به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ بیمه هنرمندان صنایع دستی همواره در طول هشت سال گذشته یکی از مطالبات به حق و مورد تأکید این قشر از جامعه فرهنگی و هنری کشورمان بوده است تا جاییکه در هر مراسم و دیداری که احدی از مسئولان امر در آن حاضر بوده است صنعتگران این حوزه با مغتنم شمردن فرصت به بیان این نیاز اصلی خود پرداختهاند.
گرچه در چند سال گذشته بهصورت مکرر وعده و وعیدهای برای حل مشکلات موجود بر سر راه بیمه هنرمندان صنایع دستی از سوی مسئولان و علیالخصوص معاونت صنایع دستی داده شده اما متأسفانه این وعدهها تا به امروز محقق نشده و در حد شعار باقی مانده است.
طبق اعلام وزارت میراث فرهنگی تعداد هنرمندان فعال در این حوزه تقریباً بالغ بر یک میلیون نفر است؛ این در حالی است که تنها 36 هزار نفر از این هنرمندان مشمول بیمه هستند و حدود 5 سال است که هیچ هنرمند صنایع دستی تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است.
در سال 1388 مجلس شورای اسلامی قانون بیمه قالیبافان و صنعتگران صنایعدستی شناسهدار را به تصویب رساند که بنابر این مصوبه دولت باید در مقام کارفرمای صنعتگران منفرد، مشمولان این طرح را نیز بیمه کند.
اما متأسفانه این روند از سال 93 تا سال 1397 متوقف شد و در اواخر سال 1397 پس از پنج سال توقف با تأمین اعتباری بودجه مجدداً در حالی این روند آغاز و تعداد 812 نفر صنعتگر جدید تحت پوشش بیمه قرار گرفتند که مدت بیمه آنها فقط یک سال بود.
حالا اما بعد از گذشت چند سال و با توجه به مطالبه و درخواست هنرمندان، وزارت میراث ضمن اتخاذ تدابیر مقتضی از طریق پیشبینی و تأمین اعتبار لازم اقدام به پوشش بیمه هنرمندان در دو نیمه سال جاری کرده است که در همین راستا "مهرداد شرافت" کارشناس صنایع دستی ضمن ارائه توضیحاتی در این خصوص به بیان جزئیات بیشتر پرداخت.
وی با اشاره به قانون حمایتی هنرمندان صنایع دستی مصوب مجلس شورای اسلامی و ابلاغ آن به دستگاههای نظارتی ذیربط گفت: در همین راستا و به منظور اجرای قانون مورد اشاره بازدیدهای دورهای و میدانی توسط معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و ستاد مربوطه در دستور کار قرار گرفته است، تا اقدامات لازم به منظور راستیآزمایی و همچنین احصا موانع موجود در زمینه تولید، تخصیص تسهیلات و ... اجرایی شود.
این کارشناس صنایع دستی ادامه داد: مشکلات احصا شده توسط دستگاههای نظارتی بررسی و برای ترتیب اثر و رفع آن به وزارت میراث فرهنگی منتقل خواهد شد.
شرافت تصریح کرد: گرچه تاکنون حمایتهای صورت گرفته نتوانسته به صورت کامل و صددرصدی شامل حال هنرمندان و صنعتگران این حوزه شود اما وزارت میراث فرهنگی دارای عزم و اهتمام لازم به جهت رفع مسائل و حل و فصل موانع موجود است.
این پژوهشگر صنایع دستی با بیان اینکه در سال 1399 و با همت معاونت صنایع دستی بعد از چند سال وقفه، ضمن تأمین اعتبار لازم، شرایط تمدید بیمه این صنعتگران در دو مرحله فراهم شد، بیان کرد: در سالجاری نیز با مساعدت و پیگیریهای وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای نیمه اول سال جاری با پیشبینی و تأمین اعتبار لازم در مرحله اول تعداد هزار 727 نفر صنعتگر جدید شناسایی شدند که با همکاری سازمان تأمین اجتماعی از اول مرداد ماه تحت پوشش بیمه قرار گرفتند.
بنا به گفته وی، با پیگیریهای به عمل آمده و تخصیص اعتبارات لازم برای شش ماهه دوم، بیش از 3 هزار و 300 نفر از هنرمندان و صنعتگران حوزه صنایع دستی به سازمان بیمه تأمین اجتماعی معرفی شدند.
این کارشناس صنایع دستی با اشاره به به این موضوع که برای پوشش بیمه هنرمندان، هیچگونه محدودیتی در پذیرش تعداد افراد از سمت وزارت میراث فرهنگی تعیین نشده بود، توضیح داد: در این راستا بر اساس مکاتبات لازم صورت گرفته با مدیران استانی برای معرفی افراد متقاضی بیمه، تنها افرادی جهت پوشش بیمه معرفی شدند که مشمول ضوابط و مقررات تبیین شده مانند داشتن گواهی مهارت فنی سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و همچنین مجوز فعالیت اخذ شده از وزارت میراث فرهنگی بودند.
شرافت ضمن اشاره به این موضوع که مطابق آمارهای ضمنی، حدود دو برابر افرادی که مجوزهای لازم برای انجام فعالیت در این حوزه را دارا هستند، افرادی هستند که بدون مجوز مشغول فعالیت هستند، اظهار کرد: به همین دلیل تنها افرادی از سمت مدیران استانی برای پوشش بیمه معرفی شدند که ضمن داشتن کارت مهارت، مجوزهای لازم را نیز اخذ کردهاند.
این پژوهشگر صنایع دستی درباره صندوق کشاورزان، روستایی و عشایری نیز گفت: این صندوق بدون نیاز به طی مراحل اداری و معطل ماندن به صورت روزانه ضمن شناسایی مشمولان، آنها را بیمه میکند.
وی با استناد به این موضوع که از ابتدای سال جاری تاکنون 37 هزار و 648 نفر صنعتگر جدید به سیستم صنایع دستی اضافه و 58 هزار و 446 فقره مجوز صادر شده است، خاطرنشان کرد: با عنایت به سهم به سزای صنایع دستی در اشتغال پایدار و انتفاع اقتصادی کشور، افراد بهصورت انفرادی مجوزها را اخذ کرده و سپس با توسعه کسب و کار خود و دریافت تسهیلات لازم، با جذب افراد دیگر به نوعی باعث ایجاد اشتغال و کارآفرینی در کشور میشوند.
انتهای پیام/