به گزارش حوزه دولت پایگاه خبری خبرآنی، آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور بعد از ظهر چهارشنبه در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر در عشقآباد با استقبال از ابتکارات ارائه شده از سوی رؤسای جمهور کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه همکاریهای اقتصادی در حوزههای مختلف گفت: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد.
متن کامل سخنان رئیس جمهور بدین شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
جناب آقای سردار بردی محمدوف،
جناب آقای الهام علی یف،
جناب آقای قاسم جو مارت توکایف،
جناب آقای ولادیمیر پوتین،
خانمها و آقایان،
مایلم مراتب خرسندی خود را از حضور در ششمین نشست سران کشورهای ساحلی دریای خزر در شهر زیبای عشقآباد و دیدار با دوستان و همکاران گرامی، رؤسای جمهور محترم ابراز نمایم. همچنین لازم میدانم از میزبانی گرم و صمیمانه دوست و برادر عزیزم آقای سردار بردی محمدوف رئیس جمهور محترم ترکمنستان سپاسگزاری نمایم.
عالیجنابان!
رؤسای محترم جمهور!
امروز ما در شرایطی در ششمین نشست سران خزر در شهر عشقآباد حضور داریم که از نشست قبلی سران در عشقآباد در سال 2002 تاکنون راهی طولانی را پیمودهایم. با تدوین اسناد متعدد، مبانی حقوقی مناسبی برای همکاری و بهرهمندی از مواهب این پهنة آبی ایجاد کردهایم. زبان مشترکی برای تأمین منافع متقابل یافتهایم. چشمانداز روشنی برای ادامه راه به تصویر کشیدهایم. همه این دستاوردها نتیجه تلاش، درایت، دوراندیشی، جامعنگری و در نظر گرفتن حقوق و منافع متقابل کشورهای ماست.
دریای خزر، میراث و سرمایه مشترک ما؛ کانون پیوند و دوستی؛ و منشا خیر و برکت برای بیش از 270 میلیون نفر جمعیت کشورهای ساحلی آن میباشد که پنج کشور را در آینهی یک پهنهی واحد آبی انعکاس میدهد. همانگونه که پدران تمدنساز و مادران فرهنگپرور ما برای هزاران سال در این سواحل و مناطق از آرامش و نعمت برخوردار بودهاند، ملتهای ما نیز به عنوان همسایگان ابدی حاشیهی این دریا باید با نگاه بلندمدت به دریای خزر به عنوان دریای دوستی و همکاری بنگرند تا به مسئولیت خود در قبال نسل کنونی و نسلهای آینده نیز عمل کرده باشیم.
از این منظر، همگرایی فرهنگی کشورهای ساحلی خزر یکی از اولویتهای اساسی است که همکاری و دوستی را در بلندمدت تضمین و در دل ملتها مستحکم میکند. جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد میدهد که با نهادسازی و برگزاری برنامههای مشترک فرهنگی- اجتماعی این میراث معنوی حفظ و تقویت میشود.
ما به عنوان کشورهایی که از طریق دریای خزر به هم پیوند خوردهایم و همسایه هستیم و با استفاده از قلمرو یکدیگر به دیگر کشورها و مناطق دسترسی پیدا میکنیم، در قبال این پهنه آبی و همچنین کشورهای ساحلی آن، حقوق و تکالیف زیادی داریم. حفاظت از محیط زیست شکننده، استفاده معقول از منابع زنده، فعالیتهای مسئولانه برای بهرهمندی از منابع معدنی دریای خزر با هدف توسعه اقتصادی و ارتقای رفاه و امنیت مردمانمان و احترام به حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت یکدیگر در این پهنه آبی، بخشی از این حقوق و تکالیف است.
اصل کلیدی مورد توافقِ «صلاحیت انحصاری و اجماعی کشورهای ساحلی» برای تصمیمگیری راجع به دریای خزر و حل و فصل مسائل آن، چراغ روشنگر و راهنمایی است که در پرتو آن، زمینههای همکاری و تأمین منافع متقابل کشورهای ساحلی خزر فراهم میشود. این امر، و همچنین بر اساس معاهدات قبلی، راه مداخلات طرفهای ثالث و غیرساحلی خزر در مسایل مرتبط با دریای خزر یا ارتکاب تجاوز و سایر اقدامات علیه هر یک از کشورهای ساحلی را میبندد و میتواند از وقوع حوادث ناخوشایند احتمالی، جلوگیری نماید.
لذا ضروری است ما به عنوان کشورهای ساحلی دریای خزر با تاکید بر همکاریهای پنججانبه و پرهیز از اقدامات یکجانبه و با اتکاء به ظرفیتهای موجود و گسترش همکاریها، منطقه دریای خزر را به عنوان «منطقه صلح و دوستی» حفظ کنیم و به منافع بلندمدت منطقه و کشورهای ساحلی و رعایت «اصل اتفاق آراء» در کلیه تصمیمات مربوط به دریای خزر، توجه جدی داشته باشیم.
