محمد شیوایی، دبیر کمیسیون حمایت و رئیس اداره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز در گفتوگو با خبرنگار قضائی پایگاه خبری خبرآنی درباره اقدام برخی سامانههای بخش خصوصی درباره ارائه شفافیت عملکرد وکلا در حوزه رفتار اجتماعی گفت: نظرسنجیهای مردمی از طریق فضای مجازی خیلی رواج پیدا کرده و در آن خیلی از مسائل در معرض رأی و نظر مردم گذاشته میشود؛ از جمله نظرسنجی در خصوص عملکرد اجتماعی وکلا که سامانههای آنلاین و اپلیکیشنهایی در این خصوص فعالیت میکنند.
وی افزود: کانون وکلا از لحاظ قانونی امکان این نظرسنجی را ندارد تا بر اساس آن بین وکلا قیاسی انجام دهد یا درباره عملکرد حرفهای و رفتار اجتماعی آنان نظرسنجی کند.
شیوایی تأکید کرد: اگر بحث عملکرد وکیل در مدار تخلف از نظامات و مقررات مد نظر باشد، موکل این حق را دارد که در دادسرای انتظامی شکایت خود مطرح کند و وکیل تحت تعقیب قرار میگیرد. البته کانون بحثهای آموزشی مانند نحوه رفتار با موکل و رعایت نظامات و مقررات را به طور مرتب اجرا میکند.
دبیر کمیسیون حمایت کانون وکلای دادگستری مرکز در ادامه با بیان اینکه اعضای همه صنوف و مردم دارای خلقیات متفاوت مانند حضور در قرار تعیینشده ــ برای وکلا حضور در جلسات دادگاه ــ هستند که کانون در این مسائل خیلی نمیتواند ورود کند؛ چون در این صورت به نوعی نقض حریم خصوصی و شخصی افراد میشود، البته در رویه کانون وکلا این بوده که هر از چند گاهی افرادی را به عنوان وکیل اخلاقمدار معرفی میکند یا کسانی که به این نماد مشهور میشوند همچون روانشاد استاد کشاورز.
رئیس اداره حقوقی کانون وکلای دادگستری مرکز در ادامه با اشاره به شکایت کانون وکلای مرکز از یک اپلیکیشن بخش خصوصی که فضایی برای ارتباطگیری موکل و وکیل فراهم کرده است و کامنتهای مردمی به عنوان یک داور بیطرف برای انتخاب وکیل مناسب از سوی کاربران در نظر گرفته میشود، گفت: در جریان جزییات این شکایت نیستم؛ اما اگر این مجموعه و یا مجموعه دیگری بخواهد وکیل معرفی کند، میتوان گفت که دخالت در امر وکالت کرده است، البته اگر در حد نظرسنجی عملکرد وکلا باشد، فعالیت آن بدون اشکال است.
وی افزود: بر اساس مقررات کنونی، تبلیغ برای وکلا ممنوع است و هر مجموعهای که بخواهد به نحوی دخالت در این امور و تبلیغ برای وکلا کند، مغایر مقررات و نظامات عمل کرده است.
شیوایی همچنین گفت: به هر حال مبادلهای بین این سامانهها و اپلیکیشنها با وکلایی که در آنها معرفی میشوند ایجاد میشود و این ارتباط به این معناست که مجموعه در حال معرفی وکیل است. در فضای خارج از اپلیکیشن و اینترنت، فعالیت آنها همانند مؤسساتی است که غیروکلا راهاندازی کردند تا وکیل تعیین و معرفی کنند. دادستانی محترم تهران از بیش از یک سال قبل به طور جدی با این مؤسسات پیگیری و برخورد کرد. بنابراین این بحث کانون وکلا نیست و حتی مقامات محترم قضائی هم به این موضوع مهم رسیدهاند که فعالیت مجموعههایی که وکلا در آن حضور ندارند، ممنوع است.
انتهای پیام/