بر اساس نتایج یک مطالعه، بیش از نیمی از مردم ساکن چهار کشور سابقا کمونیست حوزه اروپای مرکزی نسبت به در خطر بودن آزادی رسانه نگرانی دارند و اکثریت قابل توجهی از آنها خواستار آن هستند که دولت کشورشان یا اتحادیه اروپا تدابیری را به منظور محافظت از این آزادی اتخاذ کنند.
به گزارش خبرآنی، به نقل از روزنامه گاردین، این یافتهها حاصل نظرسنجی از پاسخگویان در چهار کشور لهستان، مجارستان، جمهوی چک و اسلواکی و حاصل آنچه که به عنوان بزرگترین مطالعه انجام شده در این حوزه در این چهار کشور تشکیلدهنده گروه معروف به گروه ویشگراد توصیف شده، است. این یافتهها به عنوان بخشی از فرآیند رایزنی بر سر یک لایحه آزادی مطبوعاتی که در دست تهیه توسط کمیسیون اروپاست، مطرح شدهاند.
این لایحه که توسط ویرا ژورووا، معاون امور ارزشها و شفافیت این کمیسیون رهبری میشود، به جهت حفظ تکثر و استقلال رسانهها در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در مورد مالکیت و دخالت بالقوه دولتها در مساله آزادی مطبوعات طراحی شده است.
طبق مطالعه مذکور ۵۲ درصد از پاسخگویان نسبت به وضعیت آزادی رسانهها ابراز نگرانی کردند؛ بالاترین رقم در این قسمت رقم ۶۳ درصد بود که در لهستان ثبت شده است؛ کشوری که اخیرا در آن حزب ملیگرای راستگرای حاکم موسوم به حزب قانون و عدالت (PiS) متهم به هدف قرار دادن شدید رسانههای مستقل با طرح شکایتهای پر هزینه در کنار مساله مداخله در پخش برنامههای عمومی شده است.
۷۱ درصد از پاسخگویان در سراسر این چهار کشور از این مساله که دولتها از قوانین این حوزه حراست کنند، حمایت کردند؛ در حالی که ۵۹ درصد از اعطای اختیارات بیشتر به اتحادیه اروپا برای حفاظت از آزادیهای رسانهای حمایت کردند.
این مطالعه با شرکت ۴۰۶۹ نفر در یک دوره ۱۶ روزه در ماه فوریه، قبل از حمله روسیه به اوکراین انجام شد.
مجارستان، جایی که اخیرا در آن دولت راست افراطی وابسته به ویکتور اوربان در آن برای چهارمین دوره متوالی پیروز شد، نمایانگر بیشترین درصد مردم یک کشور بود (۴۷ درصد) که فکر میکنند رسانههای کشورشان آزاد نیستند. تنها ۳۰ درصد از آنها رسانههای کشورشان را آزاد ارزیابی کردند، در مقایسه جمهوری چک با رقم ۴۷ درصد بیشترین میزان حمایت از استقلال رسانههایش را نشان داد.
ورونیکا مونک، مدیر محتوا در سایت خبری مجارستانی مستقل موسوم به "تلکس" گفت که افول آزادی رسانه در مجارستان به عنوان یک هشدار برای دیگران مطرح است.
او بیان کرد: مجارستان نشان میدهد که چقدر سریع همه چیز میتواند تغییر کند. در فهرست سال ۲۰۰۶ شاخصهای سازمان گزارشگران بدون مرز، مجارستان در بین ۱۶۰ کشور در رتبه دهم قرار داشت اما الان در این فهرست در رده ۹۲ هستیم.
انتهای پیام