به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ سید عزتالله ضرغامی با آنار کریماف وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان روز گذشته دیدار و در مورد اشتراکات بین ایران و آذربایجان گفتوگو کرد.
ضرغامی با اشاره به نزدیک و قدیمی بودن روابط ایران و آذربایجان در تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، گفت: ملتهای ما خود را به هم نزدیک میدانند و دولتها نیز باید برای برداشتن موانع و نزدیکی آنها نهایت تلاش خود را به کار گیرند.
وی به اهمیت پل خداآفرین در روابط بین دو کشور اشاره و بیان کرد: این پل که در مرز دو کشور قرار دارد، نمادی از ایجاد پل دوستی بین ایران و آذربایجان است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به زمینههای همکاری مشترک اشاره کرد و افزود: حفظ و مرمت آثار و ابنیه تاریخی یکی از مهمترین مأموریتهای این وزارتخانه محسوب میشود. بابت تخریب مساجد در قرهباغ بسیار متأثر شدم. ما برای همکاری در این زمینه و مرمت مساجدی که طی جنگ در قرهباغ ویران شدهاند، آمادگی داریم. امروزه آن چیزی که باید تخریب شود دیوارهای بین ملتهاست، نه آثار تاریخی.
تأکید ضرغامی برای ثبت مشترک "افطار" در یونسکو
این مقام مسئول ثبتهای جهانی مشترک را نماد ارتباط و همبستگی تمدنی بین دو ملت عنوان و تصریح کرد: ثبت جهانی مشترک در برخی موضوعات مانند پخت نان نازک، مینیاتور و کمانچه نشانگر این است که این آثار متعلق به تمام بشریت است. زمانی که به طور مشترک اثری را به ثبت جهانی میرسانیم به این معنا است که تمام دنیا صاحب این اثر هستند.
ضرغامی افتخارات فرهنگی و تمدنی را بین ایران و آذربایجان محفوظ دانست و اظهار کرد: فرهنگ باید موجب اتحاد کشورها شود. دشمنان مشترک به دنبال این هستند که فرهنگ را موجب افتراق و جدایی قرار دهند، اما ما باید تلاش کنیم که از طریق فرهنگ مشترک موجب وحدت تمام بشریت شویم.
وی از نظامی گنجوی به عنوان یکی از مهمترین اشتراکات فرهنگی بین دو کشور نام برد و عنوان کرد: این شاعر بزرگ و پرآوازه از افتخارات بشریت است. ما باید به محتوای اشعار او توجه کنیم و از آنها برای ایجاد وحدت بهره ببریم.
وزیر میراث فرهنگی به اهمیت ثبت پرونده مشترک "افطار" در یونسکو اشاره کرد و توضیح داد: افطار به عنوان یک میراث ناملموس، رابطهای الهی و انسانی است که بین مردم ما و آذربایجان از دیرباز مشترک بوده و ثبت جهانی آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در ادامه وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان اولین سفر خود به ایران را مصادف با سیامین سالگرد روابط دیپلماسی ایران و آذربایجان عنوان کرد و گفت: روابط سیاسی دو کشور در سطح بالایی قرار دارد و این موضوع میتواند بهبود دیگر روابط را نیز پشتیبانی کند.
وی همچنین بر اشتراکات فرهنگی و تمدنی ایران و آذربایجان و تقویت این ریشههای فرهنگی همچنین توسعه همکاری در زمینههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأکید و بیان کرد: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای سطح فرهنگی بین دو کشور جایگاه ویژه و مهمی دارد.
کریماف همچنین گردشگری را موجب تماس بیشتر بین ملتها و وحدت دانست و برای توسعه این حوزه بین دو کشور ابراز علاقه کرد و تصریح کرد: روابط ما نهتنها دو جانبه بلکه چندجانبه است و در چارچوب سازمانهای بینالملل نیز روابط خوبی داریم. من زمان عضویت در یونسکو ثبت جهانی آثار ایران برایم از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
ثبت آثار جهانی مشترک، ساخت مساجد ویران شده طی سالهای جنگ قرهباغ و احیای تمدن اسلامی در منطقه از دیگر مواردی بود که وزیر فرهنگ اذربایجان در این نشست مورد تاکید قرار داد.
وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان همچنین از پل خداآفرین بهعنوان پل دوستی نام برد و خاطرنشان کرد: این پل مهمترین مسیر اتصال راه ابریشم بین شرق و غرب بوده و در تلاش برای ثبت جهانی در یونسکو هستیم. برای ثبت این پل یک یادداشت تفاهم تهیه و برای شما ارسال کردهایم که امیدوارم در سفر به باکو امضا شود.
گفتنی است صحبتهای کریماف پیرامون ثبت جهانی پل خداآفرین در یونسکو در حالی است که علیاصغر مونسان وزیر سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشتر در خرداد ماه سال گذشته در طی بازدید میدانی خود که از وضعیت تخریبی پلهای تاریخی خداآفرین داشت، به مرمت و ثبت جهانی پلهای تاریخی خداآفرین به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان تأکید و اعلام کرد که پیگیری برای ثبت مشترک جهانی آن با جمهوری آذربایجان، در دستور کار وزارتخانه میراث فرهنگی قرار گرفته است.
وی همچنین گفته بود: با توجه به اینکه این پلهای تاریخی با جمهوری آذربایجان مشترک است، لذا رایزنی با همتای آذربایجانی را در دستورکار قرار خواهیم داد تا علاوه بر اقدام به مرمت و ثبت جهانی مشترک پلهای تاریخی خداآفرین، دیپلماسی گردشگری دو کشور را توسعه دهیم.
همچنین رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تیرماه امسال که دیداری از پلهای خداآفرین داشت تأکید کرده بود که مرمت و حفاظت از پلهای تاریخی خداآفرین، هدفی مشترک بین کشور ایران و جمهوری آذربایجان است.
پل تاریخی خداآفرین که در قرن یازده میلادی روی رود ارس در مرز فعلی ایران و آذربایجان احداث شد، در داخل محدوده استان جبرئیل در آن سوی مرز و در چند کیلومتری روستای ساری جالو (تکاب) از توابع بخش منجوان در این سوی مرز در ایران قرار گرفته است. پلی در دو بخش کوچک و بزرگ که پل بزرگ به شماره 1858 (متعلق به قرون اولیه اسلامی) و پل کوچک به شماره 1859 (متعلق به صفویها) پنجم اسفند 1376 به شمارهی 1858 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این پل که با مالکیت مشترک بین کشور ایران و آذربایجان گذرگاهی بسیار مهم و راهبردی میان منطقه آذربایجان و قفقاز بوده است. هر دو پل ـ آن بخشی که در خاک و مالکیت ایران است که از سال 1376 ثبت آثار ملی ایران شده است.
با آغاز مناقشه قرهباغ در اوایل دهه 1370 شمسی که منجر به اشغال بخش مهمی از خاک جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان شد، پلهای تاریخی خداآفرین بر روی رودخانه ارس بلا استفاده مانده و به علت وضعیت خاص و خالی از سکنه کرانه شمالی رود ارس و حساسیتهای نظامی همسایگان شمالی ایران، سالهای سال هیچ گونه ترددی از هیچ یک از پلهای فوقالذکر صورت نگرفت و این یادگارهای تاریخی در اثر عدم مراقبت دچار تخریب شده و نیاز به مرمت اساسی دارند.
انتهای پیام/