مقامهای فرانسوی میگویند اقدام استرالیا در لغو قرارداد خرید زیردریاییهای اتمی فرانسه و جایگزینی آن با نمونههای آمریکایی میتواند فرصتی برای اتحادیه اروپا باشد تا این اتحادیه نقشی راهبردیتر در منطقه اقیانوس آرام و هند ایفا کند.
به گزارش خبرآنی، به نقل از یورونیوز، یک مشاور امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه با بیان این مطلب به خبرنگاران اظهار کرد، ماکرون در دیدار آتی خود با رهبران اروپایی به آنها خواهد گفت باید از بحران پیش آمده در پی توافق امنیتی موسوم به «آکوس» استفاده کرد و به ایالات متحده این پیام را منتقل کرد که اروپا میتواند نقشی راهبردی در معادلات اقیانوس آرام و هند ایفا کند.
این مشاور رئیس جمهوری فرانسه به خبرگزاری رویترز میگوید: «میتوانیم چشمهای خود را ببندیم و طوری وانمود کنیم که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده است. اما ما فکر میکنیم این یک اشتباه برای کل اروپا خواهد بود. اینجا فرصتی است که باید از آن استفاده کرد.»
تصمیم استرالیا برای لغو قرارداد بزرگ خرید زیردریایی از فرانسه باعث شده تنشی میان متحدان غربی که برای مقابله با چین با یکدیگر همراه هستند، پدید آید.
این مقام ارشد فرانسوی بدون اینکه جزئیات بیشتری در خصوص این ایده ارائه بدهد، تاکید کرد کشورهای عضو اتحادیه اروپا میتوانند نقشی استراتژیک در اقیانوس هند و آرام ایفا کنند و در حوزههایی چون تجارت، امنیت، دفاع و همچنین حمایت از کشتیرانی آزاد به همراه آمریکا ایفای نقش کنند.
رئیس جمهوری فرانسه قرار است روز سهشنبه در اجلاس غیررسمی سران اتحادیه اروپا در اسلوونی شرکت کند. اما او پیشتر در یک نشست خبری مشترک با نخست وزیر یونان از ایده نقشآفرینی بیشتر اتحادیه اروپا در ناتو سخن گفته بود.
ماکرون در توضیح این نقشآفرینی میگوید: «اروپا باید سادهلوحی را کنار بگذارد. ما وقتی از جانب دیگران تحت فشار قرار میگیریم باید واکنش نشان دهیم و قدرت و قابلیت دفاع از خود را نشان دهیم.»
رئیس جمهوری فرانسه با اشاره به اینکه ایده او به معنای کنار گذاشتن اتحاد با ایالات متحده نیست، افزود: «قرار نیست ما اتحاد خود با آمریکا را فراموش کنیم، بلکه به معنای پذیرفتن مسئولیت رکن و محور اروپایی در داخل ناتو و رسیدن به این جمعبندی است که از ما خواستهاند تا محافظت از خود را خود بر عهده بگیریم.»
مشاور رئیس جمهوری فرانسه در بخش دیگری از صحبتهایش این بخش اظهارات ماکرون را تکرار و تاکید کرد: «قرار نیست اروپا در یک انتخاب دوگانه قرار گیرد که یا مشارکت با آمریکا را انتخاب کند و یا به سمت اروپا چرخش کند. مساله این است که چگونه میتوان شرایط را برای مشارکت به نفع اروپا تغییر داد چرا که ما میدانیم ایالات متحده همچنان متحد ما است.»
ماکرون در دوران ریاست جمهوری خود تلاش کرده همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا را متقاعد کند که به سمت خودمختاری راهبردی درون اروپا در زمینه دفاع حرکت کنند. فرانسه در سرزمینهای برون مرزی در اقیانوس آرام و هند ۷ هزار سرباز مستقر دارد و همچنین قراردادهای تسلیحاتی و امنیتی بسیاری با هند و استرالیا به امضا رسانده است.
انتهای پیام