دادستان کل دیوان کیفری بینالملل ضمن اشاره به بررسی برخی پروندههای لیبی از جمله حملات به طرابلس و تاکید بر اهمیت مشارکت و همکاری با مقامات لیبیایی برای حل مشکلات موجود در لیبی، مقامات لیبی و کشورهای طرف را به رایزنی و کمکرسانی برای توقف مشکلات لیبی و جنایات در این کشور تشویق کرد.
به گزارش خبرآنی، به نقل از العربی الجدید، شورای امنیت عصر سهشنبه نشست دورهای درباره پرونده تحقیقات دیوان کیفری بینالملل در رابطه با ارتکاب جنایات جنگی در لیبی برگزار کرد.
کریم خان، دادستان کل این دیوان گزارش خود را به شورا ارائه کرد. این اولین گزارش او به شورا از زمان انتصابش در این سمت محسوب میشود.
کریم خان در گزارش خود اظهار کرد: وضعیت امنیتی لیبی بر عملکرد تیم تحقیقات در لیبی تاثیر گذاشته و به دلیل مشکلات امنیتی و شیوع کرونا تیم ما نتوانسته اخیرا به لیبی برود و ما قصد داریم در صورتی که شرایط فراهم شود، ابتدای سال آتی میلادی سفری به لیبی داشته باشیم.
او با تاکید بر اینکه باید یک گفتگوی آزاد در این زمینه وجود داشته باشد، گفت: دوست دارم همکاری بیشتری با دولت لیبی و نیز دیگر طرفهای موثر داشته باشم.
این مسؤول لاهه با اشاره به حصول پیشرفت در روند تحقیقات با وجود مشکلات موجود گفت: تیم تحقیقات موفق شد خارج از لیبی مصاحبههایی انجام دهد و در حال بررسی صحت گزارشهایی منتشر شده از فوت چند متهم از جمله التهامی محمد خالد است.
دادستان کل دیوان لاهه در ادامه گفت: از زمان تحویل پرونده لیبی به دیوان کیفری بینالملل در سال ۲۰۱۱، گزارش جنایات انجام شده در لیبی به ویژه در حق زنان و کودکان و همینطور مردان ادامه دارند، ما باید سرعت کارمان را بالا ببریم و برای آن به حمایت بیشتری از جمله حمایت مالی و مشارکت گستردهتر شورای امنیت نیاز داریم.
او با اشاره به اینکه دادگاه لاهه در حال بررسی برخی پروندهها از جمله حملات به طرابلس در آوریل ۲۰۱۹، گورهای دستهجمعی از جمله در ترهونه و بازداشتگاهها در لیبی است، تاکید کرد: گزارشهای بسیاری درباره بازداشتگاههای رسمی و غیررسمی در لیبی شامل ادعاها درباره ارتکاب جنایات مختلفی چون قتل، تجاوز، خشونت جنسی و شکنجه در حق مهاجران بازداشت شده برای دادگاه ارسال شدهاند، ادعاهایی درباره ارتکاب جنایات در زندانهای مختلف لیبی نیز وجود دارند که یکی از این زندانها در کنترل نیروهای ویژه بازدارنده هستند، همچنین گزارشی از ارتکاب جرایمی در پایگاههای تحت کنترل شبهنظامیان وابسته به خلیفه حفتر وجود دارد.
کریم خان ضمن تاکید بر اهمیت مشارکت و همکاری با مقامات لیبیایی برای حل مشکلات موجود در لیبی، مقامات لیبی و کشورهای طرف را به رایزنی و کمکرسانی برای توقف مشکلات لیبی و جنایات در این کشور تشویق کرد.
دادستان کل لاهه درباره وضعیت مهاجران در لیبی نیز گفت: گزارشهایی که از وضعیت مهاجران در لیبی به دست ما رسیدهاند، بسیار نگرانکننده هستند و ادعاهایی چون انجام حملات هوایی و بازرسی اقامتگاههای آنها در طرابلس، خشونت علیه آنها و بازداشت ظالمانه آنها وجود دارند.
او ضمن درخواست از مقامات لیبی برای تحقیق درباره عاملان این جنایات محاکمه تاکید کرد: کشورها باید حمایت مالی کافی از دیوان کیفری بینالملل به عمل آورند تا این دادگاه درباره پروندههای مختلف از جمله لیبی تحقیق کند.
کریم خان که پیشتر وکیل سیف الاسلام قذافی بوده، در ادامه اظهارات خود در شورای امنیت تاکید کرد: از هر پروندهای در ارتباط با لیبی که میتواند تردیدهایی را درباره بیطرفیام ایجاد کند، کنارهگیری خواهم کرد و این دقیقا همان کاری است که در مورد پرونده موکل سابقم انجام دادم.
او در ادامه گفت: این اقدام مشترک برای جلوگیری از فرار از مجازات جنایات کشتار جمعی، جنایات ضد بشری و جنایات جنگی باید ما را به یکدیگر نزدیکر کند.
طاهر السنی، نماینده لیبی در سازمان ملل نیز در این نشست گفت: اجرای عدالت در لیبی در واقع یک اختیار حاکمیتی و صلاحیت قضایی ملی برای محاکمه هر متهمی بر اساس قوانین لیبی است و این نشاندهنده حاکمیت لیبی بر مناطق و شهروندانش است.
السنی درباره همکاری کشورش با دادگاه لاهه نیز گفت: این همکاری بر اساس یادداشت تفاهمی میان دفتر دادستانی کل لیبی و دفتر دادستانی کل لاهه تحت عنوان کمک به دستگاه قضایی لیبی و نه به عنوان جانشین آن انجام میشود.
نماینده لیبی در سازمان ملل افزود: بسیاری از پروندههای ارجاع داده شده به دادگاه، گزینشی و سیاسی هستند.
انتهای پیام