به گزارش گروه دانشگاه پایگاه خبری خبرآنی، چهارمین کرسی آزاداندیشی با عنوان «آمریکا و تحولات اوکراین» با حضور فؤاد ایزدی و ناصر هادیان در دانشگاه تهران برگزار شد.
ایزدی، مدیرگروه مطالعات آمریکا دانشکده مطالعات جهان، در این نشست اظهار کرد: آمریکا با بهانههای مختلف اعم از فشار بر روسیه، کسب منافع در حوزه انرژی، مسائل نظامی، مسائل سیاسی و مباحث داخلی آمریکا به دنبال ایجاد درگیری در اوکراین بود.
وی ادامه داد: آمریکاییها برای فشار بر روسیه فقط میتوانستند از طریق اوکراین اقدام کنند، زیرا اگر قصدشان تغییر دولت در اوکراین بود، حدود یک سال به پایان دولت وقت باقی مانده بود و با نفوذ خود بر انتخابات، میتوانستند طرفداران خود را در دولت اوکراین سر کار بیاورند.
ایزدی با اشاره به اینکه در سال 2014 عدهای با حمایت مستقیم آمریکا در میدان اصلی کیف علیه دولت قانونی اوکراین تظاهرات کردند، افزود: این در حالی بود که رئیس جمهور وقت اوکراین دو بسته پیشنهادی اقتصادی از اروپا و روسیه داشت که با توجه به بهتر بودن بسته روسیه، آن را انتخاب کرد.
مدیرگروه مطالعات آمریکا دانشکده مطالعات جهان با بیان اینکه روسها چالشهایی را در اوکراین از گذشته تا به امروز داشتهاند، گفت: آمریکا با توجه به شرایط امروز پیروز موقت محسوب میشود و در آینده دچار شکست خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه آمریکا بستر اصلی بروز درگیریهای اخیر در اوکراین است، بیان کرد: چینیها میدانند که اگر روسیه در این چالش و تقابل با غرب زمین بخورد به سرعت بعد از روسیه نوبت خودشان خواهد شد. البته آمریکاییها نمیخواهند این جنگ تمام شود تا به اهداف شان برسند.
ناصر هادیان جزی، عضو هیئت علمی گروه روابط بینالملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی در این نشست اظهار کرد: حدود 30 درصد جمعیت اوکراین روس تبار هستند و هویت آنها با روسها در هم تنیده است از این رو ضعف بازیگری روسیه بود که درگیریها به اینجا رسیده و نه از توانایی آمریکا.
وی با بیان اینکه اگر روسها عاقلانه بازی میکردند، وضعیت اوکراین به اینجا نمیرسید، تاکید کرد: روسیه باید توانایی و تدبیر از خود نشان میداد تا طرفداران خود را در دولت اوکراین مستقر کند، زیرا اوکراین در شرایطی نبود که روسیه را نادیده بگیرد.
عضو هیئت علمی گروه روابط بینالملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی بیان کرد: آمریکا را به عنوان مهمترین بازیگر نظام بینالملل میشناسم، اما توانمندی شکل گیری حمله روسیه به اوکراین را ندارد.
هادیان جزی در ادامه افزود: روسیه میتوانست با استفاده از زیرساختهای نفوذ خود در اوکراین، اهداف خود را در این کشور اجرایی کند، اما با این اقدام اوکراین به سمت غرب هدایت شد.
وی با اشاره به اینکه آمریکا تنها قدرت جهانی است و مابقی کشورها قدرت منطقهای هستند، گفت: قبل از کودتا 2014 نارضایتی نسبت به عملکرد دولت اوکراین وجود داشته است و سیاستهای حزبی، سیاسی و اقتصادی باعث نارضایتی مردم شده بود و آمریکا تلاشهایی را در این زمینه کرد، اما میتوان فقط درصد کمی از وقوع این اتفاق را به آمریکا اختصاص داد.
عضو هیئت علمی گروه روابط بینالملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی اظهار کرد: نتیجه تغییرات در نظام بینالملل بسته به بازیگری چین دارد و ورود چین به این بازی هزینهبردار است، زیرا چین بیشتر از 6 سال نمیتواند بازی تاثیرگذاری از خود نشان دهد.
هادیان جزی ادامه داد: در خصوص وضعیت ناتو بحثهای زیادی شکل گرفته است و توجیه نسبتاً قویای مبنی بر تقویت آن شکل گرفته است و اروپا متوجه شد که باید خود امنیتاش را برقرار کند.
وی بیان کرد: اتفاقات در اروپای شرقی با حمله روسها به اوکراین موجب شد که به این نتیجه برسند که عضو ناتو شوند و کشورهایی مثل فنلاند و سوئد نیز به این سمت حرکت کردند.
انتهای پیام/