به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، "من آمدهام که روحانی آخرین رییس جمهور ایران نباشد" این جمله معروف عبدالناصر همتی نامزد ریاست جمهوری است که در روزهای اخیر در گفتوگوی کلاب هاوسیاش در کنایه به رد صلاحیت ها و به زعم خودش فضای غیررقابتی انتخابات اعلام کرد.
اما نکته مهمی که در این جمله وجود دارد و باید از آقای همتی سوال کرد، اینکه، «چرا فکر نمی کنید اگر فرضاً رئیس جمهور شوید و این بار به جای بانک مرکزی، سکان اجرایی کل کشور را بر عهده بگیرید و بخواهید همان سیاست هایی که در بانک مرکزی اجرا کردید و حاصلش امروز در حوزه تورم، نقدینگی، بورس و بقیه اقتصاد شد آنچه نباید می شد، را ادامه دهید، آیا بعد از 4 سال ایرانی باقی می ماند که رئیس جمهور بخواهد؟ اگر مردم ایران به شما رای ندادند بدانید که نمی خواستند همتی آخرین رئیس جمهور ایران باشد.»
مرور کارنامه 3 ساله همتی در بانک مرکزی نشان میدهد که باوجود عملکرد ضعیف، همتی همچنان مدعی است که عملکردش در بانک مرکزی بسیار خوب بوده و اگر او نبود فروپاشی اقتصاد را داشتیم.
این ادعا درحالی در روزهای اخیر به دفعات از سوی همتی مطرح می شود که فقط در حوزه نقدینگی، تورم، پایه پولی، نرخ ارز و ... در 3 سال اخیر شاهد رشد نجومی و رکوردهای تاریخی بوده ایم. بماند که بانک مرکزی دوران همتی چه نقشی در سقوط تاریخی بورس داشت و ... !
عبدالناصر همتی 5 مرداد 97 سکان بانک مرکزی را از ولی اله سیف تحویل گرفت و دوره مدیریت او 9 خرداد 1400 رسماً با حکم دولت تمام شد؛ کارنامه او را اگر بر اساس مهمترین وظایف قانونی بانک مرکزی بسنجیم، قضاوت آسانتر می شود.
ثبات مهمترین وظیفه بانک مرکزی در کوتاه مدت است در ثبات قیمت های داخلی، نرخ تورم در سال 97 تا 99 به ترتیب 31.2 و 41.2 و 36.4 ( سال 99 طبق گزارش مرکز آمار) با میانگین 36 درصد است که از میانگین بلند مدت آن بسیار بیشتر است. البته نرخ تورم طبق برآورد مرکز آمار در اردیبهشت ماه 1400 از 41 درصد هم عبور کرده و برخی نمایندگان مجلس معتقدند تورم محاسباتی در بانک مرکزی در فروردین ماه امسال بیش از 50 درصد شده است.
با استناد به آمارهای رسمی، کارشناسان اقتصادی معتقدند که همتی نه تنها رکورددار نرخ تورم در 63 سال اخیر بلکه رکورددار بزرگترین جهش نرخ ارز در 40 سال اخیر است.
در ثبات قیمت های خارجی، قیمت ارز از 8600 تومان در 5 مرداد 97 به 24600 تومان در 8 خرداد 1400 رسید؛ البته در دوران مدیریت همتی بر بانک مرکزی دلار رکورد 32 هزار تومان را هم ثبت کرده است؛ بنابراین بازار ارز هم از نظر میزان رشد و هم انحراف معیار ارقام بالایی را در بازه زمانی ریاست کلی همتی تجربه کرد.
مقایسه عملکرد همتی با روسای قبلی بانک مرکزی نیز نشان میدهد تنها در سال1399 نرخ ارز با جهش 114 درصدی از 14هزار و 903 تومان در انتهای سال1398 به 31هزار و 856تومان تا انتهای مهرماه1397 رسیده که این رشد، بالاترین نرخ رشد سالانه نرخ ارز طی 40 سال اخیر بوده است.
از سال1357 تا خرداد 1400 بالاترین جهش سالانه نرخ ارز در سالهای 1361، 1373، 1374، 1390، 1391، 1397 و 1399 رخ داده است. جهش نرخ ارز در سال1361 حدود 46درصد، جهش سالهای 1373 و 1374 حدود 46 و 53درصد، جهش سالهای 1390 و 1391 حدود 73 و 68درصد، جهش سال1397 حدود 87درصد و جهش سال1399 (تا مهرماه) حدود 114درصد بوده است. بر این اساس مابقی نوسانات نرخ ارز حتی در دوره جنگ تحمیلی نیز کمتر از دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی بوده است.
اما در رشد اقتصادی به عنوان هدف بلند مدت بانک مرکزی، رشد منفی 5.4 و منفی 6.5 در سالهای 97 و 98و مثبت 3.2 در نیمه نخست سال 99 میانگین رشد را در دوره او به عدد منفی 3 درصد نزدیک می کند که آمار جالبی نیست.
