ماجرای واردات صوری 500 هزار تن نهاده دامی توسط یک شرکت سفارشی و 8 ابهام/ وزارت جهاد و گمرک شفاف‌سازی کنند

به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی ، درباره شرکت آریو تجارت سهیل، و عدم پایبندی این شرکت  به تعهدات در واردات نهاده دامی در این روزها اخبار و حواشی زیادی منتشر شده است. بر اساس این اخبار، شنیده شده که این شرکت تحت نظارت  اتحادیه دامداران و سازمان تعاون روستایی است تا تولید کنندگان بتوانند به صورت مستقیم اقدام به واردات نهاده دام مورد نیاز خود کنند.

اما از بخش‌های مختلف تشکل‌ها و تولیدکنندگان گلایه‌‌‌‌‌‌های زیادی درباره عدم عمل به تعهدات این شرکت شنیده شد.

رسانه ها این موضوع را از مسئولان دولتی ذی‌ربط پیگیر شدند اما اطلاع رسانی دقیقی در این باره صورت نگرفت تا اینکه محمد قربانی معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری به مناسبت هفته جهاد کشاورزی، در این ارتباط گفت: برای رفع مشکلات فعلی، شرکت آریو تجارت سهیل حذف و فرایند تامین و ارسال نهاده‌ها از هفته گذشته به شرکت پشتیبانی امور دام کشور منتقل شد تا واردات با حجم بالا از بنادر جنوب کشور و با سرعت بیشتر انتقال یابد.

معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه این شرکت حتی یک دلار دریافت نکرده است، تصریح کرد: اکنون نهاده در بازارگاه موجود است و هیچ مشکلی در این خصوص نداریم.

برخی  مسئولان وزرت جهاد کشاورزی به بانک مرکزی نامه زده اند که 735 میلیون دلار در اختیار این شرکت قرار گیرد

به فاصله کمی از صحبت های معاون وزرات جهاد کشاورزی درباره تقبل تعهدات این شرکت، رئیس سازمان بازرسی کشور در حضور رئیس قوه قضائیه جزئیاتی از این ماجرا را افشا کرد و گفت: مردم 1100 میلیارد  تومان معادل 500 هزار تن نهاده دامی از یک شرکت از طریق سامانه بازرگاه خریداری کرده اند، درحالی که نهاده ای وارد کشور نشده است.

ذبیح‌الله خداییان، رئیس سازمان بازرسی کشور در ارتباط با عدم عرضه نهاده های دامی یکی از شرکت ها با وجود دریافت پول از تولیدکنندگان در حضور محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه اظهار داشت:  اخیرا تعدادی از اتحادیه ها و کشاورزان به ما اعلام داشتند که نسبت به خرید نهاده های دامی در سامانه بازارگاه اقدام کرده اند اما نهاده در اختیار آنها قرار نگرفته است. موضوع پیگیری و مشخص شد که سازمان تعاون روستایی در تاریخ 10 فروردین 1401 قراردادی با شرکتی خصوصی منعقد کرده است که 13 میلیون و 700 هزار تن نهاده دامی، گندم، جو و روغن برای آنها تامین کند.

رئیس سازمان بازرسی کشور ادامه داد: واردکنندگان نهاده‌های دامی به طور معمول وقتی محصول خود را به بنادر کشور وارد می‌کنند برای آنها کوتاژ صادر می‌شود تا بتوانند سایر تشریفات را انجام دهد اما برای این شرکت ( بدون اینکه نهاده ای وارد شود) کوتاژ صوری صادر شد و همچنین اجازه داده شد این کوتاژ در سامانه ثبت شود.

وی تصریح کرد: بر این اساس 800 هزار تن نهاده در سامانه بازارگاه به مردم، کشاورزان و اتحادیه ها ارائه شده است و مردم 1100 میلیارد  تومان معادل 500 هزار تن نهاده خریداری کرده اند؛ درحالی که نهاده ای وارد کشور نشده و 40 روز است که از مردم پول دریافت شده است.

خداییان اظهار داشت: صدور کوتاژ صوری، ثبت آن کوتاژ در سامانه که در اختیار جهاد کشاورزی است، عدم واردات نهاده با وجود فروش نهاده از جمله تخلفاتی هست که در این ارتباط انجام شده است و مردم بر این اساس به حساب این شرکت خصوصی واریز داشته‌اند.

