جلیلی در اولین مناظره انتخاباتی: دولت مانع تولید است/ تحریم‌ها دو برابر شد و دلار چند برابر

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ‌پایگاه خبری خبرآنی، سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره انتخاباتی که با موضوع اقتصادی برگزار شد، در خصوص محرومیت زدایی و برنامه خود برای محرومیت زدایی و تغییر چهره مناطق کم برخودار گفت: برای محرومیت زدایی قبل از اینکه طرح های اقتصادی داشته باشید، باید این نگاه را داشته باشیم که آیا قائل به محرومیت زدایی هستیم یا نه ؟ یکی از مشکلات ما طی سال های گذشته این است که در نگاه اقتصادی، مردم و محرومین در اولویت نبودند. یکی از بحث‌های مهم در اقتصاد این است که اگر صحبت از جمهوری اسلامی و جمهوریت که یادگار بزرگ حضرت امام است می‌کنیم این است که جمهورِ مردم را در اقتصاد نیز مورد توجه قرار دهیم.

وی افزود: موقع رای گیری با هلیکوپتر هم که شده از مردم می‌رویم تا رای بگیریم اما آیا در روستاهای دور افتاده این کار را می کنیم که چیزی که حق مردم در جنبه های اقتصادی هست به آنها برسد؟ اگر این نگاه را نداشته باشید به یکسری کارهای نمایشی روی خواهید آورد که این کارها نیز برای مردم کار نخواهد شد.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

سعید جلیلی خاطرنشان کرد: برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشت اما قبل این‌ها باید باور و اراده داشت. ما برای این کار چندین برنامه اساسی داریم که محرومیت برای مردم به حداقل برسد. یکی از این برنامه ها این است که باید حق مردم را از سهمشان در مصرف انرژی به آنها بدهیم که این کار را در طرحی تحت عنوان "وان" تعریف کردیم که به مردم این حق داده شود. طرح دوم تحت عنوان "سبد غذایی" تعریف شده که طبق آن آحاد مردم باید روزانه 2500 کیلو کالری دریافت کنند؛ اما امروز متاسفانه طبق سیاست‌های موجود به مردم نمی رسد. اگر صحبت از محرومیت زدایی میکنیم فقط صحبت از حقوق اولیه نبست بلکه در بحث تفریح و سلامت مردم نیز هست‌. طرحی در همین خصوص برای سفر و تفریح مردم داریم که طی آن تحکیم خانوادا صورت بگیرد و آخرین طرح نیز طرح سلامت است.

** آقای همتی جزئی از یک رویکرد غلط هستند

سعید جلیلی در بخش دوم سخنان خود اظهار داشت: سوالی که شاید برای مردم پیش بیاید این است که مسائل اقتصادی که پاسخ هایشان مشخص هست پس چرا انجام نمی شوند؟ برخی دوستان هم می گویند ما پاسخ ها را خیلی بلدیم حتی بهتر از دیگران اما سوال این است که چرا این ها انجام نشده به نطر من در این جلسه برخی موضوعات خود را نشان که چرا دنبال نمی‌شوند.

وی افزود: آقای همتی فرمودند FATF چرا انجام نشد، اگر شما مساله را اقتصاد کشور این بدانید همین می شود. شما در FATF برنامه اقدام و 41 بند بستی و 39 بند را اجرا کردی و فقط 16 بند را پذیرفته کشورهای دیگر هنوز همینقدر هم انجام ندادند بعد شما می گویید تمام مشکلات کشور را در گرو انجام ندادن FATF است و می گویید نمی‌توانم. من می گویم حتما نمی‌توانید.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

جلیلی خاطرنشان کرد: بحث من این است که عدم فهم یک مساله نمی تواند به شما کمک کند. شما در رویکرد اشتباه دارید این رویکرد چیست؟ البته من معتقدم آقای همتی جزئی از این رویکرد غلط است. این رویکرد این است که می خواهد عوض کار واقعی کشور را با نمایش اداره کند اما کشور با نمایش اداره نمی شود.

