به گزارش خبرنگار خبرآنی، «طرح شتابگر ملی» به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای علمی کشور در مجموعهای به نام «چشمه نور» در شمال شهر قزوین اجرا میشود. شتابگر ملی به عنوان یک آزمایشگاه بزرگ علمی با تمرکز بر روی پرتوهای سیکلوترون (پرتوهای نوری بسیار درخشنده) راه را برای اجرای تحقیقات رشتههای مختلف هموار میسازد. حوزههای مختلف پزشکی، فیزیک، شیمی، الکترونیک، کشاورزی، داروسازی، صنعت و غیره در طرح شتابگر ملی توسعه مییابند.
این طرح، مجتمع بزرگی از شتابگرهای پیچیده، ابزارهای تجربی و آزمایشگاههای متنوع است که در دهههای آینده نیروی محرکه اصلی برای رسیدن به اهداف علمی و مهندسی مهم کشور خواهد بود.
دکتر محمد جواد لاریجانی رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی در خصوص آخرین وضعیت پروژه عظیم شتابگر ملی به خبرنگار خبرآنی گفت: این پروژه فازهای مختلف اجرایی دارد و برای عملیاتی شدن در حد دو باریکه حداقل ۱۰ سال دیگر زمان میبرد تا محققان رشتههای مختلف بتوانند از آن استفاده کنند.
وی در خصوص فاز اول این پروژه بزرگ که در قزوین است، گفت: فاز اول این پروژه به انجام رسیده که شامل طراحی کلی و مفهومی و زیرساختی بود.
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی ادامه داد: فاز دوم پروژه شتابگر ملی نیز که شامل تشکیل واحدهای تحقیق و توسعه بوده در چهار - پنج حوزه انجام شده است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه ما نمیخواهیم برای تکمیل پروژه قطعهای از خارج بیاوریم گفت: اخیراً با حمایت معاونت علمی و فناوری جهشی در پیشرفت پروژه اتفاق افتاده است اما در حد کارگاه در محل پروژه تاسیس شده است.
به گفته وی، قراردادهایی با برخی کشورهای دیگر دنیا هم داریم که در بحث شتابگر کمک کنند که از مشاوران بینالمللی هستند.
وی با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری قراردادی با اسپانیا و وزارت علوم قراردادی با ایتالیا برای این پروژه منعقد کردهاند، گفت: امیدواریم روزی که این شتابگر راه بیافتد چندین هزار دانشمند بتوانند از آن استفاده کنند.
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی در خصوص اعتبارت این پروژه گفت: البته که اعتبارات این پروژه متفاوت است اما از ابتدا تا پایان پروژه تقریباً ۳۰۰ میلیون دلار هزینه دارد.
وی با اشاره به ویژگی این پروژه گفت: شتابگر ملی کاربردهای متعددی در پزشکی، پرتودرمانی، علم فیزیک، الکترونیک و… دارد که به هرکدام از این کاربردها یک باریکه اختصاص پیدا میکند.
لاریجانی با اشاره به یکی از باریکههای این شتابگر گفت: یکی از باریکههای این پروژه، «شتابگر خطی» است و اولین قرارداد استفاده از آن با دانشگاه تربیت مدرس منعقد شده است.
به گفته وی ما در کشور به هفتاد نمونه شتابگر خطی نیاز داریم.