"هم زمان با اینکه جو بایدن برای باز کردن ذخایر استراتژیک نفت ایالات متحده اقداماتی انجام داد، دو تن از متحدان بزرگ او در حوزه تولید نفت، مخازن خود را بسته نگه داشتهاند. همزمان با تلاشهای دولت آمریکا جهت مقابله با افزایش قیمت سوخت که طی حمله روسیه به اوکراین اتفاق افتاد، امارات متحده عربی و عربستان سعودی همچنان رئیس جمهوری آمریکا را نادیده میگیرند و هر دو این کشورها به طور غیرمعمولی درخصوص عدم مداخله در این قضیه صریح هستند."
به گزارش خبرآنی، روزنامه گاردین در تحلیلی نوشته است: «جنگ پنج هفتهای روسیه و اوکراین موجب افزایش تنشها در چندین کشور جهان شده است، اما شاید نظم منطقهای هیچ جایی به اندازه خاورمیانه تحت فشار نباشد؛ جایی که دو تن از بزرگترین متحدان آمریکا اکنون به طور جدی پایههای روابط خود را با آمریکا زیر سوال میبرند.
اینکه عربستان سعودی و امارات متحده عربی درخواستهای جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا را نادیده میگیرند و یا حتی از کمک مالی به او امتناع میکنند، روابط بین کشورهای حوزه خلیج فارس و واشنگتن را کاهش داده و آن را به بیسابقهترین حد خود رسانیده است.
یکی از دیپلماتهای غربی به گاردین گفت که یک همتای سعودی گفته است: این پایان راه برای ما و بایدن است و شاید همچنین پایانی برای ایالات متحده.
محمد الیحیی، سردبیر پیشین بخش انگلیسی وبسایت خبری العربیه، روزنامه اورشلیم پست اسرائیلی را برای انتشار دیدگاه خود در این در خصوص انتخاب کرد و نوشت: رابطه عربستان سعودی- آمریکا در بحبوحه یک بحران است. من به طور فزایندهای از غیرواقعی بودن بحث آمریکا در مورد این موضوع ناراحت میشوم که اغلب نمیتواند تشخیص دهد که چقدر این شکاف بطور عمیق و جدی رشد کرده است. گفتوگو واقعبینانهتری باید بر روی یک کلمه تمرکز کند: جدایی. وقتی که باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا درخصوص توافق هستهای با ایران مذاکره میکرد، ما سعودیها متوجه شدیم که او به دنبال جدایی این رابطه ۷۰ ساله است. اما سرانجام این جریانات در توافقنامه راه را برای ایران در جهت دسترسی به "بمب هستهای" میسر ساخت! چرا متحدان منطقهای آمریکا باید به واشنگتن کمک کنند تا روسیه را در اروپا مهار کند، در حالیکه واشنگتن در حال تقویت روسیه و ایران در خاورمیانه است؟
الیحیی مطالبات واشنگتن را با دیپلماسی بیقید و شرط پکن مقایسه کرد: در حالیکه سیاست آمریکا درگیر یک سری تناقضات گیجکننده است، سیاست چین ساده و سرراست است. پکن به ریاض یک معامله ساده پیشنهاد میکند: نفت خود را به ما بفروشید و هر تجهیزات نظامی را که میخواهید از فهرست ما انتخاب کنید؛ در مقابل، به ما کمک کنید تا بازارهای جهانی انرژی را تثبیت کنیم. به عبارتی دیگر، ظاهرا چیزی که چینیها ارائه میدهند، به طور فزایندهای با الگوبرداری از توافق آمریکا- عربستان سعودی که خاورمیانه را به مدت ۷۰ سال به ثبات رساند، در ارتباط است.
در ماههای اخیر، برت مکگورک، هماهنگ کننده کاخ سفید در خاورمیانه، سفرهایی به ریاض انجام داد و سعی داشت تا روابطی را که پس از مراسم تحلیف بایدن سرد و غیردوستانه شده است، تنظیم و درست کند.
پروفسور عبدالخالق عبدالله، یک محقق برجسته در علم سیاست، بحران کنونی با واشنگتن را بدترین بحران در ۵۰ سال اخیر توصیف کرد.
این محقق برجسته گفت: روابط امارات متحده عربی با آمریکا در خطر است. مسلم است که وظیفه مرتفع کردن سوءتفاهم بر دوش دولت بایدن است که ممکن است در آستانه از دست دادن یک شریک منطقهای باشد؛ شریکی که اعتماد بهنفس بالا و حضور منطقهای و جهانی فزایندهای دارد. امارات متحده عربی بسیار بر روی روابطش با واشنگتن سرمایهگذاری کرده است. ما بسیاری از ثروتهای حاکمیت خود را به مارکتهای آمریکایی اختصاص دادهایم و همیشه خواستهایم تا تجارت را با واشنگتن افزایش دهیم.
وی افزود: امارات متحده عربی از جانب واشنگتن درخصوص امضا نکردن قراردادی برای تامین جنگندههای جدید اف-۳۵ احساس کرده که به او بیاعتنایی شده است. آنچه اوضاع را بدتر کرد، مخالفت دولت بایدن با تصمیمات مستقل امارات، و اعمال فشار بر ابوظبی برای افزایش تولید نفت خود خارج از چارچوب توافق اوپک بوده است و همه اینها درست در زمانی اتفاق میافتد که آمریکا دیگر تنها ابرقدرت در جهان محسوب نمیشود.»
انتهای پیام