رفت و برگشت‌های 2 ساله طرح شفافیت آرا/ آیا وعده مهم مجلس برای همیشه کنار گذاشته می‌شود؟

گروه پارلمانی ‌پایگاه خبری خبرآنی_  در حالی که یکی از  مهمتربن وعده‌های منتخبان مجلس  یازدهم  از  بدو آغاز بکار این مجلس در خرداد 99،  تحقق شعار شفافیت آرای نمایندگان بود اما با گذشت بیش از 22  ماه از عمر این مجلس نه تنها طرح شفافیت آرا تبدیل به قانون نشده بلکه این روزها صرفاً وعده‌ی «در دستور کار قرار گرفتن مجدد آن» است که از سوی حامیان این طرح،   هر ازچندگاهی مطرح می‌شود. 

طرح شفافیت آرای نمایندگان نخستین بار در 14 شهریور سال 97 در جلسه علنی مجلس دهم به رأی گذاشته شد اما آن زمان نمایندگان با 59 رای موافق، 108 رای مخالف و پنج رای ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر در مجلس وقت، با آن مخالفت کردند. این طرح در حالی در مجلس دهم رد شد که پیش از رای‌گیری رسمی درباره آن، اکثر نمایندگان وقت مجلس در رسانه‌ها حمایت خود را از آن اعلام کرده بودند. 

با شروع بکار مجلس یازدهم، بار دیگر طرح شفافیت آرای نمایندگان بر سر زبان‌ها افتاد. نمایندگان مجلس یازدهم که اکثر قریب به اتفاق آنها در دوران رقابت‌های انتخاباتی، تحقق شفافیت آرای نمایندگان را به عنوان  یکی از وعده‌های انتخاباتی مطرح کرده بودند،‌ خیلی زود این طرح را در دستور کار جلسات صحن قرار دادند اما به دلیل نواقصی که در متن طرح ارائه شده وجود داشت، این طرح به کمیسیون تدوین آیین نامه ارجاع شد تا با تشکیل کارگروهی تخصصی برای نگارش دقیق طرح، در نهایت متنی قابل کارشناسی و قابل اعتناء در دستور کار مجلس قرار گیرد. 

طرح شفافیت آراء نمایندگان , محمدباقر قالیباف ,

در نهایت در 15 بهمن ماه سال 99  این طرح به رأی گذاشته شد و در حالی که انتظار می‌رفت با میزان آرای بالا به تصویب نمایندگان برسد اما نهایتاٌ کلیات آن با 153 رأی موافق، 63 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از مجموع 234 نماینده حاضر، رد شد. البته این میزان رای برای تصویب طرح‌های عادی مجلس کفایت می‌کند اما با توجه به اینکه هرگونه طرحی که تغییر دهنده آیین‌نامه داخلی مجلس باشد حداقل نیاز به موافقت 2 سوم نمایندگان مجلس دارد، در نهایت طرح شفافیت آرای نمایندگان با اختلاف تنها 3 رای تا تصویب، در ایستگاه پایانی متوقف شد. 

با این حال، عدم تصویب شفافیت آرای نمایندگان پایان کار این طرح  در مجلس یازدهم نبود. انتقاد  گسترده افکار عمومی و رسانه‌ها به مجلس، حامیان طرح را برآن داشت تا با استفاده از ظرفیت ماده 130 آیین‌نامه داخلی مجلس، با جمع‌آوری امضای 50 تن از نمایندگان، بار دیگر این طرح را در دستور کار جلسات خانه ملت قرار دهند. حامیان طرح  با ارجاع مجدد آن به کمیسیون تدوین آیین‌نامه، تلاش کردند تا با اعمال نقطه نظرات مخالفان، از رای آوری این طرح اطمینان خاطر کسب کنند. 

با وجود اینکه حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس در تاریخ 31 شهریور ماه 1400 از نهایی شدن متن اصلاحی طرح شفافیت آرا در کمیسیون آیین نامه داخلی و ارسال آن به هیئت رئیسه خبر داد و انتظار می‌رفت که با توجه به حساسیتی که رسانه‌ها و افکار عمومی نسبت به تعیین تکلیف شفافیت آرای نمایندگان دارند، این طرح در اولین فرصت ممکن در دستور کار جلسات علنی قرار گیرد، اما با گذشت نزدیک به 7 ماه از ارجاع این طرح به هیئت رئیسه، هنوز طرح مذکور در نوبت بررسی در صحن مجلس قرار نگرفته است. 

مسئله‌ای‌ که در این مدت مورد انتقاد برخی نمایندگان حامی این طرح نیز قرار گرفته است. در یکی از آخرین انتقادات، سلمان اسحاقی نماینده شهرستان قائنات، روز یکشنبه در نخستین نشست علنی  مجلس در سال جدید در قالب اخطار قانون اساسی خطاب به رئیس مجلس گفت: « مردم منتظر یک اصلاح  از آیین نامه داخلی هستند که لازم است  به آن توجه شود  و آن  بحث شفافیت آرای نمایندگان است. اگر پیش از بررسی آیین نامه داخلی به بحث شفافیت می‌کردیم، می‌توانستیم بحث اصلاح ساختار بودجه را  در قالب فضایی شفافیت انجام دهیم.

طرح شفافیت آراء نمایندگان , محمدباقر قالیباف ,

 قالیباف نیز در واکنش به این اخطار  با بیان اینکه «ما در تعیین دستور جلسه علنی مجلس، بحث مربوط به شفافیت را در دستور  گذاشتیم»  وعده داد که تا  انتهای ماه رمضان موضوع شفافیت آرا در صحن  علنی بررسی شود.

شایان ذکر است که به گفته سخنگوی کمیسیون آیین‌نامه داخلی مجلس، در صورت رد مجدد  طرح شفافیت آرا از سوی نمایندگان، این طرح  برای همیشه از دستورکار مجلس خارج خواهد شد. 

 

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.