به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ دکتر نفیسه حسینی یکتا در نشست خبری که در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، درباره اقدامات انجام شده برای استفاده از ظرفیت طب سنتی در مسیر پیشگیری و کمک به درمان کرونا اظهار کرد: دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کشور با تشکیل یک کمیته علمی متشکل از خبرگان و دانش آموختگان این حوزه اقدام به تدوین محتواهای علمی کرد و برای اینکه بتوانیم بهترین استفاده از این منابع را داشته باشیم، استفاده از تجربیات را مدنظر قرار داد. ما با برگزاری وبینارهای مشترک با مقامات کشورهایی که در حوزه طب سنتی فعال هستند و در کنترل و پیشگیری در خصوص همهگیری بیماری کرونا از ظرفیت طب سنتی استفاده کردند، اقدام به جمعآوری اطلاعات و منابع مخصوص در این حیطه کردیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از کشورهایی که تجربیات خوبی در راستای درمان و کمک به درمان با طب سنتی داشت، کشور چین بود، افزود: در این راستا چندین محتوای علمی از جمله محتواهایی که کمک به پیشگیری از بیماری و تابآوری کادر درمان میکند و همچنین توصیههای پیشگیرانه طب ایرانی ویژه پزشکان را در این دفتر منتشر کردیم. از سوی دیگر این کمیته علمی اقدام به هدفدار کردن کارآزماییهای بالینی و تحقیقات در این زمینه کرد. در این راستا، حدود 85 کارآزمایی بالینی در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی با استفاده از منابع معتبر طب سنتی در سامانه irct ثبت شد و این دفتر این گزارش و نهایی شدن کارآزماییها را رصد کرد که در حال حاضر 19 کارآزمایی بالینی به انتها رسیده و برخی از آنها نیز در جلسه کمیته علمی ستاد کرونا مورد بررسی قرار گرفت و در صورتی که بتواند موارد منظور در پژوهش را پشت سر بگذارد، در مسیر پیشگیری و کمک به درمان کرونا به کمک نظام سلامت میآید.
وی افزود: برای اینکه وارد فاز عملیاتی شویم مرکز ارائه خدمات طب سنتی ویژه کرونا ذیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی راهاندازی شد و مورد اقبال عمومی قرار گرفت؛ بهطوریکه با پاسخدهی تلفنی و حضوری با متخصصین طب ایرانی و عفونی به صورت تلفیقی ارائه خدمت انجام میشود و با هماهنگی معاونت درمان، امیدواریم به زودی شاهد راهاندازی مراکز مشابهی در سایر دانشگاهها باشیم تا بهترین درمانها را به شکل تلفیقی ارائه دهیم و بازار سودجویی و مدعیان دروغی این حوزه را کمرنگ کنیم.
مسیر بررسی داروی منسوب به امام کاظم (ع) بسته نیست
حسینی یکتا در پاسخ به سؤالی درخصوص تاثیر داروی منسوب به امام کاظم (ع) گفت: ادعاها بر چند قسم هستند؛ اول آنکه فردی ادعا میکند که فلان گیاه دارویی مؤثر است، گاهی اوقات هم با برخی ادعاها مواجه میشویم که داروهایی را به نام معصومین نسبت میدهند که ادعای پیشگیری و درمان دارد. این موضوع حساسیت بیشتری را برمیانگیزد؛ زیرا تلفیقی از استفاده از باورهای مردم در مورد طب سنتی به همراه باورهای مردم به مقدسات را داریم. دو حوزه باید به این موضوع ورود کنند. اگر به طور خاص در مورد داروی امام کاظم (ع) صحبت میشود که ادعاهایی مطرح میشود که اگر فردی مصرف کند یا بیمار نمیشود یا به سرعت بهبود مییابد، در بحث پزشکی این موضوع باید مورد آزمایش قرار گیرد، به هیچ عنوان مسیر بررسی این ادعاها در صورتی که حداقلها را برای ورود به پژوهش داشته باشند، بسته نیست و این ادعا هم میتواند مورد بررسی قرار گیرد. پس از بررسی میتوان اعلام کرد که دارو مؤثر است یا خیر. در مورد اینکه این دارو منسوب به معصوم است؛ بهعنوان روایتی از آن یاد میشود که باید در مورد قطعیت این روایت حوزه علمیه به آن ورود کند و علما در این مورد نظر دهند.
سرپرست دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت ادامه داد: ما بر این موضوع تأکید داریم که تمام ظرفیتها باید کنار یکدیگر برای کنترل این همهگیری کمک کنند. بنابراین، ظرفیت طب ایرانی و مکمل را بهعنوان کمک برای درمانهای رایج در نظر میگیریم. ادعاهای زیادی در این خصوص است که عدهای در فضای مجازی میگویند به عدهای درمان دادند و سبب پیشگیری از بیماری شدند. این ادعاها بدون آزمایش قابل دفاع نیست. البته منظور ما هر ادعایی نیست، بلکه باید اصول اولیه برای مداخله در درمان وجود داشته باشد تا وارد پژوهش شود. اینکه بگوییم چه درمانی بهترین درمان است، برای زمانی است که بررسیهای بیشتری انجام شده باشد.
