به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، حسن عباسزاده، مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نشستی خبری اظهار داشت: در زنجیره ارزش صنعت نفت، مهمترین حلقه این زنجیره که از خامفروشی جلوگیری کرده، صنعت پتروشیمی است.
وی افزود: منابع عظیمنفت و گاز درکشور داریم، اما اینکه چقدر از این منابع را به صنایع با ارزش تبدیل میکنیم به هنر ما بازمیگردد.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: درحالحاضر 67 مجتمع پتروشیمی در حال فعالیت هستند که ظرفیت آنها 90 میلیون تن است که از این تعداد سه پتروشیمی وظیفه تامین تجهیزات جانبی را بر عهده دارند.
عباسزاده با بیان اینکه "امیدواریم طبق برنامه تا پایان سال 1400 به ظرفیت 100 میلیون تنی در صنعت پتروشیمی ایران برسیم"، گفت: در پایان سال 99 حدودا 40 میلیون تن سوخت و خوراک در صنعت پتروشیمی مصرف شده که معادل روزانه 992 هزار بشکه نفت خام است و خروجی 35 میلیون تن محصول نهایی است که 25 میلیون تن صادرات و 10 میلیون تن در داخل کشور مصرف شده است.
وی افزود: 330 گرید پلیمری و 40 نوع ماده شیمیایی در کشور تولید میشود و 15 هزار بنگاه بزرگ و کوچک در زیر مجموعه پتروشیمی فعال هستند.
عباسزاده با بیان اینکه "یکی از اقدامات مهم صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر کمک به تنظیم بازار ارز کشور بوده است"، گفت: در این اقدام همه ارز صادراتی شرکتهای پتروشیمی پایش شده و بخشی که نیاز داخلی شرکتها است کسر و بقیه در سامانه نیما عرضه میشود و در سال 98 و 99 تعهداتی که انجام شد بیشتر از تعهدات ارزی پتروشیمیها بود.
وی ادامه داد: 48 طرح در جهش دوم و جهش سوم در دست اجرا است که 45 میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی کشور اضافه میکند؛ سرمایهگذاری مورد نیاز در این طرحها 30 میلیارد دلار است که تاکنون هشت میلیارد دلار هزینه شده و بقیه در سالهای آینده باید جذب شود؛ طرحهای جهش دوم و سوم اکثرا در برنامه پنجم و ششم تعریف شدهاند و اکنون تکمیل میشوند.
عباسزاده با بیان اینکه "11 طرح در جهش دوم پتروشیمی باقی مانده که امیدواریم تا پایان سال جاری به بهرهبرداری برسد"، گفت: این طرحها که پنج مورد آنها تا پاییز آماده افتتاح خواهد بود، 10 میلیون تن ظرفیت پتروشیمی کشور را افزایش میدهد.
وی افزود: طرح های جهش سوم 38 طرح هستند که قرار است تا پایان سال 1404 به بهرهبرداری برسند.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه "در سال 1401 نخستین طرح PDH به منظور تبدیل پروپان به پروپیلن در کشور به بهرهبرداری میرسد"، گفت: اگرچه در سالهای گذشته 10 طرح شبیه به این در کشور تعریف شد اما به دلیل عدم دسترسی به فناوری امکان اجرا وجود نداشت، اما با بهرهبرداری از طرح سلمان فارسی، این مسیر برای اجرای سایر طرحها باز خواهد شد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از طرحهای پتروشیمی برای تولید پروپیلن و پلیپروپیلن طرح GTPP به منظور تبدیل گاز به پلی پروپیلن است که این طرح در اسلام آباد غرب اجرایی خواهد شد.
عباس زاده با بیان اینکه "در جهش سوم پتروشیمی 7 طرح پروپیلنی تعریف شده که 1.7 میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی اضافه میشود و از واردات پلی پروپیلن بینیاز خواهیم شد"، گفت: برای گسترش بازارهای هدف باید سبد محصولات صادراتی را افزایش دهیم، البته ارزش متوسط هر تن محصول باید مورد توجه باشد؛ اکنون محصولات پایه زیاد تولید میشود و ارزش متوسط این محصولات 400 تا 500 دلار در هرتن است، در حالی که با تکمیل این زنجیره، ارزش محصولات به صورت متوسط به هزار و 500 دلار در هر تن می رسد.
وی افزود: در سال گذشته، 675 هزار تن کالای پتروشیمی به عنوان محصولات میانی به ارزش 1.3 میلیارد دلار وارد کشور شد که این محصولات در زنجیره ارزش مورد استفاده قرار میگیرند اما در داخل تولید نمیشود.
عباسزاده با بیان اینکه "این کالاها در 232 قلم کالا دستهبندی شدهاند"، گفت: با بررسی های انجام شده مشخص شد تولید 40 قلم کالا تا 70 درصد از واردات را پوشش میدهد و از همین رو تمرکز بر تولید همین محصولات شد و بر این اساس 33 طرح پیشران در کشور با ظرفیت 3 میلیون تن تعریف شد که با اجرای این طرحها 22 محصول جدید در کشور تولید خواهد کرد.
انتهای پیام/