میرزایی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، درباره وضعیت صندوقهای ETF و تصمیمات اخیر سازمان بورس درباره صندوقهای پالایشی و دارا یکم اظهار داشت: فرایند واگذاری و چینش پرتفو صندوق دارا و پالایش یکم در دوره پیشین به شکلی بود که از ابتدا میشد حدس زد استقبال پایداری از آنها صورت نمیگیرد. احساس مالکیت و مدیریتی که خریداران باید به دارایی خود داشته باشند در کنار این مهم که واگذاری بخش کوچکی از شرکتهای بزرگ سرمایه پذیر در این صندوق ها جا گرفت ، تضعیف گردید و ورود بخش عمدهای از هموطنان که عمدتا غیربورسی هستند، باعث شده روند حرکتی این صندوقها متناسب با ارزش روزشان نبوده و همراه با پیچیدگی و دوره های هیجان و رکود غیر طبیعی باشد.
وی ادامه داد: ابتدای بازگشایی دارا یکم رشدهای به شدت سریعی تجربه و بعد از آن وارد مرحله اصلاح و رکود شد. دلیل این اتفاق این است که عمدتا ترکیب خریداران این صندوقها افرادی هستند که دانش کافی بورسی نداشته و جزو فعالان بازار نبودند. بنابراین رفتار این صندوقها میتواند رفتاری متناقض با سایر سهمها و بالاخص صندوق های سهامی بازار باشد و میبینیم همین اتفاق هم افتاده و حتی در یکی دو ماه اخیر که بازار رشدهای خوبی داشت، این صندوقها از بازار جاماندهاند.
میرزایی افزود: اما عمدهترین دلیل این رفتار صندوقها عدم وجود بازارگردانی قوی است؛ برخلاف آن چیزی که پیشبینی میشد در ابتدای کار، بخشی از منابع حاصل از پذیرهنویسی این صندوقها به بازارگردانی تخصیص یابد، این اتفاق نیفتاد. بازارگردانی فعال را در این صندوقها را نمیبینیم و درکنار آن عدم احساس مدیریت خریداران باعث شده که جذابیت این صندوقها کاهش پیدا کند و همبستگی کافی را با سهام داخل پرتفو خودشان نداشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه در واکنش به تصمیم شورای بورس برای به مزایده گذاشتن یونیت واحدهای ممتاز این صندوقها به منظور بازارگردانی؛ تصریح کرد: در جریان کامل این تصمیات شورای بورس نیستم، اما طبیعتا اگر بتوانیم حقوقیهای بزرگ را وارد اکوسیستم این صندوق کرده تا علاقه و جذابیت خرید این صندوقها افزایش پیدا کند ، شاید سریع ترین گام برای بازگرداندن معاملات منطقی و روان به این صندوقها باشد البته در کنار بحث بازارگردانی که به آن اشاره شد.
وی گفت: بنابراین اگر این تصمیم گرفته شده باشد اتفاق خوبی است تا جذابیت این صندوقها حتی برای خریداران حقیقی هم افزایش پیدا کرده و اعتماد به نفس آنها برای خرید واحدها بیشتر شود.
میرزایی درباره تصمیم شورای بورس درباره اعمال رای غیردولتیها در صندوقهای پالایش و دارا یکم اظهار داشت: طبیعتا واگذاری حق رای اتفاق خوبی است که قرار است بیفتد؛ مشابه همین مساله را در سهام عدالت هم داریم؛ یعنی کسانی که خریدار واحدها هستند و سرمایهگذاری میکنند شرایطی ایجاد شود که احساس تاثیرگذاری در مدیریت آن مجموعه را داشته باشند. خریداران فعلی احساس مالکیت و مدیریت کافی را در داراییای که خریداری میکنند، ندارند درحالیکه انتظار دارند که تصمیمگیر باشند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: چه درباره این صندوقها یا صندوقهایی که در آینده ایجاد میشوند بازارگردانی باید یک اصل لاینفک برای آنها باشد، یعنی پنج تا 10 درصد منابعی که جذب می شوند، باید به بازارگردانی صندوقها اختصاص یابد بدون این موضوع صندوق ها به مرور زمان رو به زوال حرکت میکند و نمیتوانند رشد مناسبی را متناسب با ارزش داراییای که دارند؛ ایجاد کنند.
وی ادامه داد: در صندوقهای ETF سهامی بازار سرمایه ؛ بازارگردان آنها است که وقتی قیمت تابلو از NAV خودش فاصله میگیرد؛ قیمت را کنترل میکند. این حضور فعال کمک میکند تا خریداران با خیال راحتتری نسبت به آن دارایی غیر مستقیم سهامداری کنند و امیدوارم این اتفاق در این دو صندوق نیز هر چه سریعتر بیفتد.
میرزایی در پایان تصریح کرد: هم کاسه کردن شرکتهای متعدد و کوچک کردن سهام قابل خرید به ازای هر واحد در کنار برخی مزایا، جزو دلایلی است که جذابیت واگذاری شرکت های دولتی را کاهش داد همچنین در عمل نیز تصمیم گیری کماکان در اختیار دولت باقی ماند ، امیدوارم در آینده این موضوع (واگذاری سهام دولتی) با این رویه تکرار نشود؛ همچنین مدیریت این صندوقها باید با مکانیزم الکترونیکی به سهامداران خرد و حقوقیهایی که در آینده وارد شان میشوند واگذار شود تا جذابیت صندوقها افزایش پیدا کند.
انتهای پیام/