به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم بهرهبرداری رسمی از سه طرح پتروشیمی که با دستور رئیس جمهوری و بهصورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، با بیان این مطلب اظهار داشت: استفاده از فاینانس، منابع مالی و سرمایهگذاری خارجی به آن معنا نیست که به مسائل داخلی توجه نمیکنیم بلکه به آن معناست که افزون بر منابع داخلی از منابع خارجی هم استفاده کنیم.
وی افزود: در صنعت نفت حرکتی شروع شده و امیدواریم ادامه پیدا کند و آن این است که عمده سرمایهگذاریها متکی بر استفاده از ظرفیتهای داخلی است؛ یعنی زنجیرهای از اشتغال در صنایع ساخت تجهیزات، خدمات و راهاندازی بهوجود آمده و صدها کارخانه و کارگر فعال شدهاند.
وزیر نفت با بیان اینکه با افتتاح سه طرح امروز پتروشیمی، به قولی که درباره بهرهبرداری از 17 طرح پتروشیمی دادیم عمل کردیم، تصریح کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم 32 طرح پتروشیمی با ظرفیت 34 میلیون تن به بهرهبرداری رسیده است و ظرفیت پتروشیمی از 56 میلیون تن به بیش از 90 میلیون تن رسیده است. در طول یکسال اخیر ظرفیت پتروشیمی 38 درصد رشد داشته است که بیسابقهترین رشد در تاریخ صنعت پتروشیمی در طول یکسال به شمار میرود.
زنگنه ارزش طرحهای پتروشیمی که تاکنون به بهرهبرداری رسیده است را 17 میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: مجموع سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی در هشت سال گذشته بیش از 25 میلیارد دلار بوده که بخشی از آن افتتاح شده و بخشی دیگر از طرحهای جهش دوم امسال یا اوایل سال آینده افتتاح میشود.
وی به طرح پتروشیمی مسجدسلیمان بهعنوان یکی از طرحهایی که امروز به بهرهبرداری میرسد اشاره کرد و افزود: بسیار خوشحالم در مسجدسلیمان طرحی با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 760 هزار تن اوره و آمونیاک با سرمایهگذاری 850 میلیون دلار افتتاح میشود. صندوق بازنشستگی کشوری در این طرح سرمایهگذاری کرده است.
وزیر نفت تصریح کرد: ما همچنین اجازه و موافقت ایجاد یک پتروپالایش در این منطقه را متکی بر گازهای همراه نفت دادهایم و امیدواریم این طرح هم اجرا شود تا در این منطقه که محل تولد صنعت نفت ایران است سرمایهگذاری بیشتری انجام شود.
زنگنه ادامه داد: متانول پتروشیمی سبلان دیگر طرحی است که امروز به بهرهبرداری رسمی می رسد. سرمایهگذاری 406 میلیون دلاری این طرح از سوی گروه انرژی سپهر و هلدینگ پتروفرهنگ انجام شده است و ظرفیت آن یک میلیون و 650 میلیون تن متانول در سال است. محصولات این پتروشیمی به میزان سالانه 410 میلیون تن صادراتی است.
وی تصریح کرد: با بهرهبرداری از این طرح، ظرفیت تولید متانول کشور به 14 میلیون تن در سال میرسد که با برنامه ریزیهای انجام شده 5 میلیون تن از این میزان وارد زنجیره تولید پروپیلن و طرحهای پاییندستی میشود تا هم نیاز داخل تامین و هم بازار خارجی متانول متعادل شود.
وزیر نفت از طرح پنتان و هگزان پتروشیمی اکسیر حلال بهعنوان آخرین طرحی که امروز به بهرهبرداری میرسد نام برد و توضیح داد: 48 میلیون دلار در این طرح سرمایهگذاری شده است و ظرفیت تولید سالانه آن نیز 50 هزار تن است.
زنگنه با بیان اینکه با افتتاح این طرحها 10 طرح از بسته جهش دوم باقی میماند که تا پایان 1400 و اوایل 1401 به نتیجه میرسد، اظهار کرد: با افتتاح این طرحها، تولید پتروشیمی به 100 میلیون تن در سال که هدف برنامه است، میرسد.
وی افزود: 40 طرح جهش سوم پتروشیمی نیز فعال است که با بهرهبرداری از آنها تولید محصولات پتروشیمی به 133 میلیون تن در سال به ارزش 37 میلیارد دلار بر مبنای قیمتهای پایه سال 95 خواهد رسید. میانگین پیشرفت این طرحها حدود 30 درصد است.
وزیر نفت از آغاز عملیات مگاپروژههای خوراک ترکیبی در هفتههای آتی خبر داد و توضیح داد: مگاپروژه هرمز با ظرفیت 5.8 میلیون تن و نفت و گاز آریا با ظرفیت 4.8 میلیون تن از جمله آنها هستند که قرار است محصولات جدید تولید کنند. این طرحها که به طرحهای جهش سوم اضافه شده، قرار است تا سال 1406 به بهره برداری برسند.
زنگنه ادامه داد: قرار است مجموعهای از طرحهای جمع آوری گازهای همراه نفت، توسعه میدانهای گازی، پالایشگاه گاز، پتروشیمی و پاییندستی نیز در غرب کشور با مجموع سرمایهگذاری 2.5 میلیارد دلار در خردادماه آغاز شود که معتقدم تحولی در غرب کشور ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه ما برای ریلگذاری مناسب در توسعه صنعت پتروشیمی چارچوب کلی طرحهای برنامه هفتم توسعه را نیز تدوین کردیم، تصریح کرد: در این چارچوب بر راهبرد توسعه و تکمیل زنجیره ارزش و تنوعبخشی محصولات و ایجاد ارزش افزوده در چهار زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن و بنزن تاکید شده است.
به گفته وزیر نفت، با بهرهبرداری از این طرحها 20 محصول جدید به محصولات صنعت پتروشیمی افزوده میشود.
زنگنه ادامه داد: بسیار خوشحالم همکارانمان در مجموعه صنعت پتروشیمی به تعهدی که به مردم و شما (رئیس جمهوری) دادند عمل کردند. نقش دولت در این طرحها تخصیص خوراک و حمایت از شرکتها بود و سرمایهگذاری از سوی خودشان تامین شده است.
وی در پایان از همه دست اندرکاران صنعت پتروشیمی که نقش مهمی در تامین ارز کشور در این سالهای تحریم ایفا کردند قدردانی کرد و گفت: اگر بتوانیم آنگونه که حق مردم و صنعت پتروشیمی است عمل کنیم خیلی سریعتر میتوانیم رشد، توسعه و اشتغال ایجاد کنیم.
انتهای پیام/