به گزارش خبرنگار قضائی پایگاه خبری خبرآنی، به مناسبت فرارسیدن 24 آذر، سالروز صدور فرمان 8 مادهای حضرت امام(ره) به قوه قضائیه و ارگانهای اجرایی کشور در سال 1361، نشست "میزان تحقق فرمان 8 مادهای امام خمینی(ره) در مورد حقوق مردم در قانون و عمل"، بعد از ظهر امروز در محل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه برگزار شد.
حسینپور، معاون آموزش مرکز وکلای قوه قضائیه، محسنپور، سرپرست دادسرای ارشاد، حجتالاسلام فرزانه، مدیر گروه قضای اسلامی پژوهشگاه قوه قضائیه و درخشان، استاد دانشگاه و عضو کارگروه جزا و جرمشناسی پژوهشگاه قوه قضائیه، سخنرانان این نشست بودند.
حسینپور، معاون آموزش مرکز وکلای قوه قضائیه یکی از سخنرانان این نشست با بیان سخنانی درباره اهمیت فرمان 8 مادهای امام(ره) اظهار کرد: اگر این متن را صدها بار بخوانیم شاید به کفایت لازم نرسیم و شاید برنامه کلی برای نظام همین 8 ماده باشد. این فقط برای قوه قضائیه نیست و در خصوص نهادهای اجرایی هم است و واقعاً یک منشور واقعی و جامع و منطبق با اصول قانون اساسی ماست.
وی با بیان اینکه اصل دوم قانون اساسی بحث حول محور خدای یکتا و اجرای موازین اسلامی است و در اصل چهارم آمده که کلیه قوانین باید در چارچوب اسلامی باشد، افزود: وقتی میگوییم جمهوری اسلامی، بحث قوانین اسلامی و اجرای این قوانین است. فرمان 8 مادهای امام هم به دنبال این است که اجرای قانون اسلامی زیر پا نماند و حقوق مردم هم حفظ شود.
این وکیل دادگستری ادامه داد: آنچه امام اعلام کردند حول محور حقوق شهروندان و حقوق بشر است و به نظر دغدغه امام حفظ حقوق مردم است. امروز هم ما به دنبال احیای حقوق عامه هستیم. دغدغه امام این است که از قدرت سوءاستفاده نشود، موضوعی که به صورت شخصی ممکن است رخ دهد و نمیتوان گفت که همه افراد این 8 ماده یا قوانین کلی و یا قانون اساسی را به نحو احسن اجرا میکنند. فرمان 8 مادهای تأکید دارد که قدرت عاملی برای تضییع حقوق افراد نشود.
وی ادامه داد: چند جمله خیلی کلیدی در این متن است که اجرای آن میتواند مشکلات ما را مرتفع سازد؛ اینکه ملاک حال افراد است و میزان حال فعلی اشخاص است. از نظر زمانی، انقلاب انجام شده و یکسری از افراد از رژیم سابق در انقلاب خدمت میکنند. نگرانی موجود این است که این افراد علیه نظام عمل کنند. از طرفی متخصصین و متعهدین نباید کنار گذاشته شوند. امام میگوید که میزان، حال فعلی این افراد است. به هر حال در اسلام توبه داریم و اگر آنها صلاحیت لازم و قصد خدمت و اخلاق مناسب دارند، باید از خدمات و تخصص آنها بهره برد.
حسینپور گفت: قسمت اعظم این فرمان در قانون مجازات و قانون آیین دادرسی در سند امنیت قضائی و منشور حقوق شهروندی دیده شده است؛ اما اینکه چقدر در اجرای مفاد این فرمان موفق بودیم، نیازمند نظارت ویژه هستیم. اگر نظارت مناسب رخ ندهد اجراکننده ممکن است تخطی کند. اگر ما مراقبت لازم را داشته باشیم که این مراقبت باید سیستماتیک باشد نه مچگیری و دام پهن کردن و شنود کردن، مواد فرمان اجرا میشود.
وی با بیان اینکه امام بر ابلاغ لوایح قضائی و سرعت آن تأکید داشتند و الان با الکترونیکی شدن ابلاغیه، این بند از فرمان 8 مادهای محقق شده است، گفت: نظارت بر اجرای فرمان 8 مادهای اگر سیستمی شود، خیلی از مشکلات حل خواهد شد. خیلی از پروندههای اخلال در نظام اقتصادی به دلیل عم نظارت در سیستم بانکی است. یا در بحث قانون جدید صدور چک، آیا سیستمی شدن، مشکل چک را تا حد زیادی حل نمیکند؟ قطعاً حل خواهد کرد.
انتهای پیام/