وی گفت: برخی از مسئولان وزرت جهاد کشاورزی به بانک مرکزی نامه زده اند که 735 میلیون دلار در اختیار این شرکت گذاشته شود و در این گزارش قید شده که نهاده ها به کشور وارد شده است درحالی که این نهاده ها وارد نشده بود و گزارش ارائه شده منطبق با واقعیت نیست. وقتی می بینند که این شرکت نمی‌تواند به تعهدات خود  برای واردات عمل کند، 49 درصد سهام این شرکت خصوصی را به سازمان تعاون روستایی منتقل می کنند، درحالی که بر اساس قانون بخش‌های دولتی نمی توانند هبه ای قبول کنند. عواقب این کار آن است که اگر این شرکت به تعهدات خود عمل نکند حداقل دولت باید 50 درصد خسارت را جبران کند

وی افزود: زمانی که این شرکت نهاده به مردم فروخته است قیمت نهاده ها بر اساس ارز 4200 تومانی بوده است اما اکنون که ارز 4200 تومانی وجود ندارد و  باید با 4 تا 5 برابر قیمت آن زمان نهاده خریداری و در اختیار مردم قرار داده شود.

دستگاه متولی خودش چند فساد کرده است

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه نیز در واکنش به صحبت‌های رئیس سازمان بازرسی کشور اظهار داشت: اینکه یک دستگاه رسمی که متولی امر است چند تخلف کرده باشد و بر حسب صحبت های شما ( رئیس سازمان بازرسی کشور) قبل از اینکه کالا به بندر وارد شود، گفته شود وارد شده امر خلافی است،  آن شرکت را نیز ثبت کرده اند تا در معرض دید مشتریان و مردم قرار گیرد.

وی افزود: مردم نیز به حساب اینکه کالاها به کشور وارد شده و در انبارها است پول واریز کرده اند، همین کار ها است که فساد متعدد به بار می آورد.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: واگذاری 49 درصد از سهام این شرکت به تعاون روستایی نیز خودش فساد است؛ تعداد زیادی پرونده تشکیل می شود که برای قوه قضائیه نیز گرفتاری ایجاد می شود و این موضوع  باید خیلی جدی گرفته شود.

اطلاعیه شرکت: ما ترور رسانه ای شدیم/  باوجود کارشکنی برخی صاحبان رانت بخش دوم محموله در راه است

پس از صحبت‌های رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان بازرسی کشور درباره حاشیه‌های واردات نهاده توسط یک شرکت خصوصی واردکننده نهاده‌های دامی، این شرکت  نیز توضیحاتی را منتشر کرد. در این اطلاعیه آمده است: 

1. با توجه به کمبود و نیاز شدید کشور به غلات و نهاده های دامی و در شرایطی که تامین این اقلام بعد از جنگ روسیه و اوکراین کار بسیار سخت و نشدنی بود، شرکت آریو تجارت وارد میدان تامین این کالاهای اساسی کشور شد و موفق به انعقاد قرارداد 600 هزار تنی با شرکتهای کشورهای مشترک المنافع و یک میلیون و دویست هزار تن از سایر مبادی کشور شد.

2. جهت آرامش خاطر مسئولان اعلام می کنیم تاکنون هیچ مبلغی از طرف دولت به این شرکت پرداخت نشده و مبالغ واریزی مردم از طریق شرکت بازارگاه نیز در حساب سامانه و تحت نظر مسئولان وزارت جهاد بوده و این شرکت ریالی بابت فعالیت ها دیگر دریافت و یا برداشت نکرده است؛ نامه عنوان شده توسط وزیر محترم اشاره دارد که ارز به کالاهای موصوف تخصیص یافته و نه اینکه پرداخت شده است.

3. سامانه بازارگاه سایتی ذیل مجموعه وزارت جهاد بوده و شرکت آریو تجارت هیچ نقشی در صدور کوتاژ صوری یا واقعی در این سایت نداشته و این موارد در حوزه اختیارات مسئولان جهاد است و شرکت آریو تجارت اعلام می دارد که این سامانه تحت اختیار این مجموعه نیست که اشتباهات یا قصورات صورت گرفته به نام شرکت نوشته شود.

4. فروش بارها به مردم در سامانه بازارگاه ذیل نظارت وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفته و بارگذاری و فروش اقلام در اختیار شرکت آریو تجارت نبوده است. این شرکت طرف حساب وزارت جهاد کشاورزی بوده و اینکه این  وزارتخانه بعد از دریافت بارها با این اقلام چه خواهد کرد در حوزه ماموریت یا اطلاع یا مسئولیت این شرکت نیست.

5. در خصوص اعطای 49 درصد سهام شرکت به سازمان تعاونی روستایی طبق مستندات اعلام می گردد که این شرکت نقشی نداشته بلکه پس از اعلام وزارت جهاد و صورتجلسه آن شرکت 49 درصد سهام خود را به سازمان تعاونی روستایی جهت تخصیص به اتحادیه های زیر مجموعه سازمان که مصرف کنندگان اصلی این نهاده ها هستند واگذار شده است  و این تصمیم مسئولان وزارت جهاد بوده است.

