محسن رازانی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا با اشاره به نقش مهم پرستاران در درمان بیماران مبتلا به کرونا اظهار کرد: پیش از شیوع کرونا، شیفتهای پرستاران به این حد طولانی نبود اما پس از شیوع کرونا شاهد این بودیم که بسیاری از پرستاران چندین هفته به طور مداوم در محل کار حاضر بودند؛ پرستاران با این حجم از فشار کاری، خطرات بیماری را به جان میخرند و اگر زمانی کافی برای استراحت نداشته باشند یا انگیزهای برای ادامه کارشان به وجود نیاید، دچار چالشهایی میشوند.
وی با اشاره به لزوم حمایت مسئولان از پرستاران افزود: در اوایل بیماری کرونا علیرغم کمبود وسایل محافظت فردی در برخی از بیمارستانها، پرستاران پای کار بودند و الان نیز با پوشیدن این لباسهای حفاظت فردی پرستاران نمیتوانند در شیفتهای طولانی خود آب و غذا بخورند یا به صورت تلفنی با اعضای خانواده خود صحبت کنند و این امر فشار روانی و خستگیهای جسمی ایجاد میکند که این مسائل، با وجود تلاشهای بیوقفه نیروهای پرستاری در ارائه خدمت به مردم، به هر حال در کیفیت ارائه خدمات تأثیرگذار خواهد بود.
رازانی تصریح کرد: عزیزانی که در راه مقابله با کرونا به شهادت رسیدند تا زمانی که در بخشها حضور داشتند نگذاشتند شیفتها خالی بماند اما به هر حال تعداد نیروهای پرستاری کم است؛ تعداد پرستاران ما به ازای تختهای بیمارستانی با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارد و این امر فشار زیادی به کادر درمان وارد میکند.
وی با تأکید بر لزوم مشخص شدن وضعیت استخدام پرستاران شرکتی بیان کرد: در صورتی که مطالبات پرستاران و مشکلات کمبود نیروی انسانی در حوزه پرستاری رفع شود، آموزش پرستاران میتواند تأثیر حداکثری بر بهبود کیفیت ارائه خدمات داشته باشد البته این مشکلات مسائلی نیستند که دلسوزی و از خودگذشتگی پرستاران را تحت تأثیر قرار دهد اما به هر حال این مطالبات باید محقق شوند.
رازانی با اشاره به عدم اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری تأکید کرد: تناسبی بین حجم کاری که پرستار انجام میدهد و آنچه که استاندارد جهانی است وجود ندارد؛ قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری سالهاست که تصویب و توسط دولتمردان تأیید شده اما اجرا نمیشود و علت اجرانشدن آن نیز در هالهای از ابهام است و شاهد عدم هماهنگی بین دستگاههای مربوطه در سطح کلان هستیم.
مدیر آموزش سازمان نظام پرستاری یادآور شد: سالهای زیادی است که مشکل کمبود پرسنل مطرح است و مشخص نیست دیگر قرار است چه اتفاقی بیفتد که این مشکل رفع شود! حدود 140 هزار نفر از پرستاران کشور در بیمارستانها فعالیت دارند که از این تعداد، حدود 90 هزار پرستار درگیر امور بالینی هستند و بیش از نیمی از این پرسنل به کرونا مبتلا شدهاند.
وی با اشاره به شهادت حدود 100 نفر از نیروهای پرستاری ادامه داد: حدود 6000 نفر از پرستاران مبتلا به کرونا به مرخصی استعلاجی رفتهاند و از سوی دیگر کمبود شدید نیرو نیز داریم.
رازانی با بیان اینکه آموزش پرستاری در دوران کرونا متوقف نشده است، اظهار کرد: اگر چه مانند سایر حوزهها، آموزش پرستاری نیز درنتیجه شیوع کرونا دچار مشکلاتی شد اما اجازه ندادیم که سیستم آموزش ما خدشهدار شود؛ سامانههای مجازی به کمک آموزش پرستاری آمدند و آموزشهای خود را روی کرونا متمرکز کردیم. توانستیم آموزش را توسعه بدهیم و در بازه زمانی سه ماهه، از مهر تا آذر ماه، 1526 ساعت آموزش در کل کشور داشتهایم.
وی دوره آموزش پرستاری در ICU، CCU، بیماریهای کودکان، سالمندان و سایر دورههای تخصصی را از عناوین دورههای آموزشی پرستاران عنوان و تصریح کرد: بخشی از آموزشهای ما، آموزش مداوم است که پرستاران ملزم هستند آن را طی و یکسری امتیازات کسب کنند؛ آموزش اختصاصی درباره کرونا هم به شکل کلیپها و پوسترهای آموزشی برای مردم و هم بهصورت دورههای آموزشی برای پرستاران درحال برگزاری است؛ اطلاعات مربوط به بیماری کرونا، تازههای پرستاری در دوران کرونا، نحوه مدیریت کرونا و عوارض روانی این بیماری از جمله موضوعاتی بوده که روی آنها کار شده است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرآنی بخوانید. (کلیک کنید)
انتهای پیام/