دبیرکل نانو امروز (سه شنبه) و چهارشنبه در نشستی مجازی مسائل مهمی را با وزرای خارجی کشورهای عضو این ائتلاف نظامی در میان میگذارد.
به گزارش خبرآنی، به نقل از پایگاه خبری ناتو، وزرای خارجی این ائتلاف نظامی به بررسی ابتکارعمل ناتو ۲۰۳۰، افزایش قدرت نظامی روسیه، رشد چین و ماموریت ناتو در افغانستان و همچنین تضمین این مساله که این کشور هرگز بار دیگر به جایگاهی برای تروریسم بینالمللی برای حمله به سایر کشورها تبدیل نشود، میپردازند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو درباره صلح افغانستان گفت: ما اکنون فرصتی یافتهایم تا از طریق آن به نبرد در این کشور پایان دهیم. البته که این صلح، شکننده است اما باید این فرصت را غنیمت بشماریم. به عنوان بخشی از روند صلح، ما حضور خود را تنظیم کرده و خود را مطابقت دادهایم. ایالات متحده به عنوان عضوی از ناتو اخیرا تصمیم گرفته تا نیروهایش را در این کشور کاهش دهد. اما ماموریت آموزشی ناتو در افغانستان ادامه مییابد که این شامل بیش از نیمی از نیروها از کشورهای اروپایی و کشورهای شریک میشود. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که هیچکس نمیخواهد برای مدت طولانی در افغانستان بماند.
وی ادامه داد: در ماههای آتی ما به بررسی و ارزیابی حضور خود بر اساس شرایط موجود میپردازیم. ما با شرایط دشواری روبرو هستیم. آیا باید آنجا را ترک کرد و این خطر را به جان خرید که افغانستان بار دیگر به پناهگاهی امن برای تروریستهای بین المللی تبدیل شود یا اینکه ماموریت خود را با خشونت شدید، ادامه دهیم. هر کدام از این راهها را که انتخاب کنیم مهمترین مساله این است که ما با هم باشیم و همکاری کنیم.
دبیرکل ناتو افزود: وزرای خارجی کشورهای عضو همچنین قرار است به بررسی افزایش قدرتنمایی نظامی روسیه در اطراف کشورهای عضو ناتو بپردازند. روسیه در حال مدرن کردن زرادخانه اتمی و موشکهای جدید خود است. این کشور در حال استقرار نیرو در همسایگی خود از کشورهای حوزه اسکاندیناوی تا سوریه و لیبی است. ما همچنین شاهد افزایش حضور روسیه در نتیجه بحران در بلاروس و قره باغ هستیم. بنابراین، وزرای کشورهای ناتو باید به بررسی این مساله بپردازند که ما چه کاری باید در مقابل رشد فعالیتهای نظامی روسیه انجام دهیم.
وی ادامه داد: مساله دیگر، حفظ رژیم کنترل تسلیحات است که شامل محدودیت کلاهکهای اتمی است چون باید این مساله را نیز مدنظر داشته باشیم که پیمان نیواستارت فوریه آتی میلادی منقضی میشود. ما همچنین باید نشستهایی جداگانه با وزرای خارجی اوکراین و گرجستان برگزار کنیم و وضعیت امنیتی منطقه دریای سیاه را بررسی کرده و از این دو شریک ارزشمند خود نیز حمایت کنیم. وزرای خارجه عضو ناتو همچنین باید به ارزریابی تغییرات جهانی در توازن قدرت با رشد نفوذ نظامی چین نیز بپردازند.
دبیرکل ناتو گفت: ما با شرکای خود در آسیا-پاسیفیک شامل استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی نیز همکاری خواهیم داشت و همچنین با فنلاند، سوئد و نمایندگانی از اتحادیه اروپا به گفتوگو مینشینیم. باید خاطر نشان کرد که چین، دشمن ما نیست. حضور گسترده این کشور یک فرصت مهم برای اقتصاد و تجارت ماست. ما باید با چین در مسائلی چون کنترل تسلیحات و تغییرات جوی همکاری کنیم. اما باید چالش های مهم در قبال امنیت خود را نیز در نظر داشته باشیم. چین در حال سرمایه گذاری گسترده در تسلیحات جدید است و با سرمایه گذاری در زیرساختهای ما به ما نزدیکتر میشود. چین در ارزشهای ما شریک نیست. ما باید در کنار هم به این مساله رسیدگی کنیم و از نزدیک به مشاوره و رایزنی و همکاری در هرجایی که ممکن است، بپردازیم. برای تقویت جوامع، ما باید همکاری لازم داشته باشیم و از ارزشها و هنجارهای خودمان حفاظت کنیم.
