به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ علیرضا زالی در اختتامیه پویش سپاس از مدافعان و سفیران سلامت که امروز برگزار شد، با بیان اینکه میزان ابتلا در کودکان کمتر است، تظاهرات بالینی متفاوتی دارند و کمتر بدحال می شوند، اظهار داشت: میزان متوسط درگیری کودکان در مجموع جمعیتهای سنی 1.7 تا دو درصد است.
فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران همچنین در ادامه درباره اما و اگرهای ابتلای کودکان به کرونا بیان کرد: کودکان کمتر به کرونا مبتلا میشوند؛ میزان متوسط درگیری کودکان در مجموع جمعیتهای سنی 1.7 تا 2 درصد است، همچنین کمتر از نیم تا دو درصد کودکان در آی سی یو بستری میشوند.
وی با اشاره به اینکه میزان ابتلا در کودکان کمتر است، تظاهرات بالینی متفاوتی دارند و کمتر بدحال میشوند، توضیح داد: بیشترین میزان ابتلا در گروه سنی زیر 18 سال مربوط به پسران 15 تا 17 سال است، اما بیشترین موارد بستری معمولاً در کودکان زیر 10 سال است. مطالعهای که در تهران داشتیم نشان داد که 77 درصد کودکان زیر 10 سال که در بیمارستانهای تهران به علت کرونا بستری شدند، بیماری زمینهای داشتند. کودکان پخش کننده بسیار مهم ویروس هستند. اخیرا در آلمان مطالعهای انجام و مشخص شده سطح آنتی بادی کودکان مورد مطالعه 6 برابر بالاتر از حدمعمول بوده یعنی به بیماری مبتلا شده اند اما ضعیف بوده و در همان فاصله بیماری را منتقل کردهاند.
زالی به بازگشایی مدارس اشاره و تاکید کرد: بازگشایی مدارس باید با نگاه علمی همراه و طراحی پروتکلها به گونه ای باشد که فقط مدرسه را به عنوان یک محیط امن بهداشتی درنظر نگیریم. در تهران حواشی متعددی داریم که اهمیت ایمن سازی و رعایت بهینه پروتکلها در آنجا همچون سرویسهای ایاب و ذهاب، تغذیه و سرویس بهداشتی کمتر از کلاس درس نیست. برای بازگشایی مدارس در تهران باید نیم نگاهی هم به وضعیت تردد درون شهری داشته باشیم، دیروز 922 هزار نفر از متروی تهران استفاده کردهاند که قبل از این دو میلیون بود که اکنون با یک سوم مسافران روبه رو هستیم. آن دو سوم، مربوط به فعالیت های آموزشی است؛ اگر مدارس و دانشگاهها را باز کنیم باید فکری به تکانههای آن در حوزه تردد بین شهری کنیم که مهم است.
وی عنوان کرد: از مسئولان آموزش و پرورش درخواست می کنم حتماً شکل ثابت تر دبیرخانهای برای این پویش در نظر بگیرند تا وجوه جدیدی از این پویش ها شکل بگیرد، همه با هم باید برای تحقق شعار «هر دانشآموز، یک سفیر سلامت» هم قسم شویم. دانشآموزان به علت ظرفیتهای نوآورانه، نگاه منطقی بلندپروازانه و قدرت اجتماعی بالا می توانند در این زمینه موفق ظاهر شده و به صورت مستقیم و غیرمستقیم موجب ارتقای سلامت جمعی ایرانیان شوند. این شعار، یک تاکتیک منطقی، سهل الوصول و عالمانه برای تحقق مفهوم ارتقای سواد سلامت جامعه است.
کرونا یک بحث عالم گیرو فرایند جهانی است
وی با بیان اینکه کرونا یک بحث عالم گیرو فرایند جهانی است و بسیاری از رخدادهای مترتب از کرونا فقط مربوط به کشور ما و کشورهای منطقه ما نیست، تصریح کرد: بانک جهانی اعلام کرده است در دوران کرونا فعالیتهای دانشآموزی و اقتصادی مدارس در دنیا بیش از 10 تریلیون دلار آسیب دیده است. مجامع بین المللی پیشبینی میکنند حتی با اتمام کرونا بیش از 25 میلیون دانشآموز دیگر به مدرسه بازنخواهند گشت. یکی از عوارض کرونا در سالهای آتی، بازماندگان از تحصیل در سطح جهان خواهند بود.
زالی با اشاره به اینکه ماندن در منازل و تغییر سریع شیوه آموزشی موجب شد اشکالات متعدد فیزیکی و روان شناختی به عنوان عوارض کرونا در دانش آموزان نمایان شوند، تصریح کرد: افرادی که به دلیل نوع تغذیه در منازل و تغییر در بی ام آی در سال های آینده مستعد ابتلا به بیماریهای غیر واگیر شوند، کم نیستند. در دوره نوجوانی و کودکی زمینه بروز بسیاری از بیماریهای غیر واگیر شکل میگیرد؛ جنبههای روانشناختی همچون اضطراب، پرخاشگری، سردرگمی و غوطه ور شدن در فضای مجازی به علت عدم تسلط کافی والدین، اختلالات اضطرابی، از هم گسیختگی روانی، افت تحصیلی و از این قبیل آسیبها مطرح است؛ براین اساس باید عوارض روانی کرونا را در دانش آموزان بررسی کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: درحال حاضر مدارس ١٣5 کشور در جهان تعطیل هستند که از این تعداد ١ 5 کشور استراتژیهای مطلوبی در بازگشایی مدارس داشتند که می توان این تجارب جهانی را درنظر داشت. بررسی روشهای آموزشی کشورهایی مانند تایوان، سنگاپور، آلمان و کره جنوبی در این دوران قابل تامل است.
