به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از نیچر، کریپتوسپوریدیوم، یک پاتوژن تک یاخته ای روده ای است که یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در کودکان و اسهال در بزرگسالان به شمار می رود.
برای جلوگیری از شیوع این پاتوژن، تشخیص کریپتوسپوریدیوم اولویت بالایی دارد.
در همین راستا گروهی از محققان با همکاری محققان ایرانی همایون نجاریان و مینا هورفر، یک حسگر زیستی الکتروشیمیایی مبتنی بر تراشه ساده ابداع کرده اند که قادر به تشخیص دقیق و بدون برچسب اووسیستهای کریپتوسپوریدیوم در نمونههای آب است.
این حسگر با استفاده از لیتوگرافی استاندارد و ماسکی با طراحی ۳ الکترود ساخته شده که با ترکیب خودآرایی هیبریدی از پروتئین/G تیول دار(نوعی ترکیب آلی گوگرد دار ) و آنتی بادیهای مونوکلونال خاص ضد کریپتوسپوریدیوم (IgG3) اصلاح شد.
حساسیت و ویژگی بالای این حسگر زیستی الکتروشیمیایی بدون برچسب نشان میدهد که پلتفرم جدید گامی مهم در جهت توسعه ابزار سنجش سریع و ارزان برای صدور هشدار اولیه و تشخیص فوری و در محل اووسیستهای کریپتوسپوریدیوم در نمونه های آب است.
علاوه بر آن در شرایط بهینه می توان کاربردهای این حسگر زیستی را برای شناسایی مواد شیمیایی و نشانگرهای زیستی دیگر جهت تحلیل های محیط زیستی و پزشکی گسترش داد.