فرشید پورحاجت در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی در خصوص اظهارات احمد خرم رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور مبنی بر اعلام قیمت غیرواقعی ساخت مسکن، ابلاغ تعرفههای نظام مهندسی و ... اظهار کرد: سخنان مهندس خرم رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور از چند جنبه قابل بررسی است؛ یکی تعرفههای مهندسی و استناد به مبحث دوم مقررات ملی ساختمان است. به نظر میرسد در این ماجرا اشتباهی صورت گرفته، چراکه بر اساس قانون مبانی قیمت خدمات نظام مهندسی را فقط شخص وزیر راه و شهرسازی میتواند ابلاغ کند و لاغیر.
وی ادامه داد: به ابلاغ تعرفه خدمات نظام مهندسی توسط رئیس سازمان نظام مهندسی ایراد اساسی وارد است که این مسئله به عدم اجرای وظایف وزارت راه و شهرسازی برمیگردد.
وی با تاکید بر اینکه این اقدام مهندس خُرم تعارض منافع است، افزود: مسئول یک سازمان راسا نمیتواند نرخ خدمات مهندسی را ابلاغ کند و سازمانهای نظارتی باید به این موضوع ورود کنند.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان اضافه کرد: مسئله بعدی اینکه چنانچه سازمان نظام مهندسی ساختمان و شخص رئیس واقعا متولی این کار است، چرا قیمتهای غیرواقعی را ابلاغ میکند. قیمت تمام شده مسکن اعلامی از سوی رئیس سازمان نظام مهندسی پایینتر از ارقام واقعی است، ارائه این اطلاعات اشتباه قاعده درستی نیست.
پورحاجت در ادامه با اشاره به اظهارات خرم درباره عمر 25 ساله ساختمانها در کشور، گفت: طی 25 سال گذشته سازمان نظام مهندسی ساختمان بهعنوان متولی حوزه خدمات مهندسی جایگاه ویژهای داشته و در این مدت تمام ساختمانهای احداث شده در کشور تماما با استاندارد و مقرات ملی ساختمان ساخته شده است.
وی با بیان اینکه اگر قصوری در این زمینه هم باشد، قصور سازمان نظام مهندسی بوده که رئیس این سازمان باید پاسخگوی آن باشد، افزود: به واسطه مبانی و برنامهریزی غلط در کمیسیون ماده ماده 5 و به تبع آن شهرفروشی شهرداریها عمر ساختمانها کاهش یافته نه اینکه از استقامت و پایداری لازم برخوردار نیست.
وی با اشاره به سخنان اخیر رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان مبنی بر تخریب 500 هزار واحد مسکونی در تهران با وقوع زلزله 6.5 ریشتری، افزود: بیان چنین نظرات شخصی و تلفات 1.5 میلیون نفر به دلیل وقوع زلزله در تهران از سوی رئیس سازمانی که خودش متولی بر نظارت مقررات ملی ساختمان است، تأسفبار است.نباید با این قبیل سخنان دل مردم را خالی کنیم. واقعیت آن است که بستههای رنگارنگ خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی که کارایی لازم را در صنعت ساختمان ندارد.
کارشناس مسکن با تاکید بر این سازمان نظام مهندسی ساختمان باید پوست اندازی جدیدی داشته باشد، اظهار کرد: با شرایط کنونی کشور و رانت و انحصاری که خدمات مهندسی کشور روی میدهد، یکی از معضلات اساسی بر ساخت و سازها تاثیر منفی همین مسئله است که باید برای آن چاره اندیشی شود.
*انحصار در بستههای نظام مهندسی
پورحاجت بیان کرد: مشکل صنعت ساختمان تجویز بستههای رنگارنگ مهندسی توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان است، بعد این سازمان اعلام میکند کیفیت ساختمانها پایین است. این فرار رو به جلو سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور است.
وی با بیان اینکه قانون نظام مهندسی ساختمان یک قانون کاملا مترقی بوده که 25 سال قبل تصویب شده است، تصریح کرد: سوء برداشتها، مداخلات و انحصار در بستههای خدمات مهندسی رشد و توسعه صنعت ساختمان را گرفته است. به نظر میرسد سازمان نظام مهندسی ساختمان نیازمند یک تغییر نگرش است.
وی در ادامه به مثالی در اینباره اشاره و اضافه کرد: انحصار کانون وکلا توسط نمایندگان محترم مجلس و قوه قضاییه شکسته شد. اما انحصار در صنعت ساختمان ایران ساری و جاری است. سالانه میلیاردها تومان از حوزه مقررات ملی ساختمان و آزمونهای ورود به حرفه مهندسی برای وزارت راه و شهرسازی درآمدزایی به دنبال دارد، اما این آزمونها به گلوگاههایی برای ورود مهندسان به حرفه مهندسی وارد شده که تبعات فراوانی را به دنبال داشته است. با ضرس قاطع میگویم 50 درصد افرادی که امروز مدرک مهندسی دارند اگر مجددا آزمون بدهند سربلند خارج نمیشوند. سختگیری هم برای انحصار طلبی بوده که شرایط را سخت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه وزارت راه و شهرسازی و شورای مرکزی نظام مهندسی کشور باید جا را برای ورود جوانان را به عرصه خدمات مهندسی باز کنند، یادآور شد: آزمون سال گذشته ورود به حرفه مهندسی ایرادات فراوان و اشتباهات فاحشی داشت. این مسئله باعث اعتراض داوطلبان شد که در نهایت متولیان برگزاری آزمون به این نتیجه رسیدند درصد قبولیها را با دستکاری افزایش دهند. وقتی متولی آزمونی را برگزار میکند که دارای اشتباهات فاحش است تایید میکند کسانیکه نمره قبولی گرفتهاند امروز نمیتوانند قبول شوند.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان با بیان اینکه انحصار در آزمونهای ورود به حرفه مهندسی برای شرکتهایی است که در این حوزه آموزش میدهند، اظهار کرد: انحصاری که دفتر مقررات ملی ساختمان باعث و بانی آن است هزینههای زیادی را برای جامعه و جوانان کشور داشته است.
پورحاجت گفت: به جای اینکه سه سال جوانان را پشت دروازه آزمون ورود به حرفه مهندسی معطل نگه داریم، باید از ظرفیت وزارت علوم و دانشگاهها استفاده کنیم و پس از آن مهندسان جوان تجربه کافی را در کارگاهها بهعنوان کارورز کسب کنند. نباید آزمونها را آنقدر سخت کنیم کسی نتواند قبول شود و فقط از مردم پول بگیریم.
انتهای پیام/