به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ شنیدهها حاکی از آن است که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به دلیل تعدد مشکلات به وجود آمده در خصوص بهکارگیری سلاح توسط نیروهای نظامی و انتظامی و آسیبها و خسارتهای جانی جبرانناپذیر به دنبال اصلاح قانون جاری بهکارگیری سلاح و مهمات است.
بر طرف کردن ایرادات قوانین و بهبود سیاستهای حکمرانی در جهت افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و افزایش ایمنی و امنیت و از بین بردن عوارض نامطلوب قوانین، همیشه مورد توجه قانونگذاران بوده است. داشتن نگاه جامع و همه شمول، نگاه بلند مدت و قوانین کم حجم موثر، باعث کاهش پیچیدگیهای قانونی و بهبود عملکرد مشمولان قانون و البته کاهش پیچیدگیهای پیگرد قضایی متخلفان است.
سالهاست که هر از گاهی خبر درگیر شدن متخلفان با محیطبانان سازمان حفاظت محیط زیست و تلفات انسانی این تقابل، باعث تکدر خاطر مردم و تضعیف روحیه حافظان گنجینههای زیستی ایران میشود. در بسیاری از موارد به طور واضحی محیطبانان به دلیل ضعف آشکار و معنادار قانون در حفاظت از حقوق این حافظان محیط زیست در مقابل متجاوزان به قانون و منافع عمومی، در دفاع از خود و وظایف خود دچار مشکل شده و دچار آسیبهایی جدی و گاهی بازگشتناپذیر میشوند.
تعداد قابل توجهی از این عزیزان در دفاع از منابع ملی به مقام جانبازی و یا شهادت رسیدهاند، برخی نیز به دلیل ضعف قانون و پیچیدگیهای تخصصی جرمشناسی به دلیل درگیری با مهاجمان مسلح به قتل متهم شده و دچار مشکلاتی میشوند که کابوس همیشگی این عزیزان و خانوادههایشان شده است.
یقیناً محیطبانان سازمان حفاظت محیط زیست ایران مطابق قانون جهت انجام وظایف خود موظف به حمل سلاح هستند و سلسله مراتب سازمانی مشابه سایر نیروهای نظامی و انتظامی دارند ولی قانون جاری بهکارگیری سلاح و مهمات در خصوص مخاطرات تخصصی ایشان سکوت داشته و کمبود قانون در این خصوص، تضعیف روحیه و محدودیت عملکرد و سختی زایدالوصف در انجام وظایف را به ایشان تحمیل کرده است. حال آنکه روز به روز بر گستاخی متخلفان افزوده شده و خسارتهای این قصه نادرست، خاطراتی تلخ را بر جای میگذارد.
در بسیاری از کشورها، قانون در مقابل متخلفانی که مسلحانه با مأمورین مسلح در حین انجام وظیفه درگیر میشوند بسیار سختگیرانه برخورد میکند و محلی برای دفاع از متخلفان باقی نمیگذارد، ولیکن با این شرایط هر از گاهی شاهد برگزاری دادگاه محاکمه محیطبانی که با مهاجمان مسلح درگیر شده است، قلب مردم، دوستدار محیط زیست و سایر محیطبانان کشور را به درد میآورد.
امیدواریم قانونگذاران در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نسخه جدید قانون بهکارگیری سلاح و مهمات را به گونهای تنظیم کنند که محیطبانان سازمان حفاظت محیط زیست ایران هم مورد حمایت شفاف و قاطع قانون قرار گرفته و متخلفان در محدودیت جدیتری قرار بگیرند.
یوسف یزدانپناه, کارشناس حکمرانی محیط زیست
انتهای پیام/