وی ادامه داد: از ایشان می پرسید ابر بدهکاران بانکی چه شد شروع می کند صحبت‌های این فرمی می‌کند. مرد اقتصادی ما باید در میدان اقتصاد باشد تا در رسانه. اواخر سال 91 هفتاد هزار میلیارد معوقه بانکی بود. من مدیران عامل بانک ها را دعوت کردم؛ آقای همتی هم مدیر عامل بانک سینا بودند و تشریف داشتند. همه مسئولین قضایی و امنیتی را نیز دعوت کردیم. گفتیم چه باید کرد تا معوقات را پس گرفت؟ به آقایان گفتیم بگویید تا کمکتان کنیم.

این کاندیدای انتخابات گفت: سال 92 هم باز این را مطرح کردیم. بعد در این هشت سال اینگونه شد که خودتان می گویید 90 هزار میلیارد معوقه بانکی فقط دست 11 نفر است و می گویند تازه از قبل بوده؛ دیگر بدتر پس شما چه کاره اید؟ ما هشت سال سایه به سایه مسائل را دنبال کردیم کشور توانمندی‌های بالا، ظرفیت های خوب و جوانان و نخبگان متخصص دارد و نه تنها کشور اداره می شود بلکه می‌تواند در چهار سال آینده جهش پیدا کند.

وی افزود: دوستان صراحتا می گویند نمی شود. نه، شما نمی‌توانید. البته مناظره برای همین است. خب شما می گویید نمی شود، ما می گوییم می شود. همچنان که سال 94 موقع توافق برجام من گفتم طبق این اسناد نمی شود، در روزنامه زدند که جلیلی می گوید نمی شود. حالا مردم ببنید شد یا نشد.

 ** چرا صادرات ما به 28 کشور اروپایی نصف صادرات به افعانستان است؟

سعید جلیلی در بخش سوم سخنان خود گفت: دنبال بهانه نگردیم. باید دو سه موضوع اصلی را مبنا قرار دهید. گفته می شود ارزش پول ملی چه وقت ایجاد می شود؟ وقتی که شما بتوانید جهش تولید و جهش صادرات داشته باشید و همچنین تعاملات سازنده با جهان داشته باشید و معطل دو سه کشور نشوید. یکی از سوالات ما در خصوص تبادل خارجی این است که چرا صادرات ما به 28 کشور اتحادیه اروپا نصف صادرات به افعانستان است؟

وی افزود: اینکه کشور به تولید ثروت نیاز دارد یعنی باید برای ارزاوری برنامه جدی داشته باشید. وقتی که شما برای تمام دستگاه‌های ماموریت تعریف کنید که برای ارزآوری باید این هدف را محقق کنند، به معنی این نیست که اگر وزارت نفت، نفت نفروخت بانک مرکزی بگوید من ندارم و باقی دستگاه ها هم تعطیل شوند و بعد هم بگویند هر وقت FATF تصویب شد ما کار می‌کنیم.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

جلیلی گفت: وزارت کشاورزی، صعنت، اموزش عالی و امور خارجه همه باید کار کنند که شما بتوانید ارزآوری داشته باشید. ما برای این مورد کار تعریف کردیم که چگونه همه دستگاه‌ها در چهار بخش معدن، کشاورزی، نفت و گاز و برق می‌توانند درآمد ارزی کشور را جهش دهند. ما فکر می‌کنیم اگر ظرفیت‌های کشور بسیج شوند شما 2 برابر درامد نفتی کشور حتی در زمانی که تحریم نیست می توانید از این بخش ها درامد داشته باشید.

وی عنوان کرد: شما اگر این برنامه را دارید باید بتوانید برای دستگاه ها ماموریت تعریف کنید و در راستای ان شغل ایجاد کنید. ما بررسی کردیم در بخش پتروپالایشگاه وپتروشیمی، نفت و گاز و بهینه سازی مصرف انرژی چه میزان می توان در زمینه اشتغال جهش ایجاد کرد. همچنین در بخش کشاورزی، شیلات، تولیدات زراعی و باغی و در بحث تولیدات دامی در هر کدام این ها می‌توانید برای جهش برنامه داشته باشید.

**  ما برای دو بحث اصلی اشتغال و ارزآوری، فرصتی به اسم معدن داریم

سعید جلیلی در خصوص بهره گیری از ظرفیت بالقوه معادن کشور گفت: ما در کشور فرصت های بسیار ارزشمندی داریم که هر کدام آنها می توانند پیشران اقتصاد کشور باشند. کشور ما فرصت های خوبی در کشاورزی، شیلات، معدن، صنعت و موضوعات مختلف دارد که مثل واگن های یک قطار هستند اما هر کدام قابلیت این را دارند که پیشران و لوکوموتیوی باشند که بقیه را راه بیندازند.

