به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ اسکندر مؤمنی در گفتوگوی خبری درباره اعلام ممنوعیت کشت، تولید و قاچاق انواع مواد مخدر در افغانستان توسط طالبان اظهار کرد: این تصمیم گرفته و اعلام شده اما باید ببینیم این سیاست اعلامی به یک سیاست اعمالی همانند 20 سال پیش تبدیل میشود یا خیر اما در هر صورت جمهوری اسلامی ایران از هرگونه کاهش تولید و کشت مواد مخدر در افغانستان استقبال میکند و تمام رایزنیهای لازم را با مجامع بینالمللی در گذشته و حال انجام داده تا به موضوع کشت جایگزین، معیشت مردم و کاهش تولید مواد مخدر در افغانستان بپردازد.
ناتو و آمریکاییها در حوزه مواد مخدر یک ویرانی عظیم در افغانستان برجا گذاشتند
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در سال 2000 میلادی، تولید مواد مخدر در افغانستان به زیر 200 تن و مساحت سطح زیر کشت نیز به حدود هفت هزار هکتار رسیده بود که پس از حضور کشورهای ناتو و مشخصاً آمریکاییها و با حمایت آنها در مدت کمتر از دو دهه تولید مواد مخدر در افغانستان بر اساس آمارهای سازمان ملل به بیش از 9 هزار تن رسید، در اینجا صحبت از درصد نبود و تولید مواد مخدر نزدیک به 50 برابر افزایش پیدا کرد و در حوزه مواد مخدر یک ویرانی عظیم در افغانستان برجا گذاشتند.
وی با اشاره به مستندات موجود مبنی بر قاچاق مواد مخدر توسط آمریکاییها و هواپیماهای ناتو در کشور افغانستان، بیان کرد: کشورهای ناتو و آمریکاییها به توسعه کشت مواد مخدر در این کشور دامن زدند البته فقط موافقت و تشویق به کشت نداشتند بلکه با امکانات فنی، تکنولوژیک، ارائه بذرهای پربازده و اصلاح بذرها کمک کردند تا این حجم عظیم مواد مخدر در افغانستان تولید شود که بر اساس آمار رسمی سازمان ملل و نماینده طالبان، بیش از 90 درصد تریاک جهان در افغانستان تولید میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: آمریکاییها به دلیل دوری از منطقه و عدم بازگشت تبعات این موضوع به آنها به طور مستقیم در کوتاه مدت، تولید مواد مخدر در کشور افغانستان را توسعه داده و به عنوان ابزاری برای تحکیم پایههای خود و ایجاد ناامنی در منطقه از آن استفاده کردند.
مؤمنی با اشاره به سرازیر شدن پیشسازهای تولید مواد مخدر به کشور افغانستان، گفت: در یک دهه اخیر، اگر مواد مخدر سنتی از کشور افغانستان به سمت دیگر مناطق همچون اروپا میرود، متأسفانه با حمایت کشورهای اشغالگر، پیشسازهای تولید مواد مخدر نیز به این کشور سرازیر میشود.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: پیشسازهای موادی هستند که به خودی خود غیرقانونی نیستند، جنبههای مصارف مختلف همچون در صنایع شیمیایی و رنگسازی دارند اما پایه اصلی تولید مواد مخدری همچون هروئین و شیشه هستند که به ویژه از اروپا راهی افغانستان شده و در این کشور تبدیل به مواد مخدر صنعتی شده و به کشورهای اروپایی باز میگردد.
ممنوعیت کشت مواد مخدر در افغانستان باید شامل تمام مواد مخدر شود
وی با تأکید بر اینکه ممنوعیت کشت، تولید و قاچاق انواع مواد مخدر در افغانستان باید شامل تمام مواد مخدر اعم از سنتی و صنعتی شود، متذکر شد: تولید مواد مخدر صنعتی نیاز به دانش پیشرفته و فناوریهای نوین دارد که آمریکاییها آن را در اختیارشان قرار دادند و این موضوع گسترش پیدا کرده است، نباید صرفاً به سطح زیر کشت توجه کرد.
این مقام مسئول یادآور شد: در اجلاس سالانه کمیسیون مواد مخدر در وین در ماه گذشته رسماً موضوع مذکور را اعلام کرده و هشدار دادیم حتی یک سند همکاری با سازمان ملل امضاء کرده و در آنجا تبادل شد و گفتیم این تبعات موضوع، پای تمام دنیا را میگیرد.
