به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ حدود 2 سال و نیم پیش بود که در کلانشهر تهران طرح جدیدی موسوم به طرح محدوده کنترل آلودگی هوا به اجرا در آمد و قرار بود به واسطه آن نهتنها آلودگی هوا بلکه ترافیک هم کاهش یابد.
طبق این طرح که در دوره تصدی حناچی به عنوان شهردار تهران و توسط پورسیدآقایی معاون حمل و نقل و ترافیک وی به اجرا در آمد طرح زوج و فرد حذف و مقرر شد خودروهای پلاک تهران (بدون توجه به زوج یا فرد بودن پلاک) در هر فصل 20 روز و خودروهای پلاک غیرتهران در هر فصل 15 روز بهصورت رایگان در «محدوده کنترل آلودگی هوا» یا حلقه دوم تردد داشته باشند.
معاون شهردار تهران در آن مقطع، هدف از اجرای طرح جدید ترافیک را کنترل آلودگی هوا و مدیریت ترافیک در هسته مرکزی شهر عنوان کرد و گفت: طرح زوج یا فرد دیگر کارایی لازم را برای کنترل آلودگی هوا و کاهش ترافیک نداشت از اینرو بر اساس مصوبه شورای عالی ترافیک، طرح محدوده کنترل آلودگی هوا جایگزین طرح زوج یا فرد سابق شد.
این در حالی است که با اجرای این طرح هیچ تغییر مفید و مؤثری در اهداف تعیین شده برای اجرای این طرح ایجاد نشد؛ قطعا انتظار این نبود که یک طرح به تنهایی بتواند معضلات دیرینه شهر تهران را حل کند، آن هم در شرایطی که عواملی متعددی چون کمبود شدید ناوگان حمل و نقل عمومی، توقف طرح اسقاط خودروهای فرسوده، افزایش روز افزون خودروهای جدید در سطح شهر و تردد حدود سه میلیون موتورسیکلت با آلایندگی بالا در تشدید آلودگی و ترافیک اثرگذار هستند اما انتظار بود با تعریف و تمجیدهایی که از آنها تأثیر قابل توجهی شاهد باشیم.
محمد علیخانی؛ رئیس سابق کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران در انتقاد از اجرای طرح جدید ترافیک در گفتگویی با خبرآنی اعلام کرد: شهرداری تهران آمار و ارقام ادعایی زیادی درباره این طرح گزارش کرد که ما آنها را رد میکنیم و قبول نداریم چرا که اگر ادعای آنها درست بود نباید امروز شاهد آلودگی هوا میبودیم. مسئولان مربوطه در شهرداری اعلام کردند طرح حلقه دوم ترافیک تأثیر زیادی در کاهش آلودگی هوای تهران داشته است اما ما گفتیم علت عمده آن، وضعیت آبوهوایی کشور بوده و این روزها نیز مشخص شده حرفمان درست بوده است.
افزایش استفاده از موتورسیکلت با اجرای طرح جدید ترافیک
وی خاطرنشان کرد: یکی از ایرادات طرح این است که محدودیت ورود خودروها به حلقه دوم برداشته شده و ایراد مهم دیگر که هدف اصلی طرح را نقص کرده این است که مردم را بهسمت استفاده از موتورسیکلت سوق داده است در حالی که موتور بهتنهایی بهاندازه چند خودرو آلودگی ایجاد میکند!
الهام فخاری، عضو سابق کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران نیز در یکی از جلسات شورای شهر در سال 98، اعلام کرد: طرح ترافیک جدید نهتنها گره از آلودگی هوا باز نکرد بلکه درآمدهای شهرداری تهران را هم کاهش داد آنهم درآمدی که قرار بود صرف امور نوسازی حملونقل عمومی تهران شود؛ امروز در هند و مکزیک آلودگی هوا بیداد میکند اما آنها با گسترش خودروهای هیبریدی تلاش میکنند تا آلودگی هوای دهلی را کاهش دهند.
با وجود انتقاداتی که آن زمان مطرح شد و تا مدتها ادامه داشت، شهرداری تهران 15 مهر سال 98 گزارشی مستند از نتایج زیستمحیطی طرح کاهش منتشر شد که حاکی از کاهش 14 درصدی آلودگی هوا در محدودههای مرکزی و کاهش 7 درصدی آلودگی هوا در کل شهر در فصل تابستان بود!
شهرداری طرح کنترل آلودگی هوای تهران را بررسی میکند
با افزایش قابل توجه ترافیک و آلودگی هوا به ویژه در ماههای اخیر که میتوان از آن را یک بحران تلقی کرد، این انتظار وجود دارد نسبت به طرح ترافیک فعلی تجدید نظری صورت گیرد تا بتوان در کنار عزمی که مدیریت جدید شهر تهران در توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی جزم کرده، با اعمال تغییرات صحیح در اجرای این طرح، اوضاع بهتری درخصوص آلودگی هوا و کاهش ترافیک تهران شاهد بود.
البته برخی از مسئولان شهری هم در اینباره اتفاق نظر دارند و وعده بررسی و بازبینی طرح فعلی را مطرح کردهاند البته مجتبی شفیعی معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران بر این باور است که سیستم فعلی، از نظر مهندسی نسبت به سیستمی که در گذشته وجود داشت بسیار پیشرفتهتر است و گام به جلو محسوب میشود اما ممکن است در اجرا اشکالاتی وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران حتما به بررسی این موضوع ورود خواهد کرد، گفت: تا پایان سال برنامهای برای تغییر این طرح نداریم، در چند ماه باقی مانده از سال جاری، بررسیها را انجام میدهیم و اگر نیاز به تغییرات باشد در سال آینده اعمال خواهیم کرد.
حال باید دید بررسی و تغییرات احتمالی این طرح میتواند مرهمی بر آلودگی هوا و ترافیک سردرگم کلانشهر تهران باشد یا خیر.
انتهای پیام/