به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ در جلسه روز سهشنبه 5 بهمن 1400 شورای عالی انقلاب فرهنگی، تأثیر قطعی معدل پایه دوازدهم در کنکور 1402، تأثیر قطعی معدل پایه یازدهم در کنکور 1403 و تأثیر قطعی معدل پایه دهم در کنکور 1404 مصوب شد.
60 درصد معدل دوره دوم دبیرستان برای دروس عمومی و تخصصی در کنکور نقش دارد و نحوه محاسبه سهم سه سال متوسطه دوم مبتنی بر آییننامه اجرایی خواهد بود که به تصویب شورای سنجش و پذیرش دانشجو خواهد رسید.
در همین باره علی زرافشان؛ معاون اسبق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی درباره تبعات سهم 60 درصدی معدل در کنکور و برگزاری امتحانات نهایی در سه سال دوره متوسطه دوم برای دانشآموزان اظهار کرد: هماکنون اثربخشی کنکور برای 15 درصد رشتههای پرطرفدار است و امکان حذف آن وجود ندارد، پیش از این مجلس قانون سنجش و پذیرش دانشجو را مصوب کرده بود براساس آن پذیرش صرفاً برمبنای سابقه تحصیلی نیز انجام میشد و بیش از 80 درصد داوطلبان صرفاً با سابقه تحصیلی امکان ورود به دانشگاه را دارند و برای حدود 15 درصد ظرفیت باقیمانده که برای رشتههای خاص است، کنکور برگزار میشود.
وی افزود: امسال 50 درصد افرادی که در دانشگاهها پذیرفته شدند انتخاب رشته نکردند یعنی مسئله کنکور و فشاری که پشت کنکور وجود داشت تاحد بسیار زیادی کاهش یافته است. علاوه بر آن چندین سال است که در دو رشته ریاضی و انسانی تعداد داوطلبان نصف ظرفیت دانشگاهها است یعنی ظرفیت صندلیهایی که در این دو گروه وجود دارد دو برابر تعداد داوطلبان است و به جز تعدادی رشته محدود، اصلاً رقابتی نیست و هر فردی ثبتنام کرد میتواند پذیرفته شود.
دلیلی برای ورود شواری عالی انقلاب فرهنگی به ماجرای کنکور وجود نداشت
معاون اسبق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش گفت: هماکنون دانشگاههای علمی کاربردی، پیام نور و آزاد به دلیل کاهش تعداد داوطلب دچار بحران هستند، این موارد نشان میدهد هیچ دلیلی وجود نداشت که بخواهند قانون مصوب مجلس برای کنکور را تغییر دهند.
زرافشان ادامه داد: متاسفانه اگرچه شورای عالی انقلاب فرهنگی بخش عمدهای از مصوبه مجلس درباره کنکور را کپی کرده است اما در هیچ جا اشاره نکرده که شورای سنجش و پذیرش ذکر شده در مصوبه این شورا در همان قانون مجلس تعریف شده بود؛ با توجه به اینکه همه موارد مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی برگرفته از قانون مجلس است ضرورتی برای تصویب آن وجود نداشت.
حاکم شدن فضای امتحانات نهایی بر دبیرستانها
وی درباره تبعات اجرای مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال 1402 متذکر شد: حاکم شدن جو امتحان بر مدارس، ایجاد اضطراب بیش از حد در بین دانشآموزان آن هم با برگزاری امتحانات نهایی در سه سال و دور کردن مدرسه از کارکرد اصلی خود ابتداییترین تبعات این مصوبه است.
زرافشان بیان کرد: اصولاً امکان برگزاری همزمان امتحانات نهایی برای حدود 4 میلیون دانشآموز وجود ندارد، هم اکنون سازمان سنجش برای یک میلیون و 600 هزار نفر در 4 نوبت و 4 روز متفاوت آزمون برگزار میکند و فشار زیادی به سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی میآورد که ما برای هرسال باید 4 نوع سوال از کتابهای پایه دوازدهم طراحی کنیم و کتابها قابلیت لازم را ندارند بنابراین آنها را پیچیده و نکات تستی را لحاظ کنید، آن وقت چگونه قرار است بدون پیشبینی منابع، حداقل 10 تا 12 امتحان نهایی به طور همزمان برای 4 میلیون دانشآموز برگزار شود؟
دلسوزی بیجا
معاون اسبق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با طرح سؤالی متذکر شد: چرا باید سهم 40 درصدی کنکور و 60 درصدی معدل را تعیین کنند؟ چه نیازی وجود داشت که سهم 25 درصدی نمرات امتحانات نهایی پایه دوازدهم که اکنون ملاک عمل است را تغییر دهند؟! طبق گزارش سازمان سنجش بیش از 80 درصد داوطلبان با رشتههای بدون کنکور تعیین تکلیف میشوند، این دلسوزی که برای داوطلبان و آموزش و پرورش انجام شده است جز آنکه این وزارتخانه را از کارکرد اصلی خود منحرف و اضطراب یک ساله دانشآموزان را به اضطراب سه ساله تبدیل کند، کارکردی نخواهد داشت.
وی گفت: مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی به نوعی قانون نخست مجلس را تکرار میکند، مجلس در نخستین قانون خود به نام حذف کنکور تصور کرد میتوان کنکور را حذف کرد اما هنگام اجرا مشخص شد امکانپذیر نیست پس از آن قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب شد و و روند موجود با لحاظ کردن تاثیر امتحانات نهایی پایه دوازدهم ابتدا با تأثیر مثبت و بعد با پذیرش بر مبنای صرفاً سابقه تحصیلی طی شد که تاحد زیادی استرس دانشآموزان را کنترل کرد.
زرافشان ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی نباید به موضوعاتی که مجلس ورود کرده است وارد شود اما این شورا با نادیده گرفتن قانون سنجش و پذیرش دانشجو وارد موضوع کنکور شد و اجازه نداد، تجربه ده سالهای که مجلس آغاز کرده بود استمرار پیدا کند و در صورت نیاز برای افزایش سهم معدل در پذیرش دانشجو از ظرفیتهای قانون مجلس استفاده شود آن هم مثلاً افزایش سهم معدل به 30 یا 35 درصد و نه یکباره به 60 درصد!
وی متذکر شد: مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی که با هدف اهمیت دادن به یادگیریهای مدرسهای تدوین شد، مصداق این ضرب المثل است که «از قضا سکنجبین صفرا فزود!»
انتهای پیام/