به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ علی محمد بیرگانی, دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار در گفتوگو با برنامه مثبت سلامت در رابطه با طوفانهای گرد و غبار در کشور اظهار کرد: کشورهای واقع در خاورمیانه و غرب آسیا همواره با این پدیده درگیر بودهاند اما در دو دهه اخیر تکرار و ماندگاری این طوفانها بیشتر شده و از آن زمان, به طور دقیق در سال 1384 هماهنگی و همافزایی میان دستگاهها برای کنترل کانونهای گرد و غبار در داخل و خارج کشور صورت گرفته است و ستاد ملی گرد و غبار نیز از همان زمان تشکیل شده است.
وی در رابطه با منشأ کانونهای داخلی گرد و غبار توضیح داد: در این رابطه ستاد ملی مطالعهای را با همکاری سایر دستگاههای مسئول انجام داد که بر اساس این مطالعات, حدود 34.6 میلیون هکتار در 22 استان کشور کانونهای غبارخیز هستند و همه استانها در همه مناطق کشور به جز استانهای شمالی جز این آمار هستند.
دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار در رابطه با کانوهای خارجی بیان کرد: بر اساس مطالعات, حدود 270 میلیون هکتار در اطراف کشور ما کانونهای گرد و غبار هستند که بالاترین وسعت با حدود 90 میلیون هکتار متعلق به عربستان است و پس از آن ترکمنستان قرار دارد اما از نظر تکرار رخدادهایی که کشور ما را درگیر کرده است, بالای 90 درصد طوفانها از عراق و سوریه وارد کشور میشوند.
طهماسبی گفت: در خصوص کانونهای خارجی ما یک برنامه عمل منطقهای تهیه کردهایم که در 2 بخشِ برنامه عمل غرب آسیا و بخش کشورهای که در جنوب کشور ما و در حاشیه خلیج فارس قرار دارند, به اضافه کشور ترکیه , به این کشورها ارائه شده و قرار است تا اجلاسی با حضور 15 کشور از این کشورها در تاریخ 21 تیرماه برای حل ریشهای بحران گرد و غبار برگزار شد.
وی در رابطه با سدسازیهای ترکیه توضیح داد: در این زمینه باید دیپلماسی محیط زیستی به شکل جدی فعال شود و به همین منظور در بسته تهیه شده علاوه بر گرد و غبار, مناسبات اقتصادی, اجتماعی و ..., تیز تعریف شده است. در حال حاضر در زمینه بیایانزایی باک شور ترکیه همکاری داریم و امیدواریم که با دیپلماسی بتوان نظر این کشور را جلب کرد و در چهارچوب قوانین نهادهای بینالمللی در این مورد به توافق رسید.
دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار با بیان اینکه یک میلیون و 460 هزار هکتار از تالابهای ما غبارخیز هستند, گفت: در ستاد ملی گرد و غبار 15 ارگان مسئول هستند و در این ستاد یکی از وظایف وزارت نیرو تأمین این حقآبههاست. علاوه بر تالابها, 45 درصد مراتع ما و 5 و نیم میلون هکتار از اراضی کشاورزی نیز غبار خیز هستند که مسئولیت آنها با سازمان منابع طبیعی و وزارت جهاد کشاورزی است.
طهماسبی بیرگانی در رابطه با روز جهانی بیایانزدایی مصادف با 27 خرداد خاطرنشان کرد: شعار امسال روز جهانی بیایانزدایی عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی است که این شعار نشان میدهد که هم عوامل طبیعی مانند خشکسالی و هم عوامل انسانی در تشدید پدیده بیابانزایی نقش داشتهاند.
انتهای پیام/