به گزارش خبرنگار خبرآنی، محمدجواد آذری جهرمی امروز سه شنبه در مراسم آنلاین افتتاح رسمی دامنه اینترنتی «نقطه ایران» توسط پژوهشگاه دانشهای بنیادی، با اشاره به تصویب سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی گفت: در این سند بر افزایش سهم خط و زبان فارسی در فضای مجازی برای افق ۱۴۰۴ تاکید شده است و از این رو اقدام راه اندازی دامنه اینترنتی «نقطه ایران» برای توسعه شبکه ملی اطلاعات و رسیدن به اهداف این سند، مؤثر خواهد بود.
وی این اقدام را یکی از اهداف کلیدی در توسعه خط و زبان فارسی و نیز کاهش شکاف دیجیتالی برای افرادی که توانایی و آشنایی به زبان انگلیسی ندارند عنوان کرد و گفت: این نام دامنه، بهره برداری از خط و زبان فارسی را در فضای مجازی تسهیل میکند.
وزیر ارتباطات با اشاره به سابقه پژوهشگاه دانشهای بنیادی در ورود اینترنت به ایران و نیز نامگذاری دامنههای اینترنتی از جمله « دات ir » گفت: با توجه به اینکه مطابق با سند طرح کلان شبکه ملی اطلاعات، توسعه خط و زبان فارسی تا سال ۱۴۰۴ به عنوان یکی از اهداف راهبردی در نظر گرفته شده و دامنه فارسی «ایران» تأثیر زیادی در تحقق این هدف دارد، پیشنهاد میشود که امکان ثبت دامنه فارسی برای استارتآپها و کسب و کارها سریعتر از سازمانهای دولتی فراهم شود.
وی با بیان اینکه استفاده از نام دامنههای فارسی در دستگاههای اجرایی و حاکمیتی مستلزم زمان و بروکراسی است، تاکید کرد: ترویج استفاده از این نام دامنه و فارسی سازی فضای مجازی از طریق استارت آپها و کسب و کارهای بخش خصوصی سریعتر اتفاق میافتد و راهبرد بهتری خواهد بود. در این راستا پیشنهاد میشود برای استفاده بخش خصوصی استارتآپی از این دامنهها تسهیلاتی تعلق گیرد.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه سهم زبان فارسی در محیط اینترنت طی دو سال اخیر ۲ برابر رشد داشته است، گفت: به مدیریت سازمان آیکان در تخصیص نام دامنههای اینترنتی به کشورها، انتقاد وارد است و نگاه حکمرانی آمریکایی در ساختار آیکان مورد قبول ما نیست. از این رو با توجه به شرایط موجود، به نظر میرسد فعالیت بیشتر بخش خصوصی در تعاملات با آیکان بتواند حضور کشور ما را در این سازمان تقویت کند و در این بی نظمی جهانی بتوانیم با دامنههای ایرانی از حقوقمان دفاع کنیم.
جهرمی ادامه داد: وزارت ارتباطات امروز درخواست خود را برای اخذ دامنه «.ایران» برای همه وب سایتهای وابسته و زیرمجموعه خود ثبت میکند و استفاده از این دامنه اینترنتی را اعلام عمومی خواهد کرد.
وی با بیان اینکه سوپرکامپیوتر سیمرغ اسفندماه به مرحله بهره برداری میرسد، گفت: وزارت ارتباطات در حوزه کوانتوم محاسباتی نیز ورود کرده و با تلاش محققان کشور به زودی ایران به این دانش دست مییابد.
وزیر ارتباطات در مورد آخرین وضعیت شبکه علمی کشور با بیان اینکه این شبکه با هدف اشتراک گذاری منابع علمی و دانشگاهی تعریف شد اما به اهداف مدنظر نرسید، گفت: وزارت ارتباطات آئین نامهای در مورد ایجاد شبکههای اختصاصی بر بستر شبکه ملی اطلاعات تعریف کرده و به مرکز ملی فضای مجازی برای تأیید ارسال کرده است. در صورتی که این آئین نامه به تأیید برسد، شبکه علمی کشور با تعریف جدید، بازآفرینی شده و مأموریتها و خدمات آن برای ایجاد ظرفیتهای پردازشی و دیتامارت های خاص بازنگری میشود.