به گزارش خبرنگار خبرآنی، سورنا ستاری امروز در نشست «دیپلماسی علم و فناوری؛ فرصتها، چالشها، راهکارها» که در محل دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: یک زمانی وقتی صحبت از دیپلماسی علمی و فناوری میشد نمیدانستم از چه موضوعی صحبت میشود.
وی با بیان اینکه میبینیم برداشت همه ما در بحث دیپلماسی علمی و فناوری یکی نیست گفت: باید در این خصوص صحبت و مذاکره شود تا به یک نتیجه مشخص برسیم.
به گفته معاون علمی و فناوری بخشی از صحبتهای ما در زمینه دیپلماسی علمی و فناوری با رؤسای دانشگاه هاست.
وی در خصوص فعالیت معاونت علمی و فناوری در زمینه دیپلماسی علمی و فناوری گفت: ما از ابتدای فعالیت مان در معاونت علمی روی بازگشت محققان کار کرده ایم؛ تا الان سه هزار نفر از دانشجویان مقیم کشورهای خارجی که ۴۵۰ نفر از این تعداد در دانشگاههای برتر دنیا درس خوانده اند به کشور بازگشته اند.
ستاری با اشاره به سفرهای رئیس جمهور قبلی به نیویورک گفت: در آن زمان وقتی رئیس جمهور به نیویورک سفر میکرد من هم با ایشان همراه بودم و در یک سفر پنج روزه جلسات مختلفی را برگزار میکردیم؛ ۷۰ جلسه طی پنج روز برگزار میشد تا بتوانیم برنامه بازگشت محققان از این کشور را به خوبی اجرایی کنیم.
معاون علمی و فناوری با بیان اینکه هیچ کس در آن کشور ویزا نداشت، گفت: کشورهای دیگری چون انگلیس و … نیز ویزا نداشتند.
وی با اشاره به همکاریها با نماینده آلمانی گفت: زمانی که آلمانیها به کشور ما آمدند به تفاهم نامه منعقد شده در سال ۵۶ اشاره کردند در حالی که با حضور آنها در کشور بین رؤسای دانشگاهها دعوا بود که بتوانند با نماینده آلمانی به گفتگو بپردازند.
وی با بیان اینکه ما روی بازگشت دانشجویان ایرانی غیرمقیم برنامهای را اجرایی کردیم که به نظرم این درست ترین برنامه بود، گفت: ما به راحتی از این پتانسیل استفاده کردیم زیرا اینکه بخواهیم دانشجویی را به خارج از کشور بفرستیم و بعد از ۱۰ سال نتیجه مطالعات آن را بچشیم خیلی زمان بر است.
ستاری با اشاره به فعالیتهای معاونت علمی در حوزه دیپلماسی علم و فناوری گفت: ما توانستیم ارتباطات خوب فناورانه ای را با روسیه و چین فراهم کنیم تا بتوانیم بیش از گذشته محصولات فناورانه شرکتهای دانش بنیان را به مرحله صادرات برسانیم.
معاون علمی و فناوری ادامه داد: در خصوص این ارتباطات هیچ کس خصوصاً وزارت علوم اعتراضی نکرد زیرا ما تلاش کردیم با کشورهایی که تاکنون با آنها ارتباط نداشته ایم تعامل کنیم.
وی اضافه کرد: اگر این تعامل ما با آلمان بود حتماً وزارت علوم اعتراض میکرد.
وی با بیان اینکه همچنین ۶۰ الی ۷۰ پروژه فناورانه با چین در حال اجراست، گفت: در موضوع دیپلماسی علمی و فناوری چه بخواهیم چه نخواهیم دانش بنیانها تاثیرگذارند، مخصوصاً این شرکتها و فناوریهای آنها از بحثهای جدی کشور محسوب میشود و میتواند همه چیز را متحول کند.
راه اندازی خانههای نوآوری برای افزایش صادرات
ستاری با بیان اینکه معاونت علمی خانههای نوآوری را برای افزایش صادرات محصولات دانش بنیان در کشورهای مختلف از جمله کنیا، روسیه، سوریه، ترکیه و … راه اندازی کرد، گفت: در حال حاضر ۷۰ استارت آپ در خانه نوآوری مستقر در کنیا فعالیت میکنند و بسیاری از محصولات و تجهیزات ساخته شده دست متخصصان در این خانه به معرض نمایش گذاشته شده است.
معاون علمی و فناوری با بیان اینکه دو بیمارستان را قرار است به یکی از این خانههای نوآوری که ساخته دست محققان شرکتهای دانش بنیان است ببریم، گفت: ما در شرق آفریقا حتی صد ایرانی هم نداریم و اکثر ایرانیها به آمریکای شمالی و اروپا میروند. از آنجایی که ساختار کشور کنیا صادراتچی است لازم است با چنین کشورهایی ارتباط بگیریم.
ستاری با تاکید بر اینکه زمانی بود که تمام کتابهای نوشته شده توسط خارجیها را میخواندیم گفت: همه کتابهای ما در دوران تحصیل ترجمه شده بود اما اکنون به مرحلهای رسیده ایم که تجهیزات آزمایشگاهی ایرانی در بسیاری از دانشگاههای خارجی مستقر است. به طوری که میتوان گفت ۹۵ درصد تجهیزات آزمایشگاهی را محققان خودمان ساخته اند و آنها را صادر کرده ایم.
وی با بیان اینکه تمرکز ما برای صادرات به کشورهای CIS آسیای جنوبی، آسیای شرقی و آفریقا است، گفت: به دلیل اینکه صادرات به اروپا راحت نیست و برای دریافت تاییدیه ها شاید ۱۰،۱۲ سال زمان نیاز باشد.
معاون علمی و فناوری با تاکید بر اینکه ما باید به یک اجماع در کشور در حوزه دیپلماسی علمی و فناوری برسیم، گفت: مشکلات ما زیاد است از آنجایی که کشور ما وارداتچی بوده و نفت می فروخته باید بیش از گذشته به دیپلماسی علمی و فناوری توجه کنیم.
وی با اشاره به یکی از چالشها در زمینه دیپلماسی علمی و فناوری گفت: کشور ما مهاجرپذیر نیست و باید به این موضوع توجه ویژه ای شود زیرا بسیاری از متخصصان که خواستار فعالیت در کشور ما هستند برای دریافت مجوزهایشان باید دوندگی کنند.