به گزارش خبرنگار محیط زیست پایگاه خبری خبرآنی؛ مسعود تجریشی امروز در نشست روز هوای پاک درباره طرحهای این سازمان در نشست هوای پاک اظهار کرد: شعار امسال شعار "هوای پاک, حقوق عامه" است و به دنبال تاکید رئیس جمهور، دستگاههای اجرایی تلاش میکنند تا پاسخگوی این حقوق عامه باشند.
وی درباره شرایط کلی آلودگی هوا در سال جاری تصریح کرد: وضعیت هوا نسبت به سالهایگذشته مجموعا بدون تغییر بوده است؛ در تهران در سال جاری 6 روز هوای ناسالم داشتیم که نسبت به سال قبل که 9 روز هوای ناسالم داشتیم, تقریبا بیتغییر بوده است. شیراز با توجه به مشکل تولید سوخت در سال گذشته هوای ناسالمی داشت اما امسال کیفیت هوای این شهر بهبود پیدا کرده بود.
معاون انسانی سازمان محیط زیست ادامه داد: در بعضی شهرها از جمله اراک کیفیت هوا بدتر شده است و نسبت به 3 سال گذشته سطح آلودگیهای این شهر 4 برابر شده است؛ اهواز نیز 35 روز هوای ناسالم داشته و کرج هم وضعتش بهبود پیدا نکرده است.
تجریشی درباره میزان کارآمدی هوای پاک گفت: در مجموع اینکه برای کاهش آلودگی هوا قانونی داشته باشیم بهتر از این است که در این زمینه بیقانون باشیم؛ ما از معدود کشورهایی هستیم که این قانون را خیلی دیر وضع کردیم و برخی کشورها از 100 سال پیش برای هوای پاک, قانون تدوین کرده بودند.
وی درباره عدم اجرایی شدن بخش زیادی از قانون هوای پاک توضیح داد: این قانون در شرایط عادی نوشته شده و در آن زمان به تحریمها توجه نشده بود همچنین زمانبندی و هدف مشخصی نیز برای این قانون در نظر نگرفته بودند؛ مهمتر اینکه منابع مالی مشخص برای اجرای مفاد این قانون دیده نشده بود؛ متاسفانه به این 3 موضوع مهم توجه نکردیم و نتوانستیم به دستاوردهای مدنظر برسیم.
معاون انسانی سازمان محیط زیست درباره وظایف سازمان در قبال قانون هوای پاک گفت: سازمان در این قانون موظف بوده ضوابط حدود مجاز آلایندگی را تعیین کند و نتایج نظارت بر مفاد این قانون را اجرا کند اما اقدامات فراتر از این موارد بود؛ در تعیین این ضوابط به 3 اصل مهم توان مالی برای اجرایی شدن این موارد, توان فنی کشور و مقبولیت کشور در قبال این قانون توجه نکرده بودیم.
تجریشی به کمک دانشگاها در تدوین اصول اجرایی جدید در قبال مسئله آلودگی هوا اشاره و تصریح کرد: ما در سازمان محیط زیست با دانشگاههای برتر کشور قرارداد بستیم که با یک روش یکسان مطالعاتی انجام دهند و اعلام کنند که چه فعالیتی, در چه استانی, چه آلایندهای تولید میکند و سهم هر کدام از آلایندهها در هر ماه و هر فصل در آلودگی هوا چه قدر است. این مطالعات به ما کمک میکند تا بدانیم چه اقدامی, با چه هزینهای و با چه اثربخشی باید انجام شود تا بفهمیم چه اقداماتی را باید انجام دهیم.
وی افزود: نتایج این مطالعات را در قالب 62 اقدام به اجماع رساندیم و به عنوان سند به دولت ارائه کردیم؛ بر اساس این مطالعات یک هماهنگی با وزارت کشور انجام دادیم و مقرر بر این شد که وزارت کشور به اجرای قانون هوای پاک ورود کند. از مجموع این 62 اقدام که باید اجرایی شود, 27 مورد به احکام منابع متحرک مربوط میشود و وزارت کشور موظف شده است تا تامین منابع مالی برای اقدامات لازم را داشته باشد؛ در رابطه با تامین منابع مالی هم مقرر شده از ردیفهای بودجههای سنواتی و جرایم عدم اجرای قاون هوای پاک نقدینگی لازم تامین شود.
معاون انسانی سازمان محیط زیست در موضوع منابع صابت آلودگی هوا تصریح کرد: 169 هزار منابع ثابت یک سامانه جامع دارند که در این سامانه وضعیت تولید آلودگی آنها موجود است و از 20 نوع فعالیت صنعتی که بیشترین آلایندگی را دارند, تاکنون برای کاهش مقدار آلایندهها در 12 مورد از آنها مقرر شده است تا دولت به آنها وام پرداخت کند؛ بودجه لازم را هم صندوق ملی محیط زیست تامین میکند.
وی در انتها به شکل خلاصه به مرور برخی از اقدامات سازمان در قبال مهار آلودگی هوا پرداخت:
1. تهیه سیاهه انتشار آلودگی هوا 9 کلانشهر توسط 13 دانشگاه
2. همکاری با وزارت کشور برای اجرایی شدن 62 مورد از اقدامات تدوین شده
3. پیگیری ارتقا سطح خودرو و سوخت
4. تقویت پایش و نظارت در صنایع آلاینده هوا
5. ممنوعیت تردد موتورسیکلتهای کاربراتوری از سال 1401
6. افزایش تعداد شرکتهای بازرسی و نظارت بر کیفیت خودروها
7. بهروزرسانی حدود مجاز آلایندگی
8. کاهش مقدار آلایندهها در عسلویه و پارس جنوبی
9.تهیه سامانه نظارتی تولید آلایندهها در سطح استانی
10. تهیه سامانه معاینه فنی موتورخانهها براساس ماده هفده قانون هوای پاک
انتهای پیام/