6. با توجه به اظهار نظر خلاف واقع رسانه ای شده مبنی بر عدم توفیق مجموعه در واردات کالاهای یاد شده اعلام می گردد تاکنون با اتکا به توان مدیریتی شرکت و شرکای تجاری خود و بدون دریافت یک سنت ارز از وزارت جهاد کشاورزی تاکنون و با وجود کارشکنی برخی صاحبان رانت که معرف حضور فعالان بخش اقتصادی هستند، چند هزار تن ظرف 40 روز گذشته تحویل مصرف کنندگان شده است و محموله های دیگر نیز برای اولین بار به صورت ماهواره ای و قابل رصد در حال رسیدن به بنادر کشور هستند. 

در بند هفتم و پایانی این اطلاعیه آمده است: در نهایت این مجموعه به عنوان بخش خصوصی در انجام وظایف خود به نحو کاملا قانونی عمل کرده و نباید در رسانه و بدون بررسی های کارشناسی لازم مطالب به گونه ای انعکاس داده شود که فعالان اقتصادی بخش خصوصی که در خط مقدم جنگ اقتصادی یاری رسان ملت شریف ایران هستند به خاطر برخی سهل انگاریهای مسئولان، مورد بازخواست و یا ترور رسانه ای قرار گیرند.

برکناری مدیرعامل سازمان تعاون روستایی، پس لرزه ماجرا

روز گذشته وزیر جهاد کشاورزی در اقدامی که واکنش به این اتفاقات به نظر می رسد، محمدعلی نیکبخت را جانشین اسماعیل قادری فر در سازمان تعاون روستایی کرد.

ابهامات و متهمان پرونده شرکت آریو تجارت سهیل

1- بر اساس آنچه شنیده شده، شرکت آریو تجارت سهیل پیش از این در میان شرکت های عمده وارد کننده نهاده های دامی نبوده است و سابقه ای دراین باره ندارد که یکی از مهمترین اشکالات منتقدین این ماجراست که باید شفاف سازی شود.

2- طبق اعلام سازمان بازرسی کل کشور، برخی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نامه ای به بانک مرکزی نوشتند که مشخصا به این شرکت  735 میلیون دلار اختصاص یابد که لازم است مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در این باره اعلام نظر کنند.

3- مشخص نیست که از چه طریق کوتاژ غیر واقعی و صوری برای این شرکت صادر شده است که بتواند محصول خود را در بازارگاه عرضه کند و مردم نیز با اطمینان از اینکه این محصول به کشور وارد شده است پول های خود ( در مجموع 1100 میلیارد تومان) را واریز کرده اند. لازم است مشخص‌ شود که این کوتاژ توسط خود گمرک صادر شده است یا این کوتاژ جعل شده است که در هر دو صورت گمرک هم باید پاسخگو باشد.

4-  سامانه بازرگاه وزارت جهاد کشاورزی ( سامانه عرضه نهاده های دامی) به چه دلیل صحت کوتاژ صادر شده از گمرک را استعلام نکرده است.

5- به چه دلیل شرکتی که دارای تعهد عمل نشده به مبلغ 1100 میلیارد تومان است به سازمان تعاون روستایی هبه می‌شود و این سازمان نیز آن را می پذیرد تا در نهایت بدهی ها و تعهدات این شرکت به گردن دولت بیافند و از محل بیت المال پرداخت شود.

6- زمانی که مردم برای خرید نهاده‌های دامی اقدام کردند نرخ ارز وارداتی این محصولات 4200 تومان بود اما حال که دولت باید به تعهدات این شرکت در قبال تولید کنندگان عمل کند نرخ ارز نیمایی و 6 برابر شده است. تکلیف مابه التفاوت چه می شود و از جیب که کسی باید برداخت گردد.

7- در اطلاعیه شرکت آریو تجارت آمده است که به خواست خود سازمان تعاون روستایی، این شرکت منتقل شده و اختیاری نداشته است اما واضح است تا زمانی که خود مدیران این شرکت برای انتقال سهام اقدام نکند عملا این امکان وجود ندارد. لازم است مسئولان آریو تجارت در این باره توضیح بدهند.

8- در بند دیگر از اطلاعیه شرکت آریو تجارت سهیل آمده است که چند هزار تن نهاده ظرف 40 روز گذشته تحویل مصرف کنندگان شده اما عدد مشخصی در این ارتباط اعلام نشده است. درحالی که میزان تحویل نهاده در سامانه بازگاه به درستی مشخص است و امکان ندارد که محصولی تحویل داده شود اما میزان آن مشخص نباشد. بنابراین لازم است که در باره میزان دقیق واردات اطلاع رسانی شود، ضمن اینکه آریو تجارت در حالی که مدعی است یک دلار هم نگرفته، چطور چند هزار تن نهاده وارد کرده است؟

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.