به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ روز جهانی "پرندگان مهاجر" بهمنظور افزایش توجه جهانی به مقوله پرندگان مهاجر و اهمیت آنها هر ساله از سال 2006 در دومین شنبه ماه می میلادی برگزار میشود که امسال این مناسبت در تقویم ما مصادف با 24 اردیبهشت سال جاری است.
در رابطه با اهمیت موضوع پرندگان مهاجر, مهدی زارع خورمیزی, کارشناس حیات وحش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی اظهار کرد: هدف اصلی مهاجرت پرندگان افزایش شانس بقا است و پرندگان برای کاهش تنشها در قلمرو, یافتن مواد غذایی و زادآوری مهاجرت میکنند. در کشور ما حضور 550 گونه از پرندگان تا به امروز گزارش شده است که بخش زیادی از آنها پرندگان مهاجر هستند. ایران موقعیتی جغرافیایی خاصی دارد و پرندگان مهاجر زیستگاههای آبی شمال و جنوب کشور را برای زمستان و تابستانگذرانی انتخاب میکنند.
وی با اشاره به شعار امسال روز جهانی پرندگان مبنی بر "بهخاطر پرندهها شبها نور چراغها را کم کنید", گفت: یکی از مهمترین تهدیدات پرندگان مهاجر نورهای مصنوعی است, این نورها که شبها در شهرها روشن میشود, پرندگان مهاجر را در مسیریابی خود دچار مشکل میکند و هدف از انتخاب این شعار ترغیب کردن مردم برای کاهش نورهای مصنوعی اضافی است که این کار هم به کاهش انرژی کمک میکند و هم از اختلال در مسیریابی پرندگان مهاجر جلوگیری میکند.
این کارشناس حیات وحش در رابطه با سایر تهدیدات پرندگان مهاجر بیان کرد: در کشور ما پرندگان مهاجر تهدیدات بزرگتری از آلودگی نوری دارند که کشتار و صیدپرندگان در زیستگاهها و خشک شدن زیستگاههای آبی در مرکز کشور از جمله این تهدیدات هستند. زمانی که پرندگان مهاجر قصد دارند از شمال به جنوب کشور و یا برعکس بروند در مسیر خود نیاز دارند که موقتاً در زیستگاههای آبی مرکز کشور ساکن شوند اما متأسفانه به دلیل زیادهروی بیش از حد انسانها و خشکسالیهای پی در پی, بیشتر زیستگاههای آبی مرکز کشور خشک شده است و پرندگان امکان سکونت در آنها را ندارد.
زارع ادامه داد: خشک شدن زیستگاههای آبی باعث میشود که پرندگان به هر استخری که میبینند مراجعه میکنند که این مورد خطر آزاررسانی توسط انسانها و یا نوشیدن از آبهای آلوده را بیشتر میکند. آلودگی هوا نیز بر حیات این پرندگان تأثیرگذار است و میتواند منجر به تلف شدن آنها شود.
وی خاطرنشان کرد: حیوان دوستی تنها به این نیست که سگها و گربهها را در خانه نگهداری کنیم یا در خیابان به آنها غذا بدهیم بلکه میتوان با خاموش کردن یک لامپ به حیات پرندگان کمک کرد. بومیها و محلیها نیز میتوانند احداث سایتهای پرندهنگری و گردشگری را جایگزین شکار کنند و از این طریق حتی درآمد بیشتری از شکار به دست آورند. آموزش مردم توسط رسانهها و اطلاعرسانی درست در حفاظت از این پرندگان بسیار اهمیت دارد و اگر کاهش تقاضا برای خوردن گوشت این پرندگان کم شود, شکار آنها نیز کاهش پیدا میکند.
انتهای پیام/