به گزارش پایگاه خبری خبرآنی؛ وبینار علمی «سامانه سطوح آبگیر باران؛ اهمیت، ضرورت و تجارب موفق» توسط دفتر ترویج دانش و فناوری کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد. در این نشست محمد تاجبخش «رئیس انجمن سامانه های سطوح آبگیر باران» با انتقاد از طرح های انتقال آب گفت: متاسفانه نسبت به استحصال و جمع آوری آب باران بیگانه هستیم و روی خوش نشان نمی دهیم.
از همین پرونده بیشتر بخوانید:
رئیس انجمن سامانه های سطوح آبگیر باران با اشاره به تجارب موفق سامانه سطوح آبگیر باران در کشور گفت: نمونه های موفقی از استحصال و جمع آوری آب باران و استفاده از آن در مصارف مختلف وجود دارد و حتی از این گونه آب ها برای مصارف شرب نیز استفاده می شود که پایلوت آن توسط دانشگاه تربیت مدرس و با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری انجام شده است.
تاجبخش با بیان اینکه به جای طرح های انتقال آب، تلفات آب را پایان دهیم این پرسش اساسی را مطرح کرد که چرا هیچ اراده ای برای کاهش هدررفت آب وجود ندارد، اما حاضریم ده برابر، هزینه برای طرح های انتقال آب را بپردازیم.
وی با تاکید بر اینکه در استان های پربارش مثل استان های شمالی کشور امکان جمع آوری و استحصال آب باران وجود دارد افزود: روزهایی سخت آبی در راه است ولی با جمع آوری آب و آبیاری سیلابی و تامین نیاز آبی گیاهان با آبیاری تکمیلی توسط سامانه های سطوح آبگیر باران می توان بخشی از نیازهای آبی کشور را در بخش کشاورزی مرتفع کرد و این اهتمام بیشتر مسئولان را می طلبد.
محمد قرمز چشمه «عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» در این وبینار با بیان برخی از تجربیات و نتایج تحقیقاتی سطوح آبگیر باران گفت: در حال حاضر متوسط عملکرد کشور تولیدات دیم 4.5 تن در هکتار است که این تعداد را می توان با استفاده از سطوح آبگیر باران و آبیاری تکمیلی تا دو برابر افزایش داد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری افزود: از اهداف بکارگیری سطوح آبگیر باران می توان به ترمیم و بهبود ذخایر منابع آب، کاهش اثرات خشکسالی، افزایش تولید، کاهش تبخیر و تعرق، افزایش بهره وری، استفاده از آب سبز، کاهش فرسایش و غیره اشاره کرد.
به گفته وی با توجه به تنوع روش های استحصال آب، باید در انتخاب روش های مناسب به ویژگی هایی از قبیل بارندگی و نحوه توزیع آن، توپوگرافی، نوع خاک، عمق خاک و عوامل اقتصادی و اجتماعی توجه جدی داشت.
به گفته قرمز چشمه استحصال آب باران، نفوذ رواناب در خاک، بکارگیری روش های ذخیره رطوبت و کاهش تبخیر از سطح خاک از عوامل مهم توسعه پوشش گیاهی در کشور محسوب می شود.
کوروش کمالی «عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان» نیز در این وبینار گفت: سامانه های سطوح آبگیر باران شامل شیوه ها و روش هایی است که موجب جمع آوری یا تمرکز ریزش های جوی و رواناب های سطحی قبل از پیوستن به رودخانه های دائمی و ذخیره سازی آنها برای مصارف مختلف می شود.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان افزود: در توسعه درخت کاری در اراضی شیب دار با استفاده از سامانه های آبگیر باران باید به مواردی همچون: مکان احداث باغ، بررسی میزان و پراکنش بارش، عملیات کاشت نهال، انتخاب آرایش و ردیف مناسب کاشت، برآورد سطح رواناب، ایجاد سامانه مناسب برای جمع آوری آب، انتخاب آرایش سامانه متناسب با شیب و انتخاب ابعاد مناسب و تراکم درخت و حفظ رطوبت توجه کرد.
وی با اشاره به استحصال آب از مه در مناطق شمالی کشور و استفاده از آن برای آبیاری محصولات دیم افزود: در مناطق مختلف مثل خوزستان، هرمزگان، بوشهر، گیلان، مازندران، گلستان و غیره این امکان وجود دارد که می تواند نقش بسزایی در تامین نیازهای آبی گیاهان در زمان خشکسالی داشته باشد.
انتهای پیام/