پایگاه خبری خبرآنی- بار دیگر فرگشت طبیعت از راه رسید. پیوند بهار زندگی و نوروز_جمشیدی تبلور و بیانگر روح اهورایی و فرایزدی بر پیکر زمین وزمان است.
نوروز یادگاری جاودانه از میراث کهن بشری است که ره آورد بینش و دانش ایرانیان به جهانیان است.جشنی برای شکوفایی و زیست سرفراز همراه با آیین هایی هزاران ساله که ریشه در اندیشه تابناک ایرانشهری دارد.نوروز به بیان دیگر جلوه درخشان تفکری است که صلح و آشتی ،مهر و دوستی ،عشق و زندگی،اَشا و راستی را درسیمای اندیشه_ایرانشهری متبلور ساخته است.
به همین سبب نوروز فرهمند به عنوان بخشی از میراث مشترک بشری از سوی سازمان ملل و یونسکو ثبت جهانی شده است.
اکنون بار دیگر سراسر جغرافیای سیاسی،فرهنگی وسرزمینی ایرانشهر و دودمان های ایرانی غرق جشن،شادی وسُرور است.نوروز همچنین پیام آورهمبستگی ویکپارچگی ایرانیان در درازای تاریخ بوده است.
در برخی ازمتنهای کهن ایران از جمله شاهنامه فردوسی آمده است؛ جم در حال گذشتن از آذربایجان، روی تخت جمشیدی در آنجا فرود آمد و با تاجی زرین بر روی تخت نشست با رسیدن نور خورشید به تاج زرین او، جهان نورانی شد و مردم شادمانی کردند و آن روز را روز نو و جم را جمشید نامیدند. مهمترین چهرههای اسطورهای مانند جمشید، سیاوش و کیخسرو پیوندی نزدیک با نوروزدارند.
نوروز روز پیروزی بزرگ جمشید بر دیوان است که نماد پلیدیهایی چون سرما، تاریکی، جهالت و خشونت بودند. عروج جمشید و عروج کیخسرو در این روز اتفاق افتاد که تفاسیر گوناگونی را به همراه دارد.
در این روز جمشید جهان غیب را در جام جهاننما مشاهده کرد. همان جامی که در آن کیخسرو جای بیژن را مشاهده کرد و رستم را به دنبال او فرستاد.اما حکایت دگردیسی وبازآفرینی سیاوش مظلوم که از آتش می گذرد نیز نشان از زندگی دوباره نوروزی دارد.
منطقهای که در آن جشن نوروز برگزار میشد، امروزه شامل چند کشور میشود و همچنان در این کشورها جشن گرفته میشود. برخی آیینهای نوروز در این کشورها با هم متفاوتند. برای نمونه در افغانستان سفره هفتمیوه میچینند؛ اما در ایران سفره هفت سین میاندازند. شباهت و نزدیکی آیینهای نوروز در جمهوری آذربایجان به آیینهای نورز ایران بیش از دیگر کشورهاست.
جغرافیای نوروز با نام نوروز ، سراسر خاورمیانه، بالکان، قزاقستان، تاتارستان، در آسیای میانه چین غربی (ترکستان چین)، سودان، زنگبار، در آسیای کوچک سراسر قفقاز تا آستراخان و نیز آمریکای شمالی، هندوستان، پاکستان، بنگلادش، بوتان، نپال و تبت را شامل میشود.
کردها در سراسر جهان نیز این جشن را جشن میگیرند. کردهای دلیر به عنوان مشعلدارن فرهنگ نیاخاکی قیام کاوه آهنگر و پیروزی او بر ضحاک را جشن نوروز نامیدهاند. در هنگام نوروز، کردها با گردهمایی در بیرونِ شهرها، به استقبال بهار میروند. نوروز در میان اعراب جنوب عراق رایج است و در روز نوروز آنها به سبزه زارها و مناطق سر سبز میروند. بهخصوص دیدار از ایوان مداین در این روز از جمله برنامههای اعراب جنوب و شرق عراق است.
در تاریخ 24 فوریه 2010، سازمان ملل متحد با تصویب یک قطعنامه در مقر سازمان ملل متحد، عید نوروز را به عنوان روز بینالمللی نوروز و فرهنگ صلح در جهان به رسمیت شناخت.
در بختیاری با خانه تکانی که به طور معمول دو هفته قبل از عید شروع می شود به استقبال سال نو می روند.
فرشهای آویخته از در و دیوار بیشتر از هر چیز دیگر به انسان یادآوری می کند که عید نزدیک است، آب ریختن دانه هایی مانند گندم، عدس و ماش برای تهیه سبزه سفره هفت سین نیز از حدود ده روز قبل از عید آغاز می شود.
در بختیاری به خاطر موقعیت طبیعی و اقلیم کشاورزی به سبزه عید اهمیت زیادی داده می شود و سبزه ها اغلب یک یا سه نوع است چراکه سبزه نشانه شروع سالی سبز و پر برکت به خصوص در زمینه زراعی است.
در گذشته ای دور سبزه را از صحرا می چیدند، آنرا در بشقابی می گذاشتند و پای آن را خاک ریخته و برای سبز ماندن به آن آب می دادند.
چهارشنبه سوری نیز در این منطقه از قدمت زیادی برخوردار است شب چهارشنبه آخر سال مردم با روشن کردن آتش و پریدن از روی آن سلامتی و رزق و روزی و پایان غم را طلب دارند. پریدن از روی آتش سه بار تکرار می شود. هنگام پریدن از روی آتش شعر زیر را می خوانند:
تش تش نوروز ایکنم شادی هر روز ایکنم
سرخی تو سی مو زردی مو سی تو
غم بره شادی بیا محنت بره روزی بیا
تعداد آتش ها را نیز مانند سبزه ها فرد می گیرند و معتقدند کسی از روی آتش زوج بپرد سال آینده چهارشنبه سوری نخواهد داشت.
ودر پایان به همین مناسبت به عنوان یک ایرانی صنعت گر و عضوی از جامعه تلاشگر انبوه سازان فرا رسیدن روز رُستن و زیستن،نوروز را به آحاد ملت بزرگ ایران شادباش گفته و برای همکاران و خانواده های گرامی آن ها آرزوی سالی همراه باپیروزی وبهروزی ازپروردگاربزرگ خواستاریم.
نوروز ماندگار است
تا یک جوانه باقی است
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان
انتهای پیام/