وی با بیان اینکه روزهای انتخابات است و شکل گیری دولت آینده در حال انجام است، گفت: کرونا شرایطی را فراهم میکند که مطالبات فروخفته آموزش و پرورش در این روزها رسانه ای شود و به گوش کاندیداهای محترم ریاست جمهوری رسانده شود؛ شاید کرونا بیش از هر زمان دیگری آسیب های ساختاری، بنیادی و اعتباری آموزش و پرورش در ایران را نمایان و هویدا کرد.
متوسط سرانه دانشآموزی در دنیا 1300 دلار است
زالی با اشاره به اینکه کرونا تلخ بود، اما میتوان درسهای خوبی از آن گرفت، تاکید کرد: ما در در نظام آموزش و پرورش کشور نیازمند یک بازنگری اساسی ساختاری و اعتباری هستیم. متوسط سرانه دانشآموزی در دنیا 1300 دلار است که در ایران به زیر 200 دلار رسیده است؛ مدرسه ما در زمینه آموزش، زیرساخت، تکنولوژی نوین آموزشی، تکنیکهای جدید یادگیری، خلاقیت های جدید، بهینه سازی فضای فیزیکی و بحث های بهداشتی نیازمند اعتبار است که ما از نرم جهانی عقب تر هستیم؛ به عنوان مثال در ترکیه که جمعیت دانش آموزی آن تقریبا معادل ماست، سرانه دانشآموزی 3100 دلار است؛ اگر بخواهیم با این سرانه ها سرمایه گذاری کنیم، آینده ایران و نسل جوان ساخته نمی شود؛ این درد مزمن دوستان ما در آموزش و پرورش است.
فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران ادامه داد: همین الان هم در تهران و هم در سایر استانها با کمبود معلم روبه رو هستیم. یکی از دلایل نگرانی بازگشایی مدارس در تهران همین کمبود نیروی انسانی آموزشی است. در بهترین شرایط 60 درصد کل عائله آموزش و پروش معلم هستند که باید به 75 درصد برسد تا به نرم جهانی نزدیک شویم؛ وقتی از پروتکلهای بهداشتی سخن میگوییم باید یک سری واقعیتهای تلخ قدیمی و مزمن را هم در نظر داشته باشیم. دولت آینده باید نسبت به تامین اعتبارات و رفع کاستیهای آموزش و پرورش فکر جدی کند.
وی با بیان اینکه در سال 1400 و 1401 بالاترین میزان بازنشستگی معلمان را خواهیم داشت و دوسال آینده آموزش و پرورش با بحران کمبود معلم روبه رو خواهد شد، عنوان کرد: بیش از 110 هزار معلم از مجموعه آموزش و پرورش خارج می شوند در شرایطی که با کمبود معلم مواجه هستیم.
از استانداردهای مطلوب جهانی در آموزش و پرورش فاصله داریم
زالی تصریح کرد: کرونا و بازگشایی مدارس، فرصت تاریخی خوبی است که بتوانیم مطالبات مهم را مطرح و از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم؛ در دوران کرونا، نقص مشارکت والدین در فرایند آموزش خود را با جدیت نشان داد. قبل از کرونا معدل بی سوادی مادران ما در کشور حدود 4 و پدران حدود 3 درصد بود. رقم سواد مادران در استان های دیگر مانند سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و آذربایجان غربی، نگران کننده است. در حوزه سواد پدران در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و کرمان هم در وضعیت بحرانی هستیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: وقتی از مشارکت والدین برای بازگشایی مدارس صحبت میکنیم باید به این موضوعات هم توجه کنیم. در حوزه سواد دیجیتال اوضاع خیلی بدتر است که باید فکر آسیب شناسانهای داشت. اکنون در حوزه بازماندگی از تحصیل اگر مجموعه ورودی به مقاطع را درنظر بگیریم در دوره ابتدایی 95 تا 97 درصد به مدرسه می روند. نرخ پوشش تحصیلی در متوسطه اول به 92 درصد و در متوسطه دوم به 80 درصد میرسد.
وی در ادامه با بیان اینکه طرح پایلوت عملیاتی را در منطقه بازار تهران اجرا کردیم که تعداد زیادی کودکان کار بدون ماسک در آنجا مستقر بودند، مطرح کرد: در حالی که قبل از شیوع کرونا این طور نبود و گویا پدیده جدیدی در تهران در حال ظهور است.
زالی بیان کرد: همه این مسائل را باید به عنوان مطالبه از دولت آتی خواست. از استانداردهای مطلوب جهانی در آموزش و پرورش فاصله داریم البته این موضوع به معنی نفی تلاش مسئولان در سالهای گذشته نیست؛ مسئولان ارشد کشور باید از کرونا درس بگیرند.
انتهای پیام/