تنها سه الی چهار ساختمان اجارهای دارد، حالا سوال این است که مسوولان چگونه میتوانند قیمتی برای ارزش این شرکت تعیین کنند؟
ستاری تاکید کرد: توصیه من این است که قانون جهش دانش بنیان را مطالعه کنید و از مشوقهای بورسی و معافیت مالیاتی شرکتهای دانش بنیان مطلع شوید. در کشورمان برای پژوهش پول کمی خرج نکردهاید و امروز نتایج خوبی را از پژوهشکدهها دریافت میکنید، اما در مواردی هم ما خودمان با اعمال مقررات و قوانین اشتباه باعث ورشکستگی شرکتها و خروج جوانان از کشورمان شدهایم.
انتهای پیام