به گزارش خبرنگار محیط زیست باشگاه خبرنگاران پویا؛ تاثیر تغییر اقلیم در افزایش تعداد سگهای ولگرد شاید دور از انتظار به نظر برسد اما تحقیقات کارشناسان حیات وحش نشان میدهد که تغییر اقلیم به عنوان بزرگترین بحران محیط زیستی جهان حتی در تشدید معضل سگهای ولگرد نیز موثر است؛ اما سوال این است که تغییر اقلیم چگونه بر ازدیاد جمعیت سگها تاثیر میگذارد؟
سالها مطالعه در مناطق مختلف ایران نشان میدهد که بخش زیادی از سگهای ولگرد از سگهای گله هستند که رها میشوند. دامداران به ازای هر 40 تا 60 گوسفند، یک سگ نگه میدارند تا از گوسفندان مراقبت کند.
اما مشکل این است که اندازه گله دامداران مرتب در حال تغییر است، چون بارندگی یک سال خوب و سال دیگر بد است. در نتیجه در سالهای ترسالی که علوفه کافی و ارزان است، اندازه گلهها بزرگتر میشود و در نتیجه تعداد سگهای بیشتری نیاز است. همچنین در سالهایی که بارندگی کم است که در سالهای اخیر بارندگی به این صورت بوده است، دامداران به ناچار تعداد گوسفندان گله را کاهش میدهند و گوسفندان کمتر، سگهای کمتری هم نیاز دارند که در نتیجه آن تعداد سگهای گله نیز کاهش پیدا میکند و این سگها در طبیعت رها میشوند.
دانشمندان عقیده دارند که این کاهش بارندگیها و خشکسالیها که باعث کاهش گلهداری و در نتیجه آن افزایش سگهای ولگرد میشوند نتیجه تاثیر مستقیم تغییر اقلیم است. در واقع ورود سگها به طبیعت ایران، تا حدی تابع پویایی میان بارندگی، قیمت غذا و نهادههای دامی در بازار و نهایتا تغییر اقلیم است.
مثلا اکولوژیستها در منطقه قمشلو اصفهان مشاهده کردند در خشکسالی، اندازه گلهها حدودا 40 درصد کوچکتر از اندازه گله در ترسالی است. همچنین در ترسالی، معمولا 9 سگ همراه گله هستند، درحالی که وقتی خشکسالی آمد، فقط 6 سگ همراه بودند. حال آن 3 سگی که در خشکسالی دیگر گله را همراهی نمیکنند به صورت آزاد در طبیعت رها می شوند و به جمعیت سگهای ولگرد اضافه میشوند.
تغییر اقلیم یکی از عوامل ایجاد معضل سگهای ولگرد است که به واسطه غذا دادن به این سگها، عدم مدیریت زبالهها تشدید میشود. تاثیر تغییر اقلیم بر افزایش جمعیت سگها یکی دیگر از اثرات منفی تغییر اقلیم است که در کنفرانس تغییر اقلیمی "کاپ 26" نیز به آن اشاره شد.
انتهای پیام/