وی گفت: در حال حاضر، در شرایطی هستیم که این امکان فراهم شده تا هم از نظر حضور در بخش درمان و هم طرحهای ملی که نقش پیشگیری دارد، از ظرفیت طب ایرانی استفاده کنیم و امیدواریم بهترین نتیجه را ببینیم.
ابلاغ دستورالعمل اجرایی آییننامه فعالیت فعالان حوزه طب سنتی و فروش گیاهان دارویی؛ به زودی
وی با اشاره به ابلاغ آییننامه فعالیت فعالان حوزه طب سنتی و فروش گیاهان دارویی، عنوان کرد: در این آییننامه تصریح شده است که دستورالعمل اجرایی آن تدوین شود که بخشی از آن، درخصوص افرادی است که بدون مدرک هستند و ادعاهایی در امر درمانگری دارند که باید تعیین تکلیف شوند. این دستورالعمل اجرایی توسط دفتر طب ایرانی و معاونت درمان تدوین شده و مراحل نهایی خود را میگذراند و به زودی ابلاغ میشود. مدعیان درمان بر اساس این دستورالعمل مورد بررسی قرار میگیرند و در محدوده مشخص در آییننامه زیر نظر پزشک در مراکز خاص میتوانند فعالیت داشته باشند که این موضوع هم منوط به ابلاغ دستورالعمل خواهد بود.
حسینی یکتا تأکید کرد: بر اساس قوانین موجود، تنها فردی میتواند بهعنوان درمانگر به صورت مستقیم برای بیمار ارائه خدمت کند که پزشک باشد. بنابراین، در حوزه طب سنتی ایرانی هم تنها کسانی که متخصص طب ایرانی هستند یا بر اساس آییننامه فعالیت فعالان حوزه طب ایرانی و فروش گیاه دارویی بهعنوان پزشک دوره دیده شناخته میشوند، یعنی پزشکان عمومی که دوره مورد تأیید وزارت بهداشت را دیدهاند، مجاز به ارائه خدمت هستند. پس مداخله درمانی توسط هر فرد دیگری جز این افراد درست نیست.
عطاریها مجوز فروش گیاه دارویی دارند
حسینی یکتا درباره فعالیت عطاریها اظهار کرد: عطاریها بهعنوان مراکز ارائه و فروش گیاهان دارویی، مجوز ارائه خدمت دارند و میتوانند فروش گیاه دارویی داشته باشند بنابراین، میتوانند داروهایی با ترکیب مشخص را ارائه دهند؛ اما فروش داروهای ترکیبی و امثالهم، در حیطه وظایفشان نیست. صحبتهایی که در خصوص عدم فعالیت عطاریها از سوی عدهای مطرح میشود، به دلیل مداخلاتی است که در برخی عطاریها اتفاق افتاده که باید مورد نظارت جدی قرار گیرد تا سلامت هموطنان را به خطر نیندازد.
وی افزود: عطاریها بهعنوان یک مجموعه برای فروش گیاهان دارویی بهعنوان یک صنف مجوز دارند اما اینکه در امر درمان دخالت کنند، جایگاهی ندارند. ما در شرایط همهگیری کرونا هستیم و باید از تمام ظرفیتهای نظام سلامت استفاده کنیم، وقتی در شرایطی هستیم که نیاز به دفاع داریم، تجهیزمان به تمام اسلحهی موجود معقول است.
سرپرست دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درباره برخورد با مدعیان طب سنتی، بیان کرد: با توجه به اینکه مطالبه عمومی جامعه را در مورد توصیههای طب سنتی داریم، و اینگونه ادعاها نیز شنیده میشود، باید به عموم جامعه اطلاعرسانی درستی صورت گیرد که این اطلاعات را از منابع معتبر مانند سایت وزارت بهداشت دریافت کنند. در مورد آمار برخورد با مدعیان دروغین طب سنتی باید معاونت درمان وزارت بهداشت و دفتر نظارت بر درمان، پاسخگو باشد.
فعالیت 420 متخصص طب سنتی در کشور
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بالغ بر 420 نفر متخصص طب سنتی در کشور وجود دارد، افزود: همچنین بالغ بر 600 پزشک دورههای مورد نظر برای طب ایرانی را گذراندهاند و مجوز ارائه خدمات دارند. این افراد یا در مطب خصوصی فعال هستند و یا در سلامتکدههای طب ایرانی خدمت میکنند. تاکنون 85 ادعای مربوط به کرونا از طب سنتی بهعنوان کارآزمایی بالینی ثبت شده است، 19 مورد از آنها به اتمام رسیده و مرحله پژوهشی را تمام کرده است البته هیچکدام ادعای درمان کرونا را ندارند، همانطور که در بین داروهای شیمیایی نیز هیچ دارویی که مدعی درمان بیماری کووید 19 باشد، وجود ندارد؛ اگر هر روش یا دارویی در طب سنتی ادعای درمان کامل کرونا را داشته باشد، ادعایی گزاف است اما اگر ادعایی برای گیاهان دارویی بهعنوان یک اقدام کمکی و مکمل باشد، قابل بررسی است و در دفتر طب سنتی یا سازمان غذا و دارو بررسی میشود و در صورت معتبر بودن برای تأیید به کمیته علمی کرونا ارجاع میشود.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرآنی بخوانید. (کلیک کنید)
انتهای پیام/