نخستوزیر لیتوانی گفت به بحثهای درون پارلمان روسیه برای لغو به رسمیت شناختن استقلال لیتوانی واکنش بیش از حد نشان نخواهد داد و این تهدید مسلم را «بیمعنا» خواند. او همچنین درباره ازسرگیری صادرات غلات اوکراین و عضویت این کشور در اتحادیه اروپا اظهار نظر کرد.
به گزارش خبرآنی، اینگریدا شیمونیته، نخستوزیر لیتوانی در گفتوگو با پایگاه خبری «نیوزویک» در حاشیه نشست دموکراسی کپنهاگ گفت که بیشتر نگران "جاهطلبیهای استعماری" شخص ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه است تا اقدامات اعضای حاشیهای مجلس دومای دولتی روسیه.
او درباره یوگنی فیودوروف، عضو حزب حاکم «روسیه متحد» گفت: فکر میکنم که نباید واکنش بیش از حدی به این مسئله نشان دهیم، چون او یک عضو بخصوص در دوما است، خیلی بخصوص، حتی برای روسیه متحد.
شیمونیته گفت: این حتی از منظر قانون هم بیمعناست. توافقنامههای مختلفی وجود دارد که روابط میان لیتوانی و فدراسیون روسیه را ایجاد کردند.
این سیاستمدار گفت: کاری که او (فیودوروف) سعی دارد انجام دهد مانند این است که من از پارلمان لیتوانی بخواهم یک معاهده قرن ۱۷ میان «دوکنشین بزرگ لیتوانی» و دولت وقت مسکو را لغو کنند. فکر میکنم صحبت کردن زیاد در این باره، واکنش بیش از حد است. این جالبترین مبحث این هفته نیست. شنیدن حرفهای پوتین درباره پتر کبیر به مراتب جالبتر بود.
پوتین روز پنجشنبه خود را با پتر کبیر مقایسه کرد، امپراتوری که شهر «ناروا» را تصرف کرده بود. ناروا شهری است که اکنون متعلق به استونی است و اظهارات پوتین به احظار سفیر روسیه در استونی منجر شد.
رئیس جمهوری روسیه درباره فتوحات این امپراتور روسیه گفت: «تقریباً چیزی تغییر نکرده است. پتر کبیر ۲۱ سال جنگ در شمال را رهبری کرد. شاید اینطور به نظر میرسید که او در حال جنگ با سوئد است و چیزی را از آنها میگیرد، اما در حال بازپسگیری بخشهایی از خود روسیه بود.»
گسترش اتحادیه اروپا«مخالفت بعضیها با این امر برایم گیجکننده است، چطور میشود یک سیاستمدار مخالف خواست مردمش عمل کند؟»
نخستوزیر لیتوانی همچنین درباره درخواست عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا گفت، اعطای جایگاه «نامزد عضویت» به اوکراین اقدامی کلیدی در مسیر عضویت کامل و «تاریخی» خواهد بود.
او در واکنش به مخالفت بعضی رهبران اتحادیه اروپا با سیاست گسترش این اتحادیه گفت: این برای من گیجکننده است، چون عادی نیست که یک سیاستمدار از خواسته مردمش پیروی نکند. در حالی که فکر میکنم در جوامع - حتی در هلند و فرانسه - حمایت زیادی (از این سیاست) وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
رئیس کمیسیون اروپا: احتمالا وضعیت کاندیداتوری به اوکراین اعطا میشود
تاکتیکهای مدیریت بحران پوتین و صادرات غلات«پوتین به مردم غرب خواهد گفت که افزایش قیمتها تقصیر دولتمردان غربی است، نه حمله روسیه»
شیمونیته همچنین هشدار داد: چند نقطه خطر وجود دارد که اگر به اندازه کافی هوشیار نباشیم، پوتین به شدت از آنها سوء استفاده خواهد کرد.
او گفت: اگر این خطر وجود دارد که میلیونها تن در آفریقا یا خاورمیانه توانایی خرید یک قرص نان را نداشته باشند، پس قطعا فشار زیادی بر دولتهای غربی وارد خواهد آمد و پوتین هم گمانهزنی میکند که این تقصیر کشورهای غربی و اوکراین است، در حالی که تمام اینها تقصیر خود پوتین است.
بندر اودسا یکی از بنادر کلیدی اوکراین و نقطهای حیاتی برای صادرات غلات اوکراین است، اما گفته میشود کییف آبهای اطراف آن را مینگذاری کرده تا از ورود ناوگان دریایی روسیه جلوگیری کند. شیمونیته در این باره گفت: فکر میکنم علاوه بر کمک نظامی به اوکراین، این نیاز در حال حاضر نکته کلیدی است، نیاز بازگشایی بندر اودسا و رساندن غلات به کسانی که به آن نیاز دارند.
او در اشارهای آشکار به موشکهای ضدکشتی و دیگر تسلیحات گفت: اگر تجهیزات چشمگیر حفاظتی در ساحل (اودسا) مستقر شود که خطر را کاهش دهد، میتوانیم طرحی (برای از سرگیری صادرات غلات) بریزیم.
او همچنین نسبت به آنچه که «تحریف اطلاعاتی روسیه» دانست، هشدار داد و گفت، قیمتها در کشورهای غربی افزایش یافته و پوتین از طریق کانالهای پروپاگاندای خود از جمله گروههای فیسبوکی و «افرادی دیوانه» در یوتیوب، به مردم خواهد گفت که این افزایش قیمتها تقصیر دولتهای غرب و حماقت دولتمردان بوده و ارتباطی با حمله روسیه به اوکراین ندارد.
نخستوزیر لیتوانی گفت، پوتین خواهد گفت که افزایش قیمتها ربطی به اینکه «من در پاییز ۲۰۱۱ قیمت گاز را دستکاری کردم ندارد، این فقط تقصیر حماقت دولت شماست، چرا از شر آن (دولت) خلاص نمیشوید؟»
انتهای پیام