به گزارش خبرنگار علمی پایگاه خبری خبرآنی؛ برای دریافت اطلاعات بیشتر از خورشید تاکنون اقدامات و تحقیقات فراوانی در دنیا انجام شده است و با پیشرفت علم و فناوری در جهان، در صبح دوشنبه 21 بهمن 1398 مدارگرد خورشیدی "سولار اوربیتر" توسط ایرباس و بوسیله موشک اطلس از پایگاه کیپ کاناورال در فلوریدای آمریکا به فضا فرستاده شده است.
ماموریت این مدارگرد 7 ساله است و 10 ابزار سنجش در محل و سنجش از راه دور بر روی آن تعبیه شده است.
این مدارگرد خورشیدی توسط آژانس فضایی اروپا و با همکاری ناسا ساخته شده است و یک ماموریت 5.1 میلیارد دلاری محسوب میشود که 1800 کیلوگرم نیز وزن دارد که قرار بود بعد از پرتاب چند بار از نزدیکی زهره و یکبار نیز از نزدیک زمین گذر کند و با کمک گرانش سیارهها در مداری خاص به دور خورشید قرار خواهد گرفت.
یکی از نکاتی که در سالیان دور محققان به دنبال کشف آن بودند این است که بتوانند از نزدیکترین فاصله تاکنونی از خورشید عکس بگیرند؛ این مدارگرد در خرداد ماه سال جاری به 76 میلیون کیلومتری خورشید رسید که نصف فاصله ما تا خورشید است؛ 3 ابزار از 10 ابزاری که بر روی این مدارگرد نصب هستند دادههای خود را به زمین فرستادند که این دادهها حاکی از این است خورشید در حال حاضر در وضعیت سکون و آرامش قرار دارد.
لحظۀ پرتاب کاوشگر سولار اوربیتر از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا
در حالی که در چند روز گذشته محققان در آژانس فضایی اروپا و سازمان تحقیقات فضایی ناسا خود را برای تعطیلات سال نو میلادی آماده میکنند، مدارگرد خورشیدی "سولار اروبیتر" به مدار سیاره زهره رسیده است و هماکنون نیز در حال چرخش به گرد این سیاره است.
این فضاپیما هر شش ماه یک بار به خورشید نزدیک میشود؛ مدارگرد خورشیدیقادر خواهد بود فعالیت مغناطیسیِ در حال ایجاد در اتمسفر خورشید را که میتواند منجر به شعلهور شدنشرارههای خورشیدییا فوران شود، مشاهده کند.
انتظار میرود که ماموریت این فضاپیمای خورشیدی، 7 سال طول بکشد و در صورت پیش رفتن اوضاع همانطوری که برنامهریزی شده، مدارگرد به فاصله 42 میلیون کیلومتری خورشید خواهد رسید؛ یک سپر حرارتی بزرگ در طول این ماموریت از تجهیزات ربات فضایی در مقابل حرارت شدید خورشید محافظت خواهد کرد و سپر مورد نظر سوراخهایی دارد که برای جمعآوری اطلاعات توسط سنسورها و تلسکوپهای فضاپیما تعبیه شدهاند.
مراحل آمادهسازی و پرتاب مدارگرد خورشیدی سولار اوربیتر
بنابر اعلام ناسا، سپر مورد نظر باید بتواند دمای تجهیزات مدارگرد خورشیدی را بین 20- و 50 درجه سلسیوس نگه دارد البته این بازه دمایی بسیار کمتر از حرارت 540 درجهای است که فضاپیما در نزدیکترین گردش خود به دور خورشید، تجربه خواهد کرد؛ گفته شده که 10 وسیله اندازهگیری مختلف بر روی مدارگرد تعبیه شدهاند تا آن را به یک آزمایشگاه خورشیدی سیار تبدیل کنند.
متخصصان ایستگاههای زمینی آژانس فضایی اروپا و تیمهای داینامیک پرواز با استفاده از یک تکنیک پیشرفته تحت عنوان "Delta Differential One Ranging" یا به اصطلاح "Delta Dor" موقعیت دقیق فضاپیما را تعیین میکنند؛ تکنیک "Delta Dor" به اپراتورها اجازه میدهد تا تعیین کنند که یک فضاپیما در فاصله چندصد متری یا حتی 100 میلیون کیلومتری خورشید قرار بگیرند.
شاید یکی از مهمترین اهداف پرتاب این فضاپیما به سمت خورشید این باشد که این مدارگرد خورشیدی بتواند تا سال 2025، نخستین تصاویر از مناطق قطبی خورشید را ثبت کند که این موضوع دغدغه همیشگی دانشمندان برای درک نحوه کار خورشید بوده است.
انتظار میرود که مدارگرد خورشیدی سولار، نخستین تصاویر قطب خورشید و بزرگترین حفرههای جوی آن را ثبت کند؛ این فضاپیما همچنین اندازهگیریهای بیسابقهای از نیروهای مرموز ایجادکننده آب و هوای فضایی انجام میدهد که میتواند شبکههای برق و ارتباطات زمینی را تهدید کند.
کره زمین دائماً در معرض ذرات مغناطیسی و دارای بار الکتریکی خورشید است که فعل و انفعالات خورشید باعث جاری شدن سیل یونها و الکترونهای تشکیلدهنده بادهای خورشیدی میشود که این ذرات باردار تقریباً با سرعت نور حرکت میکنند و میتوانند در تکنولوژی دستساز انسان تداخل ایجاد کنند.
سولار اوربیتر میتواند دادههای حاصل از فورانهای سطح خورشید که میلیاردها تن مواد را به سمت زمین میفرستد را ثبت کند که این مواد میتوانند شبکههای برق یا خطوط لوله را به صورت کلی از بین ببرند.
مطالعه منبع باد خورشیدی میتواند به دانشمندان کمک کند تا دریابند که چگونه میتوان از فضانوردان و شبکه برق زمین در برای این طوفانهای خورشیدی غیرقابل پیشبینی و خشن محافظت کنند البته بیشتر طوفانهای خورشیدی آنقدر قوی نیستند که بتوانند بر روی زمین خسارت جانی برجای بگذارند.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی خبرآنی بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرآنی بخوانید. (کلیک کنید)
گرد و غبار مریخ، چالش اصلی فضانوردان در سیاره سرخ
نخستین مرکز نوآوری فضایی کشور آغاز به کار کرد
انتهای پیام/