وی ادامه داد: دولت باید بتواند برنامه ای داشته باشد که با هرکدام آنها به تنهایی بتواند کشور را اداره کند. یکی از آنها بخش معدن است و ما در کارگروه معدن دولت سایه با جوانان متخصص و با انگیزه جلساتی در این خصوص داشتیم و طی بررسی های انجام شده مشخص شد که از طریق معدن به عنوان یکی از بخش هایی که می‌تواند پیشران و مزیت نسبی کشور ما باشد میتوان با اکتشفاف و استخراج که مهمتر از اینها یعنی ارزش افزوده در داخل کشور باشد؛ نه اینکه فقط شما خام فروشی معدن داشته باشید.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

جلیلی گفت: یکی از مشکلات اساسی امروز کشور این است که مواد معدنی ما خام فروشی می‌شود. به هر میزان برنامه که برای ارزش افزدوه بیشتر داشته باشید هم ارزآوری بیشتر خواهد شد هم اشتغال زایی. ما برای دو بحث اصلی اشتعال و ارزآوری، فرصتی به اسم معدن داریم که با آن می توانیم موتور اقتصاد کشور را راه بیاندازیم و با بخش معدن نیز می توان بخش اساسی از هزینه های کشور را تامین کرد.

 

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری عنوان کرد: همچنین در خصوص صحبت برخی دوستان بگویم که می شود همه این کار را انجام داد و اینکه بگیویم نمی توانیم یعنی عده ای نتوانستنِ خودشان را به کشور تسری می دهند. اگر ما می‌گوییم در چهار سال آینده فقط کشور را نباید اداره کرد بلکه باید جهش داد، یک لازمه آن این است که در بخش معدن می توانیم جهش پیدا کنیم نه اینکه بگوییم فقط مشکل دو معدن کار را حل کنیم. باید برای بخش معدن برنامه داشته باشیم و ظرفیت هایش را شناسایی کنیم و موانع ان را برطرف کنیم. ما با بیشتر از 24 صنف جلسه داشتیم که در مورد آن توضیح خواهم داد.

** دولت مانع تولید است

سعید جلیلی در خصوص شهرک‌های صنعتی و برنامه‌های خود در خصوص بازگشت واحدها به عرصه تولید و محل مالی پیش بینی شده گفت: من در 8 گذشته از بسیاری از شهرکت های صنعتی بازدید داشتم و جلسات متعدد و مفصلی را با 24 صنف داشتیم و طی این جلسات 16 مساله مشترک مطرح شده و تقریبا همه روی آنها اذعان داشتند که مانع تولید هستند.

وی ادامه داد: یکی از عواملی که باعث شد شهرک ها نتوانند کار کنند بحث تامین مالی است و سوال اصلی این است که اگر الان روزانه دو هزار میلیارد تومان خلق پول می‌کنیم حال به هر دلیلی که جای بحث دارد؛ چگونه کسانی که در کار تولید هستند مهمترین مشکلشان تامین مالی است؟ پس این دو هزار میلیارد تومان خلق پول کجا می‌رود و به دست چه کسی می رسد؟ اینها سوالات اصلی است و باید روی آنها کار شود.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

جلیلی خاطرنشان کرد: اگر شما می‌خواهید به تولید بها دهید و مشکل عده‌ای تامین مالی است، باید حلش کنیم. برای کسانی که قصد صادرات دارند، عدم ثبات در مقررات تجاری وجود دارد‌. در بخشنامه‌هایی که از سال 97 تا 99 در زمینه های مختلف مثل فولاد، کاشی و سرامیک، شیشه، سیمان و پتروشیمی صادر شد چه میزان بخشنامه‌های متعدد و متعارض وجود دارد؟ خب حتما اینها به تولید ضربه می‌زند‌.نکته مهم بعدی این است که اگر شما می‌خواهی بخشنامه صادر کنید، لااقل حرفشان را بشنوید تا آن کار بهتر صورت بگیرد. نکته بعدی، سازمان ها و دستگاه های دولتی است. ماشین دولت برای این است که اگر شهرک صنعتی شما این را می بیند خوشحال شود که آن را رو به جلو می‌برند اما هر کدام از دستگاه ها می‌گویند ما باید ده ها مجوز از بخش های مختلف بگیریم. در همین شهرک صنعتی عباس آباد ما دیدیم که می‌گویند همه ‌کارها را کردیم اما یکدفعه محیط زیست به من مجوز نمی دهد. شما باید این مسائل را ساماندهی کنید و از ظرفیت دولت الکترونیک برای این کار استفاده کنید.