خوشبختانه همکاریهای خوب و سازندهای بین کشورهای ساحلی دریای خزر در حوزههای مختلف به ویژه حمل و نقل، تجارت، مدیریت منابع زنده، حفاظت از محیط زیست، تأمین امنیت و مقابله با عوامل ناامنی و جرائم در اشکال مختلف در جریان است. بدین منظور در طول سالهای گذشته اسناد زیادی تدوین شده و مبنای همکاری قرار گرفته است.
در نشست قبلی سران کشورهای ساحلی خزر در آکتائو در سال 2018 پس از دو دهه مذاکره، کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر به عنوان سندی که مبین حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی و اصول اساسی فعالیت در دریای خزر تلقی میشود، نهایی و امضاء شد. قطعاً اجراییشدن آن میتواند زمینهساز همکاریهای بیشتر کشورهای ساحلی و همچنین فعالیتهای گستردهتر در دریای خزر فراهم آورد.
طبیعتا دستیابی به این نقطه مستلزم تحدیدِ حدود منصفانهی مناطق اِعمال حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت کشورهای ساحلی در خصوص بخشهای بستر و زیربستر دریا، سطح و ستون آب و همچنین فضای فوقانی دریای خزر است. در این راستا نهایی شدن «موافقتنامه چگونگی ترسیم خطوط مبدأ» حائز اهمیت است و جمهوری اسلامی ایران همواره، ازجمله در اعلامیه تفسیری پس از امضای کنوانسیون، تصریح کرده است که این مساله برای ایران به عنوان کشوری که دارای «شکل ساحل آن آشکارا در وضعیت نامساعدی» است، دارای اهمیت چشمگیر و تعیینکننده است.
امیدواریم با ادامه مذاکرات نمایندگان کشورهای ساحلی در آینده نزدیک، این موافقتنامه نیز نهایی شده و راه را برای تصویب کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر هموار کند.
عالیجنابان!
خانمها و آقایان!
عدالت یکی از بنیانهای اساسی شکلدهنده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است بر این اساس برقراری روابط عادلانه بصورت دوجانبه و همچنین شکلدهی به نظم عادلانهی چندجانبه جزو جهتگیریهای اصلی سیاست خارجی ایران است. طبیعتا یکی از فواید نظم عادلانه، گسترش روابط دوستانه بین بازیگران بخصوص همسایگان است که تامینکننده منافع متقابل آنها نیز خواهد بود.
در دوره اخیر و با رفع محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا شاهد افزایش چشمگیر تعاملات سیاسی و اقتصادی بین ایران و کشورهای ساحلی دریای خزر بودهایم. جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساختهای مناسب خود آماده است زمینه ترانزیت و دسترسی کشورهای ساحلی دریای خزر به دیگر کشورها و مناطق بخصوص بنادر ایران در خلیج فارس و دریای عمان را از طریق قلمرو خود فراهم نماید.
همچنین، همکاری در زمینه صادرات و سوآپ نفت و گاز، برق، مواد معدنی و محصولات کشاورزی از جمله مواردی است که در ماههای اخیر در دستورکار مذاکرات ما با کشورهای همسایه در دریای خزر بوده است و توافقات خوبی در این زمینهها شکل گرفته است که نویددهنده دوران نوینی از همکاریهای راهبردی میباشد.
دریای خزر دریای همکاری است و این همکاریها بخصوص با توجه به تحولات بینالمللی اهمیت فزایندهای یافته است. تعامل جمهوری اسلامی ایران با دوستان و همسایگان خود اصالت دارد و این تعامل و همکاری نهتنها موجب رونق اقتصادی و افزایش رفاه ملتهای ما میشود بلکه به تقویت استقلال کشورها و صلح و ثبات منطقهای و حل مسائل حوزه خزر صرفا از طریق کشورهای ساحلی میانجامد. این راهبرد کلان جمهوری اسلامی ایران، فارغ از تحولات بینالمللی ادامه خواهد یافت.
جمهوری اسلامی ایران از ابتکارات ارائه شده از سوی رؤسای جمهور محترم کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه همکاریهای اقتصادی در حوزههای حمل و نقل، سرمایهگذاری، گردشگری و دیگر اشکال فعالیتهای اقتصادی استقبال و حمایت مینماید و بصورت خاص بر لزوم تقویت روابط فرهنگی و حفظ محیط زیست شکننده دریای خزر تاکید دارد.
جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد.
در پایان، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را جهت برگزاری هفتمین اجلاس سران خزر اعلام می دارد. امید است برپایی این اجلاسها، رشد و توسعه روز افزون، امنیت، ثبات، رفاه، صلح و دوستی را برای مردم منطقه دریای خزر به ارمغان آورد. بار دیگر از سازماندهی شایسته این نشست و مهماننوازی گرم رئیس جمهور، دولت و مردم کشور دوست، همسایه و برادر ترکمنستان، تشکر میکنم و برای همه شما آرزوی موفقیت دارم.
انتهای پیام/