در سایر متغیرهای مهم پولی، نقدینگی از 1602 هزار میلیارد در ابتدای دوره همتی به 3130 هزار میلیارد در آذر 99 رسید و در حال حاضر بیش از 3500 هزار میلیارد تومان است یعنی بیش از 118 درصد رشد در کمتر از 3 سال! در واقع نصف نقدینگی موجود در تاریخ اقتصاد ایران حاصل دسترنج رئیسکل بانک مرکزی است.
در حوزه پایه پولی هم 220 هزار میلیارد تومان ابتدای دوره همتی تا پایان آذر 99 به 407 هزار میلیارد رسیده که تقریباً 46 درصد آن در دوره مدیریت رئیسکل فعلی بانک مرکزی بوده است.
با وجود کارنامه ناموفق همتی در بانک مرکزی اما او که اتفاقا یکی از بانیان وضع موجود است در رقابت های انتخاباتی بارها مدعی شده که نه تنها از بانیان وضع موجود نیست بلکه از عوامل تغییر وضع موجود است! آنهم با وجود عیان بودن کارنامهاش در بانک مرکزی که اتفاقاً حوزه تخصصیاش است و حداقل انتظار می رفت مانع رشد افسارگسیخته نقدینگی و تورم و ... شود.
جالب اما پاسخ همتی به چنین عملکردی است؛ رئیس کل سابق بانک مرکزی که اینروزها در تلاش برای اثبات خودش به مردم است تا شانسی در انتخابات ریاست جمهوری داشته باشد، باوجود رشد 114 درصدی نرخ ارز، 118 درصدی نقدینگی، تورم بالای 40 درصدی و سهم مستقیم در ریزش بورس و ضرر 80 درصدی سهامدارن مدعی شده اگر او نبود فروپاشی اقتصاد رخ می داد و این همتی بوده که جلوی فروپاشی را گرفته است.
باتوجه به تکرار این مواضع در روزهای اخیر توسط همتی، خبرنگار خبرآنی در کلاب هاوس به همتی گفت: آیا اگر دولت را بهدست بگیرید باز هم بهجای ارائه کارنامه روشن خودتان، مدام در مواجهه با بدتر شدن اوضاع خواهید گفت «اگر من نبودم اوضاع از این هم بدتر میشد»؟!!".
همتی در پاسخ گفت: "این عیب همتی نیست، عیب ساختاری اقتصاد کشور است؛ نقدینگی در این سه سال از 27 درصد، 40 درصد شده است؛ میپذیرم! ولی اگر همتی نبود این رشد 70ـ80 درصد میشد نه 40 درصد! همتی توانست کنترل کند، همتی کنار کرونا تحریم هم داشت. درآمد 45میلیاردی بانک مرکزی، 5 میلیارد دلار شد. از رئیسکل بانک مرکزی انتظار دارید معجزه کند؟ البته از معجزه هم بالاتر نیاز است. رئیسکل بانک مرکزی اجازه داد فروپاشی اتفاق بیفتد؟."
ولی موضوع مهم در شرایط فعلی این است که اگر شانس با همتی بود و او رئیس جمهور شد، با توجه به ادامه وضعیت فعلی و تحریم و ... چهار سال دیگر چیزی از اقتصاد و کشور باقی می ماند که او باز بگوید اگر نبود فروپاشی بود و ..؟!
آنهم درحالی که آقای همتی معتقد است بیش از 50 درصد مشکلات فعلی به دلیل تحریم هاست، بنابراین اگر فرض بگیریم که روال امریکا در لغو تحریم ها مشابه 8 سال دولت روحانی باشد و فقط تیم ایرانی را سرگرم مذاکرات کند و در نهایت عایدیمان از این مذاکرات و توافقها "تقریباً یا دقیقاً هیچ" باشد، در آن زمان اوضاع مردم و اقتصاد چگونه خواهد شد؟ چه کسی مسئول تباه شدن 4 سال دیگر از عمر این مردم خواهد بود؟
با این وجود البته همتی مدعی شده که آمده تا روحانی آخرین رئیس جمهور ایران نباشد، حال آنکه نگرانی اصلی اینجاست که اگر فرضاً وی رئیس جمهور شود و این بار به جای بانک مرکزی، سکان اجرایی کل کشور را بر عهده بگیرد و بخواهد همان سیاست هایی که در بانک مرکزی اجرا کرد و حاصلش امروز در حوزه تورم، نقدینگی، بورس و بقیه اقتصاد شد آنچه نباید می شد، را ادامه دهد، آیا بعد از 4 سال ایرانی باقی می ماند که رئیس جمهور بخواهد؟
آقای همتی، اگر مردم ایران به شما رای ندادند بدانید که نمی خواستند همتی آخرین رئیس جمهور ایران باشد.
انتهای پیام/