کشورهای اشغالگر و آمریکا اجازه نمیدانند که طرحها برای کشت جایگزین مواد مخدر در افغانستان به عمل برسد
مؤمنی در پاسخ به این سؤال که آیا در مباحثی همچون کشت جایگزین در افغانستان اتفاق خاصی روی داده تا از کشت خشخاش دست بردارند، گفت: در حد طرح و برنامه اتفاقات خوبی روی داده، طرحهای جامعی تدوین شد و کشورهایی اعلام آمادگی کردند اما بیشتر در حد طرح مانده است، کشور افغانستان اشغال شده و 20 سال حاکمیت با کشورهای اشغالگر و آمریکا بود و اجازه نمیدانند که طرحهای مذکور برای کشت جایگزین به عمل برسد.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه موضوع مواد مخدر یک موضوع تک مؤلفهای نیست، عنوان کرد: همزمان با اجرای طرح مذکور (ممنوعیت کشت، تولید و قاچاق انواع مواد مخدر در افغانستان) باید پیشرفت، توسعه پایدار و معیشت جایگزین حداقلی در این کشور صورت گیرد و گرنه ممکن است این اقدامات مقطعی یا تبدیل به شرایط و وضعیتهای دیگر شود.
وی با یادآوری تجربه 20 سال گذشته در زمانی که طالبان تولید مواد مخدر در افغانستان را به زیر 200 تن رسانده بود، اظهار کرد: باید ببینیم آیا شرایط کنونی نیز مانند گذشته است؟ در این 20 سال اشغال کشور افغانستان، اقتصاد خرد آنها نیز نابود و منهدم شد و به نحوی نه تنها معیشت کشاورزان بلکه کل چرخه اقتصادی افغانستان وابسته به تولید مواد مخدر شد و این مدت ویرانی زیادی برجای ماند.
این مقام مسئول افزود: ما باید آرایش جدید بگیریم و راهبرد جدید برای این تحول منطقهای جدید اتخاذ کنیم، ما در آبان ماه سال گذشته یک کارگاه تخصصی برای بحث تحولات افغانستان، تأثیر آن بر موضوع مواد مخدر و امنیت داخلی ما با حضور وزیر محترم کشور تشکیل دادیم و دو جلسه ستاد را به این موضوع اختصاص دادیم و بعد از آن، سناریوهای موجود، راهبردهای اتخاذ شده، مجموعه اقداماتی که باید توسط ایران صورت گیرد، برآورد، تدوین و به حضور رئیس جمهور ارسال و بعد از آن با دستور ایشان، به تمام دستگاههای مربوطه ابلاغ شد، اکنون نیز تمام دستگاهها، سناریوهای موجود را پیشرو دارند بنابراین ما منتظر نمانده و منفعلانه عمل نکردیم.
مؤمنی خاطرنشان کرد: به یک موضوع در داخل کشور باید بسیار توجه کنیم و آن تغییر الگوی مصرف است، یعنی الگوی مصرف از مواد مخدر سنتی به صنعتی انتقال پیدا و افزایش پیدا نکند که در این رابطه تصمیماتی گرفته و وظایفی برای وزارتهای مختلف همچون بهداشت، آگاهیبخشی به خانوادهها و پیشگیری از این موضوع تدوین شد تا در مقابل این پدیده چگونه باید برخورد کنیم.
وی ادامه داد: یا احیاناً بحث سطح زیر کشت مواد مخدر مطرح شد و اینکه با توجه به تغییر قیمتها به سمت تولید مواد مخدر نروند یعنی مراقبتهای لازم توسط دستگاههای مقابلهای، فرهنگی و قضائی صورت گرفته و ما با راهبرد مشخص و دید باز به جلو در حال حرکت هستیم.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با تأکید بر اینکه متاسب با شرایط موجود، قوانین ما در حوزه مقابله با مواد مخدر نیز باید تغییر پیدا کرده و به روز شود، گفت: بزرگترین چالش ما در کشور در حوزه مواد مخدر، قوانین هستند، بهترین قوانین نیز در طی زمان نیاز به روزآمدی دارند لذا از نمایندگان مجلس میخواهم بررسی لایحه تغییر قوانین در حوزه مواد مخدر را در دستور کار قرار دهند.
انتهای پیام/