به گزارش خبرنگار قضائی پایگاه خبری خبرآنی؛ با تصویب کلیات "طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار" در مجلس که بندهای 3 و 4 آن، کانونهای وکلا و سردفتران را مجبور به برداشتن ظرفیت پذیرش وکیل و سردفتر میکند، این امر، کانونها را بر آن داشته تا با فعالیتهای متعدد مانع از افزایش جمعیت و بزرگی صنف خود شوند.
آخرین اقدام در این خصوص، ارائه پیشنهادات از سوی کمیته پارلمانی کانون سردفتران و دفتریاران به نمایندگان مجلس برای اصلاح مواد 5 و 69 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران است؛ با این توضیح که مجلس بر آن است تا با تغییر این دو ماده افراد حائز صلاحیت بیشتری بدون توجه به انحصار ایجاد شده، بتوانند پروانه سردفتری دریافت کنند.
اما قانون فعلی دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران، ماده 5 به این شرح وجود دارد: "پس از تصویب این قانون تأسیس دفترخانه با توجه به نیازمندیهای هر محل تابع ضابطه زیر خواهد بود. در شهرها برای حداقل هر پانزده هزار نفر و حداکثر بیست هزار نفر با توجه به آمار و درآمد حاصل از حق ثبت معاملات یک دفترخانه. شهرها و بخشهایی که جمعیت آنها کمتر از پانزده هزار نفر باشد یک دفترخانه خواهد داشت. اجازه تجدید فعالیت دفترخانهای که به علت انفصال دائم سردفتر تعطیل شده در حکم تأسیس دفترخانه جدید خواهد بود. همچنین است در مورد بازنشستگی و فوت سردفتر که پس از انقضای مدتهای مقرر در ماده 69 این قانون در حال تعطیل باقی بماند."
در ماده 69 این قانون هم آمده است: "سردفتر شاغل که بازنشسته میشود میتواند شخص واجد صلاحیت طبق مقررات این قانون را برای تصدی دفترخانه خود به سازمانثبت اسناد و املاک کشور معرفی کند. مدت لازم برای معرفی در مورد بازنشستگی الزامی دو ماه قبل از تاریخ بازنشستگی است و در غیر این مورد باید معرفی مزبور ضمن تقاضانامه بازنشستگی به عمل آید. ورثه سردفتر متوفی که حینالفوت شاغل بوده است تا شش ماه از تاریخ فوت سردفتر میتوانند مجتمعاً به ترتیب فوق شخص واحد صلاحیت را معرفی کنند. در صورتی که سردفتر یا وراث او در مهلتهای مذکور شخص واجد صلاحیت معرفی نکنند سازمان ثبت اسناد و املاک کشور میتواند تصدی دفترخانهرا با رعایت مقررات این قانون به شخص واجد شرایط دیگری واگذار نماید."
حالا متنی از سوی ساداتی کردخیلی؛ رئیس کمیته پارلمانی کانون سردفتران و دفتریاران در گروههای صنفی منتشر شده مبنی پیشنهاد اصلاح و جایگزینی مواد 5 و 69 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران که به این شرح است:
"سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است با رعایت مقتضیات محلی و اقتصادی هر ساله از طریق سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به برگزاری آزمون سردفتری و دفتریاری اقدام نماید. داوطلبانی که حداقل 80 درصد کل نمره آزمون مربوطه را کسب کنند به عنوان پذیرفته شده اعلام و جهت طی مراحل مقتضی به سازمان ثبت اسنادو املاک کشور معرفی میشوند. سردفتران میتوانند از بین پذیرفتهشدگان دفتریاری، معاون انتخاب کنند.
تبصره- ماده 69 قانون دفاتر اسناد رسمی به این شرح اصلاح میشود، سردفتران شاغل و وراث سردفتر متوفی میتوانند برای یک بار از بین شرکتکنندگان در آزمون که 40 درصد کل نمره را کسب نمودهاند، شخصی را جهت طی مراحل و صدور ابلاغ به سازمان ثبت اسناد و املاک معرفی کنند.
از تاریخ تصویب این قانون کسانی که به سردفتری اسناد رسمی پذیرفته میشوند در صورتی که با رعایت هر یک از مواد 10 و 11 قانون دفاتر اسناد رسمی بازنشسته شوند حق سنوات و پاداشی از مجل وجوه عمومی دولتی وصولی دفترخانه معادل قضات بازنشسته دریافت خواهند نمود."
به نظر میرسد این پیشنهاد به این دلیل ارائه شده تا کماکان ماده 69 قانون فعلی دفاتر اسناد رسمی با هدف انتقال امتیاز سردفتری در ازای دریافت وجوه، کارکرد خود را حفظ کند.
انتهای پیام/