ینس استولتنبرگ در ادامه صحبتهایش گفت: اوایل سال جاری میلادی، گروهی از کارشناسان را منصوب کردم تا از کارها و فعالیتهایم در تصویب پروژه ناتو ۲۰۳۰ حمایت کنند. ما با چالشهای جهانی روبرو هستیم و باید درباره اینکه چطور ائتلاف ناتو را بیش از گذشته تقویت کنیم، به بحث و تبادل نظر بپردازیم. این گروه از کارشناسان، تجربیات و نظرات خود را در نشست وزرای خارجه ناتو ارائه میکند.
دبیرکل ناتو همچنین گفت که تماس تلفنی بسیار خوبی با جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا داشته و ادامه داد: ما مدتها قبل وقتی که بایدن، معاون باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا بود، یکدیگر را میشناختیم. میدانم که بایدن یک حامی بسیار متعهد از همکاری بین دو طرف و بین آمریکای شمالی، اروپا و ناتو است. من به دنبال همکاری با او و همچنین کامالا هریس، معاونش هستم. آن دو حمایت قوی خود را از ناتو اعلام کردهاند. پس از مراسم تحلیف ژانویه ۲۰۲۱، ما با دولت بایدن همکاری داریم.
دبیرکل ناتو همچنین گفت: در این تماس تلفنی با بایدن، من بر اهمیت افغانستان نیز بار دیگر تاکید کردم و به خطراتی که با آن روبرو میشویم نیز اشاره داشتم که اگر در این کشور بمانیم، باید هزینه آن را نیز بپردازیم و اگر هم تصمیم بگیریم از افغانستان خارج شویم، بازهم باید هزینه آن را بپردازیم. هزینه ماندن، ادامه روند نظامی در این کشور، فشار و خشونت است و هزینه خروج، به خطر افتادن دستاوردهایمان است. پس بیایید صادق باشیم، تصمیمگیری آسان نیست. ناتو به مبارزه با تروریسم و داعش ادامه میدهد و ما این کار را در راههای متفاوت انجام می دهیم. البته که حضور ما در افغانستان مبارزه با تروریسم است ما هم القاعده و هم داعش را در این کشور داریم.
وی افزود: ما در عراق نیز حضور داریم و ماموریت آموزشی در این کشور داریم ما از نیروهای امنیتی عراق حمایت میکنیم اما حالا حضورمان در این کشور بیشتر شده تا به پشتیبانی بیشتر بپردازیم. ناتو عضوی از ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش است. ما با شرکایمان در منطقه شامل تونس، اردن و سایر کشورها همکاری داریم تا به مبارزه با تروریسم بپردازیم، ظرفیت سازی کنیم و از راههای مختلف به تامین کمک بپردازیم. به نظرم، بهترین سلاح برای مبارزه با تروریسم، این است که نیروهای محلی را آموزش دهیم. این دقیقا کاری است که ما چندین سال است در افغانستان انجام میدهیم و همین مساله باعث شده تا نیروهای خود را در این کشور کاهش دهیم. چنین هدفی را در عراق هم داریم. ما باید مانع بازگشت داعش شویم. بهترین راه توانمندسازی نیروهای امنیتی عراق است تا با داعش مبارزه کنند و قوی شوند.
ینس استولتنبرگ در ادامه گفت: ناتو یک ائتلاف آموزشی است و به عنوان یک ائتلاف هدفش حمایت، آموزش، کمک و توصیه به نیروهای امنیتی کشورهایی چون عراق یا افغانستان است که ابزار کلیدی در مبارزه با تروریسم بینالمللی هستند.
انتهای پیام