چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند؟

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ دیابت نوع 2 بیماری‌‌ای است که با افزایش میزان قند خون در اثر اختلال در ترشح یا تأثیر انسولین بر جذب قند بروز می‌‌یابد. بر اساس آمارها، بیش از 90 درصد دیابتی‌‌ها گرفتار دیابت نوع 2 هستند.

در سال‌‌های اخیر، شیوع دیابت نوع 2 به طور بی‌‌رویه افزایش یافته و بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در کشور ما 11 درصد بزرگسالان بالای 25 سال کشور مبتلا به دیابت هستند و هنوز 25 درصد مبتلایان دیابت از بیماری خود آگاه نیستند؛ درنتیجه احتمال بروز عوارض بیماری در آن‌ها وجود دارد.

از آنجا که بیماران دیابتی بیشتر در معرض ابتلا و مرگ ناشی از کرونا قرار دارند، شیوع ویروس کرونا در کشور، اهمیت تشخیص بیماران و مراقبت از این آنها را پررنگ‌‌تر می‌‌کند.

عوامل خطر ابتلا به دیابت چیست؟

یافته‌‌های پزشکی نشان می‌‌دهد برخی عوامل باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 می‌‌شوند؛ البته داشتن چنین مشخصه‌‌هایی به معنای ابتلای قطعی فرد به دیابت نیست اما خطر ابتلا را بیشتر می‌‌کند و باید اقدامات مناسب برای پیشگیری از بروز این خطرها انجام شود.

سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت

اگر والدین و یا خواهر و برادران شما به دیابت مبتلا باشند، خطر ابتلا به دیابت نوع 2

در شما نیز افزایش می‌‌یابد؛ افرادی که در خانواده خود فرد مبتلا به دیابت دارند باید بیشتر تحت پایش و کنترل قند خون خود قرار بگیرند و با اصلاح سبک زندگی و عادات تغذیه‌‌ای از ابتلای خود به این بیماری، جلوگیری کنند.

سبک زندگی

با بالارفتن سن خطر ابتلا به دیابت نوع2 افزایش می یابد، زیرا با افزایش سن، پانکراس به خوبی انسولین ترشح نمی‌‌کند؛ همچنین با افزایش سن، ممکن است مقاومت سلول‌‌ها به انسولین افزایش یابد. اگر فعالیت بدنی شما کم باشد، خطر افزایش وزن و چاقی، سلامتی شما را تهدید می‌‌کند؛ کم‌‌تحرکی و چاقی از عوامل خطر ابتلا به دیابت هستند و با ورزش کردن، می‌‌توان مقاومت به انسولین را کاهش داد. داشتن فعالیت منظم و روزانه به مدت حداقل 30 دقیقه در روز، می‌‌تواند به بهبود وضعیت جسمانی شما کمک کند.

داشتن رژیم غذایی ناسالم

نحوه غذا خوردن نقش بسیار مؤثری در پیشگیری و یا ابتلا به برخی بیماری‌‌ها دارد؛ پیروی از رژیم‌‌های غذایی ناسالم، می‌‌تواند فرد را به راحتی در معرض ابتلا به بیماری دیابت قرار دهد؛ برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، همراه با غذا به میزان کافی از گروه سبزی‌‌ها استفاده کنید. در رژیم غذایی خود به جای نان‌‌های سفید، از نان‌‌های سبوس دار و غلات سبوس دار استفاده کنید. غذاها را به آهستگی و کامل بجوید زیرا این کار در پیشگیری از پرخوری مؤثر است. از مصرف غذا در هنگام تماشای تلویزیون یا مطالعه کردن پرهیز کنید، زیرا این امر سبب از بین رفتن تمرکز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد مواد غذایی می‌‌شود. از مصرف فست‌‌فودها بپرهیزید و سعی کنید به جای طبخ غذاها به صورت سرخ‌‌شده، آن‌‌ها را آبپز یا کبابی کنید. از مصرف زیاد مواد اشتهاآور مانند آبلیمو، سرکه، ترشی و ... همراه غذا بپرهیزید و قبل از غذا یک پیش‌‌دستی سبزی مصرف کنید تا دریافت کربوهیدرات‌‌ها کاهش پیدا کند. از مصرف غذاهای پرنمک، آماده و نیمه‌‌آماده و سرخ‌‌کردنی‌‌ها بپرهیزید و در غذاهای خود از ادویه‌‌جاتی با طبع گرم مانند زنجبیل و دارچین و زردچوبه استفاده کنید.

سندرم متابولیک

سندرم متابولیک، مجموعه‌‌‌‌ای از عوامل خطرزاست که می‌‌تواندمنجر به بروز دیابت نوع 2 شود. اجزای این سندرم عبارت از پرفشاری خون، تری‌‌گلیسرید بالا، چاقی شکمی، قند خون ناشتای بالا و کلسترول HDL پایین است. افرادی که سه مورد از این علائم را داشته باشند به سندرم متابولیک مبتلا هستند و در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند.

ورزش کردن، پیروی از رژیم غذایی متعادل و متناسب و اصلاح الگوهای غذایی ناسالم می‌‌تواند خطر ابتلا به این نشانگان را کاهش دهد.

فشار خون بالا

تحقیقات نشان داده که میان دیابت و فشار خون بالا، ارتباط و همبستگی زیادی وجود دارد؛ داشتن فشار خون بالا می‌‌تواند بر ابتلا به دیابت مؤثر باشد؛ از سوی دیگر، ترکیب فشار خون بالا و دیابت، می‌‌تواند عامل خطری برای ابتلا به حمله‌‌های قلبی و سکته مغزی باشد. مصرف صبحانه سالم و مقوی، کاهش مصرف گوشت قرمز، پرهیز از مصرف مواد غذایی پرنمک، کاهش مصرف فست‌‌فودها و غذاهای سرخ‌‌کردنی، استفاده روزانه سه تا چهار واحد از هر گروه میوه‌‌ و سبزی، ورزش کردن و کاهش حجم غذا و تقسیم آن به وعده‌‌های بیشتر، از عواملی است که باعث کاهش خطر ابتلا به فشار خون می‌‌شود.

دیابت بارداری

ابتلا به دیابت در دوران بارداری، می‌‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در زنان افزایش دهد. دیابت بارداری در سه تا چهار درصد زنان باردار رخ می‌‌دهد. پیروی از رژیم غذایی سالم در دوران بارداری، کاهش وزن پس از بارداری و تغذیه نوزاد با شیر مادر، ریسک ابتلا به دیابت بارداری در حاملگی‌‌های بعدی را کاهش می‌‌دهد؛ همچنین پیروی از یک رژیم غذایی سالم، پرهیز از مصرف فست فود، شیرینی‌‌ها، غذاهای پرچرب و پرنمک و داشتن فعالیت منظم بدنی به میزان حداقل 30 دقیقه در روز، از زمان اقدام به باداری می‌‌تواند ریسک ابتلا به دیابت بارداری را کاهش دهد.

ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی‌‌کیستیک با قاعدگی نامنظم، ریزش مو، رویش موی مردانه در صورت، آکنه، افزایش وزن و اختلالات هورمونی از علائم ابتلا به سندرم تخمدان پلی‌‌کیستیک در بانوان بروز می‌‌یابد. در این افراد مقاومت به انسولین نیز دیده می‌‌شود و بنابراین درمان این سندرم با استفاده از ورزش، تغذیه سالم و در صورت نیاز، درمان‌‌های دارویی تحت نظر پزشک متخصص، برای پیشگیری از ابتلا به دیابت اهمیت ویژه‌‌ای دارد.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.