به گزارش خبرنگار بهداشت ودرمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ با ورود ویروسهای جهشیافته به داخل کشور، پیک پنجم کرونا در حال شکل گرفتن است و نگاهی به نقشه رنگبندی شهرهای کشور، از تاخت و تاز کرونای جهش یافته در بسیاری از شهرهای کشور حکایت دارد.
هماکنون 92 شهرستان کشور در وضعیت قرمز، 183 شهرستان در وضعیت نارنجی و 173 شهر در وضعیت زرد کرونا به سر میبرند و هیچ یک از نقاط کشور به رنگ آبی (کم خطر) نیست.
مصوبات ستاد مقابله با کرونا در شهرهای قرمز
در شهرهای قرمز، کارکنان دولتی حداکثر باید 30 درصد حضور یابند و در مشاغل ضروری نیز حداکثر تا 50 درصد کارکنان میتوانند بهصورت حضوری در ادارات فعالیت کنند و بقیه کارمندان باید بهصورت دورکاری فعالیت داشته باشند؛ همچنین برگزاری هرگونه اجتماع و مراسم در شهرهای قرمز تهران ممنوع شده است.
روند بستری در یک ماه اخیر در استانهای کشور در نمودار زیر آمده است.
به گفته سخنگوی ستاد مقابله با کرونا میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور کاهش یافته و به 69 درصد رسیده است که عدد بسیار پایینی است و باید میزان رعایت پروتکلها به بالای 85 درصد برسد تا اثربخش باشد زیرا وجود واریانت دلتا در نقاط مختلف کشور با توجه به بالا بودن قدرت سرایت این ویروس باعث افزایش مبتلایان میشود.
آمار رعایت پروتکلهای بهداشتی در استانهای کشور
استانهای سیستان و بلوچستان با 47 درصد، آذربایجان غربی با 56 درصد و گیلان با 59 درصد، در انتهای جدول میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در بازه زمانی دوم تا نهم تیرماه قرار دارند.
استانهای سمنان با 82 درصد (یک درصد کاهش)، زنجان با 79 درصد (دو درصد کاهش) و یزد با 77 درصد (3 درصد کاهش)، در صدر این جدول قرار دارند.
میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی، در دو استان سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی بین 47 تا 56 درصد و رعایت پروتکلهای بهداشتی در 12 استان آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، مازندران و همدان بین 57 تا 67 درصد و در استانهای البرز، اصفهان، قم، کرمان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، هرمزگان و مرکزی، بین 68 تا 73 درصد بوده است.
میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در استانهای اردبیل، زنجان، سمنان، خراسان جنوبی، یزد، تهران، فارس و قزوین بین74 تا 82 درصد بوده است.
علل عمده شیوع کرونا در کشور
طبق اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، حضور در مراکز پرازدحام، صرف غذا در رستورانها و تالارهای سرپوشیده و سفر به خصوص با وسایل حمل و نقل عمومی از علل جدی انتقال بیماری کرونا در کشور است.
زنگ خطر شیوع ویروس جهشیافته
روند موارد کرونا مثبت در کل کشور از ابتدای شیوع بیماری تا هفته دوم تیر ماه مطابق با تصویر زیر است؛ همانطور که مشاهده میشود پس از گذر از پیک چهارم بیماری کرونا و روند کاهشی شیوع بیماری در کشور، هم اکنون شاهد افزایش موارد بستری و فوت ناشی از بیماری هستیم که با توجه به شیوع کرونای جهش یافته، زنگ خطر بزرگی محسوب میشود.
قدرت انتقال 12 برابری واریانت دلتا!
به گفته فرمانده ستاد مقابله با کرونای کلانشهر تهران، واریانت دلتا 8 تا 12 برابر سرعت انتقال بالاتری دارد و نسبت به ویروس کرونای انگلیسی 60 درصد قدرت سرایت پذیری بالاتری دارد؛ درمورد اینکه این سوش کرونا چه میزان درمانپذیر است هنوز در جهان پاسخی پیدا نشده است. هنوز هیچ نقطه متقن و مشخصی درباره میزان مرگ و میر این سویه وجود ندارد اما باتوجه به سرعت بالای انتقال واریانت دلتا و افزایش سرعت ابتلای افراد، فینفسه میتواند مرگ و میر بالاتری را داشته باشد.
اگرچه هنوز توالی یابیهای قطعی صورت نگرفته اما باتوجه به مدل بستری بیماران، زمان کوتاه بین ابتلا و شروع علائم ریوی و بالا رفتن سن ابتلا در گروه سنی 20 تا 30 سال میتوان گفت تهران در خیز جدید، سوش دلتا را تجربه میکند.
ابتلای گروههای سنی زیر 10 سال، افزایش مرگومیر در گروه سنی زیر 20 سال، وجود برخی علائم مانند آبریزش بینی نشانگر مواجهه با سوش دلتا در پیک جدید کروناست.
نمودار موارد بستری و فوتی کرونامثبت در تهران مطابق تصویر زیر است.
در 24 ساعت گذشته با مراجعه 13 هزار بیمار سرپایی به مراکز درمانی و بیمارستانهای تهران، 1395 بیمار بستری شدند که 243 مورد آن در بخش مراقبتهای ویژه بود؛ همچنین تنها در شبانه روز گذشته 52 بیمار کرونامثبت در تهران فوت کردهاند.
خیز جدید کرونا با سوش دلتا در سیستان و بلوچستان
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از افزایش 13.2 درصدی بیماران سرپایی کرونا مثبت و همچنین افزایش 11 درصدی بیماران بستری مبتلا به کووید 19 در کشور خبر داده و گفته است: در هفته دوم تیرماه استانهای ایلام، کرمان، یزد و هرمزگان به ترتیب دارای بالاترین میزان بروز موارد بستری مثبت در کشور بودهاند و متأسفانه در هفته گذشته، استان سیستان و بلوچستان با اختلاف فراوان با میزان میانگین کشوری، شاهد بالاترین میزان بروز موارد مرگ و میر ناشی از بیماری در کشور بوده و پس از آن استانهای یزد و هرمزگان بالاترین میزان موارد مرگ و میر ناشی از کرونا را داشتند.
نمودار مقایسهای مرگ و میر و بستری کرونامثبت در استان سیستان و بلوچستان نسبت به کل کشور در تصویر زیر آمده است.
آخرین آمار واکسیناسیون کرونا در ایران
تا 14 تیر ماه، 4 میلیون و 475 هزار و 154 نفر دوز اول واکسن کرونا و یک میلیون و یک هزار و 166 نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 6 میلیون و 476 هزار و 320 دوز رسیده است.
انتهای پیام/