اینس پوهل، رییس دفتر واشنگتن دویچهوله میگوید، روحیه دموکراسیستیزی و تخریبگریهای دونالد ترامپ هنوز با پیروزی بایدن تمام نشدهاند. آمریکا در داخل دوران سختی را پشت سر میگذارد اما سیاست خارجی آن هر چه بیشتر قابل پیش بینی میشود.
به گزارش خبرآنی، به نقل از دویچه وله، بخشهای وسیعی از جهان نفسشان را حبس کردند و حالا میتوانند به آرامی نفسشان را بیرون دهند و دوباره نفس بکشند.
زمان درازی طول کشید و نزدیک بود، اما جو بایدن بر دونالد ترامپ برتری یافت. این رئیس جمهور آمریکا بعد از یک دور چهارساله ریاست جمهوری، باید در 20 ژانویه کاخ سفید را ترک کند. در همان روز بایدن و کامالا هریس به عنوان رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور جدید سوگند یاد خواهند کرد. ترامپ شاید اعلام کرده باشد که نتیجه انتخابات را در دادگاهها به چالش خواهد کشید اما حتی در صورت انجام این کار هم هیچ شانسی ندارد.
اینس پوهل معتقد است، بسیاری از اروپاییها از پیروزی بایدن در انتخابات استقبال خواهند کرد.
خبر خوبی برای چندجانبه گرایی
انتخاب بایدن به ریاست جمهوری خبر خوبی برای جهانی است که معتقد به سازوکارهای چند جانبه گرایی و حامی یک آمریکای قابل اعتماد است.
خبری خوب برای کسانی که به توافق آب و هوایی پاریس و معنای خوب ناتو معتقدند. برای تجاری که برای شرکتهایشان نیاز به قوانین قابل اعتماد دارند و همچنین برای همه کسانی که مثل قبل معتقدند روابط ترانس آتلانتیک برای انسجام و قدرت دموکراسی غربی حیاتی است.
با این حالی دورانی که در آن آمریکا غالبا بار مسئولیت مطرح بودن به عنوان تنها پلیس جهان را داشت نهایتا پایان یافته است. این باراک اوباما رئیس جمهور سابق بود که با دکترین "رهبری از عقب" صراحتا این پیام را داد که توقع تعامل مالی بزرگی از جانب کشورهای دیگر در زمینه مسائل نظامی را دارد. ترامپ این تغییر استراتژی را تقویت کرد و بایدن آن را هر چند به شیوهای دیپلماتیکتر ادامه خواهد داد.
بازگشت به توافق پاریس
بایدن همچون اوبامایی که معاونش در ریاست جمهوری بود، حامی سرسخت روابط ترانس آتلانتیک است. او برای آلمان و اروپا به عنوان شرکای قابل اعتماد ارزش قائل است. او قول داده مجددا آمریکا را به توافق تغییرات آب و هوایی سال 2015 پاریس محلق کند و روند عمل به وظایف مرتبط با دیگر ائتلافهای چندجانبه نظیر ناتو را ادامه دهد.
آمریکا تحت ریاست جمهوری بایدن بار دیگر تبدیل به یک شریک قابل اتکا میشود.
اگر اروپا هشدار بیدارباش سالهای ریاست جمهوری دونالد ترامپ را جدی گرفته باشد، شاید حتی بتواند تبدیل به یک شریک در جایگاهی برابر شود. این اتفاق در صورتی میتواند بیفتد که طرح اروپایی این شراکت نهایتا سطحی از مسئولیت را که عدالت را در قبال نقش اروپا در جهان برقرار کند، متقبل شود.
دنباله تخریب
انتخابات سال 2020 از نظر داخلیها در آمریکا میتواند به عنوان یک انتخاباتی که خیلی کم مثبت بود تلقی شود. ترامپ دنبالهای از تخریب به جا گذاشته است. رهبری او که همراه با دروغهای هدفمند بود به اعتماد به فرآیندها و نهادهای دموکراتیک در بلندمدت آسیب وارد کرده و بسیاری از رای دهندههای حامی ترامپ همچنان اصرار خواهند کرد که در نتایج انتخابات دست برده شده است.
حامیان ترامپ، بایدن را مسئول مشکلات اقتصادی که آمریکا در ماههای آینده (اگر نگوییم سالهای آینده) گرفتارش خواهد بود، حتی اگر که ترامپ تا حدی مسئول تبعات همه گیری کووید 19 باشد، خواهند دانست. ترامپ طی چهار سال حضورش در ریاست جمهوری، کشور را تغییر داده است. دموکراتها امید داشتند با کسب یک پیروزی قاطع در انتخابات نشان دهند که این اکثریت روشن خواستار یک مسیر متفاوت هستند. اما این رقابت نزدیک نشان داد چنین چیزی مطرح نیست.
شعار جنگی "اول آمریکا" برای ترامپ پیروزیاش که به آن امید داشت را رقم نزد اما هنوز این شعار تا ناپدید شدن، فاصله زیادی دارد. ترامپ اجازه داد آمریکاییهای زیادی به ابراز عقاید نژادپرستانه، بیگانه ستیزی و زن ستیزی به صورتی علنی بپردازند و آنها به این کارشان ادامه خواهند داد. جو بایدن در انتخابات پیروز شده است. اما او همچنان بر نفرتی که ترامپ کاشت و باعث تعمیق شکافها در کشور شد غلبه نکرده است.
انتهای پیام