** تحریم‌ها دوبرابر شد؛ دلار چندبرابر

جلیلی بیان کرد: موضوعات اقتصادی مطرح شد اما موضوع اصلی این جلسه نقش و هنر رئیس جمهور است و اینکه کسی که می‌خواهد در این جایگاه قرار بگیرد و چگونه این بحث ها را می خواهد به نتیجه برساند؟ این موضوع بسیار مهمی است اگر کسی که در این جایگاه قرار می‌گیرد برنامه هایی را داشته باشد و در بخش های مختلف نکاتی را بگوید.

وی ادامه داد: سوال این است که با چه تضمینی این ها به نتیجه می رسد‌؟ اولین سوال در برنامه ها باید این باشد جدا از اینکه می گویند چه می‌کنند باید بگویند این کاری که می‌کنند و چه نتیجه ای خوهد داشت تا قابل ارزیابی باشد. هشت سال پیش در همینجا حرف هایی زده شد اما کدامش انجام شد؟ تحریم‌ها دوبرابر شد دلار چندبرابرشد. بحث من این است اگر در خصوص معدن از من سوال پرسیدید من می گویم در این عرص اشتغال ایجاد خواهد شد. در مساله اشتغال مثلا سال اول 100 هزار، سال دوم 126 هزار و سال چهارم 253 هزار شغل ایجاد خواهد شد این مساله قابل ارزیابی است. من همینجا از صدا و سیما تشکر می‌کنم اما اگر آنچه اینجا فرصت نشود که بیان کنم در تلوبیون توضیح خواهم داد و حتی آمادگی مناظره و مباحثه با دوستان را نیز در این خصوص داریم.

سعید جلیلی خاطرنشان کرد: ما باید از رئیس جمهوری صحبت ‌کنیم که بتواند این کارها را با اقتدار انجام دهد. منظور از اقتدار هم زدن چند حرف تند نیست؛ یعنی بتواند به موقع تصمیم بگیرد و تصمیمش به درستی عملی و اجرایی شود. اینجا مشکلی که وجود دارد این است که برخی از مشکلات فقط ساختاری نیست بلکه در فرهنگ سیاسی کشور هست. رئیس جمهور باید این توانمندی را داشته باشد و این مساله مربوط به این جناح آن جناح یا ان قوه و ان قوه نیست ممکن این فراتر باشد این مساله باید برطرف شود.

سعید جلیلی , انتخابات ریاست جمهوری 1400 ,

وی با طرح این سوال که ما چگونه می‌خواهیم این فرهنگ سیاسی غلط حاکم و مناسبات غلطی که شکل گرفته را کنار بگذاریم؟ بیان داشت: اگر می گوییم کاری به نتیجه برسد کار با نمایش که به نتیحه نمی‌رسد کار واقعی می‌خواهد. شهید حاج قاسم سلیمانی می‌گفت اگر شما آب را رها کنی این همینجور پای درخت نمی‌رسد باید دنبال آن بروی و مواظب باشی که راهش را کج نکند. اگر شما ماشین دولت را می خواهید این نیست که فقط بگویید بخشنامه ای را صادر می‌کنم و می روم. من به عنوان کسی که از کارشناس، معاون، رییس اداره، مدیر کل و معاون وزیر از پایین به بالا امدم دیده ام که کسی که وارد سیستم کشور می شود می تواند از مسیر خودش خارج شود. مهم این است که کار به نتیجه لازم برسد و بتواند از ماشین دولت به بهترین شکل استفاده کرد. اینجانب که از فضای مجازی و فوق هوشمند کردن دولت حرف میزنم یعنی باید به خوبی از انها استفاده کنیم. یکی از موانع این مسیر متاسفانه تعارفات سیاسی جناحی سازمانی است و اینهاست که مانع کار می‌شود.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.