به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی ، سعید عسگری سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش معتقد است که اگر به سراغ جداول لایحه بودجه 1401 برویم متوجه خواهیم شد که مجموع بودجه این وزارتخانه البته با احتساب ردیفهای متفرقه، 172 هزار میلیارد تومان است.
همچنین یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش میگوید: «سهم آموزش و پرورش از کل بودجه دولت در سال 1400، 9.8 درصد بود که در سال 1401 به 12.8 درصد رسیده است.»
بودجه سال 1401 آموزش و پرورش با تغییراتی همراه بوده از جمله ادغام بودجه برخی از بخشها ذیل بودجه ستاد وزارت آموزش و پرورش بر این اساس، اعتبارات ستاد وزارت آموزش و پرورش نسبت به سال 1400 حدود 6 برابر شده است. به عنوان مثال ردیفهایی مانند طرح جامع هدایت و ارتقای پوشش تحصیلی در مناطق محروم، برونسپاری و توسعه آموزشهای کاردانش و خرید خدمات، فعالیتهای تربیتبدنی و ارتقای سلامت دانشآموزان، توسعه کمی و کیفی آموزشهای پیش از دبستان، مستندسازی اراضی و املاک، اداره مدارس خارج از کشور در این بخش لحاظ شده است.
سعید عسگری سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش درباره تغییرات بودجه آموزش و پرورش در سال 1401 به خبرآنی میگوید: تغییرات بودجه به خاطر نگاه سازمان برنامه و بودجه است که بودجه کشور در سال 1401 را از 1200 دستگاه و ردیف به کمتر از 60 مورد رسانده است و ما هم تابع دیدگاه آنها هستیم. بر این اساس برخی ردیفها ترکیب شده است و بودجه برخی بخشها ذیل ردیف 127500 ستاد وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است اما برنامهها کم نشده و اتفاقاً تعداد برنامهها و فعالیتها بیشتر شده است.
همواره این نقد به افزایش بودجه وزارت آموزش و پرورش وجود داشته است که عمده بودجه این وزارتخانه صرف پرداخت حقوق و مزایا میشود و اعتباری برای بخش غیرپرسنلی و پرداختن به مسائل و امور مربوط به مدارس، کیفیت بخشی و... باقی نمیماند.
116 هزار میلیارد تومان اعتبارات هزینهای
آنگونه که مرکز پژوهشهای مجلس درباره دستگاههای اجرایی با سهم بالا از هزینههای عمومی منتشر کرده است، وزارت آموزش و پرورش با 116 هزار و 14 میلیارد تومان، 12.03 درصد سهم از کل اعتبارات هزینهای را دارد. همچنین در بخش ردیفهای عمده هزینهای در بخش هزینههای متفرقه اجرای طرح رتبهبندی معلمان با 25 هزار میلیارد تومان، 2.59 درصد از سهم کل اعتبارات هزینهای را به خود اختصاص داده است.
عسگری درباره اینکه آیا عمده افزایش بودجه وزارت آموزش و پرورش در سال 1401 مربوط به افزایش حقوق است؟ میگوید: اینکه به آموزش و پرورش در حد کفایت بودجه ندادهاند همیشه وجود دارد و برای جبران فاصله با سایر دستگاهها که در طول چندین سال زیاد شده نیاز است تا حداقل 60 درصد کل بودجه کشور را در اختیار این وزارتخانه قرار دهند اما این امکان پذیر نیست و باید با یک شیب ملایم به سمت جبران وضعیت برویم.
رشد 52 درصدی بودجه عدالت آموزشی
وی با تأکید بر اینکه بودجه وزارت آموزش و پرورش در حوزه توسعه عدالت آموزشی با رشد 52 درصدی در سال 1401 همراه است، بیان کرد: با وجود اینکه اعتبار رتبهبندی مربوط به بحث حقوق و اعتبارات پرسنلی است باید تلاش کنیم بودجه بخش غیرپرسنلی را نسبت به پرسنلی افزایش دهیم که هماکنون تقریباً بسیار کم و حدود 3 درصد است اما تا کنون دولت هر وقت به سمت بودجه آموزش و پرورش حرکت کرد، در مسیر بودجه پرسنلی است و بیشتر ردیفهای بودجه وزارت آموزش و پرورش مانند مدارس خارج از کشور، خرید خدمات آموزشی، برونسپاری، استانها و ... پرداخت پرسنلی است.
ردیفهای ویترینی بودجه آموزش و پرورش
به گزارش خبرآنی، در تبصره 9 لایحه بودجه 1401 درآمد جدیدی برای وزارت آموزش و پرورش از محل فروش کتابهای درسی مستعمل، دفترچه و مجلات مصرفی در نظر گرفته شده است که آموزش و پرورش باید آنها را از مدارس سراسر کشور جمع و به فروش برساند و پول آن را برای سرانه مدارس و تأمین رایگان کتب درسی در مناطق محروم استفاده کند.
به اذعان برخی کارشناسان برای تحقق این ردیف درآمدی نیاز است تا والدین و دانشآموزان مشارکت بالایی داشته باشند و کتابهای درسی را تحویل دهند، اگر این کار بخواهد برای سال 1401 عملیاتی شود چندین ماه از شروع سال تحصیلی 1401-1402 میگذرد از سوی دیگر رقم بزرگی هم دست آموزش و پرورش را نمیگیرد که بتواند از آن استفاده کند.
در تبصره 9 لایحه بودجه 1401 همچنین ذکر شده است، شرکتهای دولتی مجازند یک درصد از درآمد شرکتها و سود خالص بانکها را در اختیار آموزش و پرورش قرار دهند تا صرف توسعه عدالت آموزشی شود اما به اذعان برخی کارشناسان این امر هیچ وقت اتفاق نیفتاده و صرفاً یک ویترین است که پولی از آن به دست نمیآید.
رتبه بندی با مبلغ 25 هزار میلیارد تومان در جدول شماره 9 ردیفهای متفرقه لحاظ شده است اما هنگام اجرا به بخشی از حقوق تبدیل میشود و باید اعتبار آن هر ماه تأمین و در قانون بودجه دیده شود؛ اگر اعتبار 25 هزار میلیارد تومانی رتبهبندی را به 12 ماه سال 1401 تقسیم کنیم در هر ماه باید 2 هزار میلیارد تومان از ردیف متفرقه به ردیف اصلی بیاید و از طریق خزانه به عنوان حقوق پرداخت شود.
اعتبارات عمرانی آموزش و پرورش 15.5 درصد رشد داشت که نسبت به سقف رشد اعتبارات عمرانی دولت رشد بسیار خوبی است و با سه رویکرد اصلی توسعه آموزش مجازی، توسعه و تکمیل طرحهای خیرین و عدالت آموزشی با تاکید بر مدارس استثنایی و عشایری مدنظر است.
سازمان نوسازی مدارس در سه سال گذشته افزایش اعتبارات قابل توجهی داشت و ادعا میکند بخاریهای نفتی و مدارس خشتی و گلی حذف شده است، بررسی این ادعا نیازمند راستی آزمایی است همچنین نحوه توزیع اعتبارات و اینکه تا چه میزان صحیح و مبتنی بر نیاز توزیع شده نیازمند بررسی است تا درکنار افزایش بودجه، شاخصهای مرتبط با فضای آموزشی ارتقا یافته و به وضعیت استاندارد فضای آموزشی برسیم.
انتهای پیام/