توضیحات شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص حق‌آبه تالاب‌ها

به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، مدیر کل امور اجتماعی و روابط عمومی شرکت مدیریت منابع آب ایران در واکنش به انتشار گزارش "تصویری نگران کننده از وضعیت تالاب های ایران ؛ مکاتبه بی نتیجه با وزارت نیرو برای دریافت حقابه" توضیحاتی به پایگاه خبری خبرآنی ارسال کرد.

متن این توضیحات بدین شرح است: "بررسی‌های آماری حاکی از آن است که سال جاری خشکسال ترین سال آبی در طی دوره آماری 52 ساله کشور می‌باشد. کاهش نزولات جوی و رواناب ناشی از آن، کاهش شدید حجم ذخایر آب‌های سطحی و زیرزمینی را به دنبال داشته است. لذا دور از انتظار نیست که وضعیت تالاب‌های کشور که عمده آن ها جزء تالاب‌های فصلی و وابسته به نزولات جوی هستند مناسب نباشد. لذا درج این موضوع که " وزارت نیرو از ماه‌های پایانی سال 99 تاکنون به بهانه کم آبی از رها سازی پشت آب سدها و تخصیص به تالاب‌ها خودداری نموده تا اولویت مصرف کنندگان شرب و کشاورزی را تامین کند" بسیار تامل برانگیز و غیر کارشناسی است که در ذیل به دلایل آن اشاره می شود:

الف-  نیاز آب زیست محیطی تالاب‌ها فراتر از جریان آب زیست محیطی رودخانه‌ها است. وزارت نیرو به موجب ماده 4 آیین نامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیر قابل جبران تالاب‌ها مکلف است حقابه تالاب‌ها را با کمیت و کیفیت مناسب و متناسب با شرایط اقلیمی مختلف با توزیع زمانی معین و در اولویت پس از تامین آب شرب تخصیص دهد که در این خصوص نیز بر اساس ماده 2 قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالاب های کشور سازمان حفاظت محیط زیست مکلف است نیاز آبی زیست محیطی تالاب‌ها را بدواً تعیین نماید تا وزارت نیرو ضمن تدوین برنامه مدون نسبت به تخصیص و تامین آب متناسب با شرایط اقلیمی اقدام نماید که در این خصوص تاکنون حقابه 10 پهنه تالابی از مجموع 150 پهنه تالابی کشور تعیین شده است . بدیهی است در این برنامه‌ریزی به ویژه برای تالاب‌های واقع در حوضه‌های آبریز مرکزی و جنوبی کشور، مسائلی چون محدودیت‌ منابع آب، فواصل طولانی مابین سدها و تالاب‌ها، برداشت مستمر آب کشاورزی در طول سال آبی و مسائل اجتماعی متاثر از تواتر خشکسالی‌ها و غیره حائز اهمیت خواهد بود.

ب-   تنها در بالادست 16 پهنه تالابی کشور سد مخزنی داریم. لذا تعمیم خشک شدن تالاب‌های کشور به عملکرد وزارت نیرو در بهره‌برداری از سدها آن هم در کم آب ترین سال آبی ثبت شده طی 52 سال ناشی قضاوت صحیحی نمی‌باشد. کما اینکه در سال‌های پرآبی مشابه سال 98 تقریباً تمامی تالاب‌های کشور حتی تالاب‌های واقع در مناطق کویری احیا و آبگیری شدند.

ج- در سال جاری به علت تنش آبی ناشی از خشکسالی حاکم ، در قالب جلسات کارگروه¬های سازگاری با کم آبی در سطح کشور نسبت به اصلاح و کاهش الگوی مصرف خصوصاً در بخش کشاورزی اقدام شده است. تجربه نشان داده است در این شرایط رهاسازی بیش از ظرفیت مصرف کاهش یافته برای کشاورزی، صرفاً منجر به برداشت بیشتر آب توسط بهره برداران مجاور رودخانه می¬گردد و عملا آبی به تالاب‌های پایین دست نمی¬رسد.

باید بپذیریم که در کشوری زندگی می‌کنیم که در کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته است. لذا رودخانه‌ها و تالاب‌های آن بعنوان شریان¬های حیاتی، مستمراً با تنش‌های ناشی از کاهش بارندگی‌ها و هم چنین اضافه برداشت‌های ناشی از رشد مصارف در کشور مواجه می باشد. لذا برای حفظ تالاب های کشور به عنوان یکی از مهم ترین ذخایر زیست محیطی انتظار می‌رود دستگاه‌های متولی با توجه به اثرات مثبت تالاب‌ها بر معیشت کشاورزان و زندگی مردم ، فرهنگ حفاظت از تالاب‌ها و اولویت دهی به حفاظت از آن‌ها را در بین کشاورزان به عنوان مصرف کنندگان عمده آب در کشور ترویج نمایند تا در سال های خشکسالی با توافق بین مصرف کنندگان نیاز آبی تالاب‌ها به نحو مطلوب تامین گردد."

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.